Geelhandlaan

Gemeenteraadslid Hilde Vandriessche (HB) interpelleerde op de gemeenteraad van eind februari jl. naar de stand van zaken i.v.m. de komende werkzaamheden in de Geelhandlaan en de verbindingsweg tussen de Kasteelstraat en de Mechelsesteenweg. Volgens burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) “is haast en spoed zelden goed. Tegen juni e.k. moet het studiebureau een definitief plan hebben uitgewerkt voor de Geelhandlaan. In september zal er dan de nodige info naar de bewoners gaan met een vergadering, de plannen komen in die periode ook in de gemeenteraad en in het najaar ‘14 is er een marktbevraging bij aannemers om de werken uit te voeren. In januari ‘15 zullen we dan de gunning doen.”

 

Verbindingsweg naar Mechelsesteenweg

bomen 't Of in Hove 1Volgens schepen van milieu Bart Van Couwenbergh (N-VA) “zijn er gesprekken geweest met de eigenaar om het fietspad naar de Mechelsesteenweg wat te verleggen. Dit is ook op de Hovese Milieuraad geweest. De plannen zijn financieel duurder geworden. Er was 19.000 euro voorzien, nu is de ruwe schatting reeds bij 55.000 euro beland. Op de volgende gemeenteraad komen de lastvoorwaarden. Nadien kunnen we een gunning voorzien na een budgetwijziging. Dit zal in juni e.k. zijn. De budgetten worden aangepast.”

 

Stand van zaken in hangende dossiers

Raadslid Jos Peeters (CD&V) had een hele reeks vragen over ‘de stand van zaken’ in allerlei gemeentelijke hangende dossiers.

– Evaluatie dorpskern :

Burgemeester Koen Volckaerts : “Eerstdaags hebben we een algemeen overzicht van de enquête bij de bevolking. Het is een samenvatting van de cijferresultaten. Op 19 maart e.k. komt de verkeerscel hierover samen. Hier worden de voorstellen dan in detail bekeken en gewogen. Dan moeten we zien of er nog een extern adviseur moet worden ingeschakeld ? Om uiteindelijk tot besluiten te komen. Het is dikwijls een probleem van timing, om de agenda’s van zes mensen op elkaar af te stemmen. Misschien kunnen we volgende gemeenteraad al meer duidelijkheid geven. De voornaamste knelpunten zijn het kruispunt Gelhandlaan-Kapelstraat-Mortselsesteenweg en de problematiek van de fietsers in de Kapelstraat. Alle andere problemen (fietsstallingen) zijn snel oplosbaar”.

– landschapspark Frijthout :

FruithoutSchepen Bart Van Couwenbergh : “Hier is er reeds een redelijk vooruitgang ongeacht wat sommigen hierover mededelen op nieuwjaarsrecepties. Op 16 januari jl. zaten we hierover samen met het provinciebestuur. Eerst gaan we de drie fietspaden aanleggen (van de Van Lindenstraat naar de Kaphaanlei in Mortsel en naar de Fruithoflaan in Boechout), nog voor we de nieuwe bedding van de Koude beek aanpakken. Dit kan in 2015 reeds gebeuren. In de lente van 2014 zaaien we de bloemenweide reeds in. Op 26 maart e.k. is er een belangrijke vergadering. De vzw Kempisch Landschap vertegenwoordigt de gemeente Hove hierin. De illegale constructies (garages) moeten uit het landschap verdwijnen, de aanleg van de Koude Beek en het waterbeleid komt ter sprake evenals de aanleg van het bos. Met de landbouwers is er ook al gesproken.”

– heraanleg fietspad Parklaan

Jos Peeters :Is het duurzaam ? De omgeving met zijn bomen en wortels. Een tweerichtingsfietspad op 1,68 m breedte ? Het moet minstens 2,5 tot 3 m zijn voor een tweerichtingsfietspad. De veiligheid tijdens de avond en nacht. Specifieke verlichting voorzien ? Kan men nog op de rijweg rijden ? Men kan een fietssuggestiestrook aan beide zijden van de Parklaan aanleggen. Zo wordt het park groter en kan men op het huidige fietspad een voetweg maken.”

parklaanKoen Volckaerts : “We kunnen ons niet veroorloven om een volledige nieuwe leiding te leggen. Er is niets en het is veel te duur. Vanuit budgettair oogpunt is een elektrische verlichting niet mogelijk. We kunnen wel de haag korter knippen zodat fietsers steeds zichtbaar zijn van op straat. Zo zal het onveiligheids gevoel ook verminderen. De bestaande verlichting kan ook worden aangepast zodat ze op het fietspad schijnt. De bomen in het park zijn beschermd. We hebben de wortelproblematiek proper opgelost.

– het intergemeentelijk zwembad :

Koen Volckaerts :Het dossier met bijgevoegd charter is bij de bevoegde diensten aanvaard. De gemeenten Mortsel, Hove en Boechout hebben het charter ondertekend. De gemeente Borsbeek niet. Deze burgemeester is actief in de ‘Guimardstraat’ (= koepel vrij katholiek onderwijs). Kunnen zwemmen staat in de eindtermen van het onderwijs. De minister van Onderwijs moet hiervoor meer inspanningen leveren. Een zwembad uitbaten blijft steeds een verlieslatende activiteit. De gemeente Kontich zal de problemen met de loskomende tegels in haar zwemkuip kunnen oplossen. De tegels blijven kleven.”

Raadslid Anne Van Put (HB) vroeg nog om een werkvergadering rond het financieel meerjarenplan. Volgens schepen van Financiën Dave Van den Bergh (Ph7) “zal dit in de gemeenteraad van maart gebeuren. Dit moeten we nog met de financiële dienst bekijken.