Sterrenkijkdagen bij volkssterrenwacht Urania in Hove

Op vrijdagavond 7 en zaterdagavond 8 maart e.k. zetten alle kleine en grote Vlaamse sterrenwachten hun deuren open voor het publiek in het kader van de Sterrenkijkdagen. Kijklustigen kunnen dan bij heldere hemel door echte telescopen een blik in het heelal werpen op o.a. de planeet Jupiter, de Maan en de Andromeda- en Orionnevel.

Volkssterrenwacht Urania in Hove is geopend op vrijdag en zaterdag van 19 tot 24 uur. In de observatietoren kan men gaan kijken door de grote 40 cm telescoop. Op de parking zullen verschillende sterrenkijkers staan.

In het auditorium van de sterrenwacht geven de medewerkers uitleg bij hetgeen er buiten te zien is, ook de Astroshop en bibliotheek zijn open en men kan zich verwarmen bij een hapje en een drankje in de Astrobar. De toegang is volledig gratis. Ingeval van bewolking is er een vervang-programma voorzien.

Volkssterrenwacht Urania ligt aan de Jozef Mattheessensstraat in Hove. Parking in de buurt. Verdere info op www.urania.be.

 

De Jeugdwerking van volkssterrenwacht Urania

oberonDe jonge leden van volkssterrenwacht Urania hebben sinds 1977 hun eigen werkgroep, Oberon. Hier kunnen alle jeugdige sterrenwachters tussen 6 en 25 jaar elke week hun astronomische ambities verwezenlijken ! Voor kinderen van het eerste en tweede leerjaar organiseert Oberon sinds vorig jaar de cursus Sterrenpluisjes. Voor het derde en vierde leerjaar heeft Oberon de cursus Sterrenstofjes en voor de schoolgaande jeugd van het vijfde en zesde leerjaar, de Sterrenplukkers. Het betreft een 10-delige lessenreeks over sterrenkunde en ruimtevaart voorzien van het nodige amusement. Tijdens vakantieperiodes kunnen jonge sterrenfanaten mee op de Astrokids sterrenkampen.

Je debuut als oudere Oberoniaan maak je meestal in de Jeugdcursus. Alle Oberonianen tussen 12 en 16 jaar volgen deze cursus voor en door Oberonianen. De Jeugdcursus geeft je een ruime basiskennis over sterrenkunde, waarmee je vervolgens elke zaterdagochtend tussen 10 en 12 kan aansluiten bij de werkkringen. Hier werk je in kleine groepje rond een of ander sterrenkundig thema. De oudere Oberonianen nemen ook de hele organisatie voor hun rekening: ze geven les in de jeugdcursus en leiden de werkkringen, uitstappen en kampen.

volksterrenwacht_00Ook het waarnemen mag natuurlijk niet ontbreken ! Omdat de hemel in Hove niet erg donker is vanwege de lichtvervuiling, gaan we 2 keer per jaar op driedaagse, en in de zomer trekken we op een tiendaags waarnemingskamp. Hierop brengen we alle aangeworven kennis in praktijk. Er wordt aan astrofotografie gedaan, meteorenwaarnemers zijn sterk aanwezigen ook andere takken van de astronomie komen aan bod. Dit alles met een perfect evenwicht tussen werk, spel en vooral rust! Uiteraard maken we ook doorheen het jaar regelmatig gebruik van onze telescopen om de nachtelijke hemel te bestuderen.

Oberon is een jeugdgroep vol toffe mensen waar iedereen welkom is om in een aangename sfeer rond sterrenkunde te werken. Wil je meer weten, mail dan naar Oberonleider Lars Jacobs! Je kan ook steeds een kijkje gaan nemen op het speciale Oberonforum.

Meer inlichtingen op : http://www.urania.be