De mammobiel is een bus die speciaal ontworpen is voor het maken van een mammografie (röntgenfoto van de borsten). De mammobiel is al twintig jaar actief in gemeenten en wijken waar geen vaste mammografische eenheid gevestigd is. Van dinsdag 22 april tot en met woensdag 30 april staat de mammobiel aan Dienstencentrum “Ten Hove” (René Verbeecklaan 3 in Hove).

Wie mag naar de mammobiel ?

Alle vrouwen van 50 tot en met 69 jaar : vanaf het jaar waarin zij 50 worden tot en met het jaar waarin zij 69 jaar worden. Deze vrouwen krijgen een persoonlijke schriftelijke uitnodiging van het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO). Het bevolkingsonderzoek richt zich tot vrouwen zonder klachten. Deelnemen is dus niet aangewezen voor:

  • vrouwen die in behandeling zijn voor borstkanker (dat geldt tot 10 jaar na de diagnose);
  • vrouwen met klachten die kunnen wijzen op borstklieraandoeningen;
  • vrouwen die door erfelijke factoren een verhoogd risico op borstkanker hebben.

Zij dienen opgevolgd te worden door hun arts.

Hoe maak je een afspraak ?

Op de uitnodigingsbrief staat een afspraak vermeld (datum en uur). Indien dit niet past voor de vrouw kan zij bellen op het gratis nummer 0800 / 60 160 om deze te wijzigen. Vrouwen die hun laatste screeningsmammografie lieten uitvoeren bij een andere mammografische eenheid (radioloog of radiologische dienst in een ziekenhuis) zullen opnieuw een uitnodiging ontvangen voor die dienst. Ze kunnen er echter wel voor kiezen om naar de mammobiel te komen.

De mammobiel is toegankelijk voor rolstoelgebruiksters. Het is dan wel best even op voorhand te bellen zodat de nodige voorbereidingen kunnen worden getroffen.

Voor meer informatie kan je terecht bij Gerda Vos, tel. 03 / 454 08 37 of e-mail : gv@ocmwhove.be.