Komt massaal op straat !

YES-Beweging laat zich niet intimideren door PS

Op zondag 30 maart om 11 uur is een grote manifestatie voor het zelfbeschikkingsrecht der volkeren gepland in het Jubelpark in Brussel. Catalanen, Schotten, Basken, Zuid-Tirolers en andere Europese volkeren komen die dag naar Vlaanderen af-gezakt om samen met de Vlamingen ‘JA!’ te zeggen voor zelfbeschikking en onafhankelijkheid.

betoging

Verschillende Europese volkeren voeren immers campagne met YES, SI of JA in de aanloop naar referenda of verkiezingen.

Nadat vorige week duidelijk was geworden dat tijdige toelating hoogst twijfelachtig was en we dit bekendmaakten, liet minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (Madame NON) afgelopen donderdag in de Kamer weten dat toelating zou worden verleend.
Vandaag blijkt dat de Brusselse politici de trukendoos (die we al kennen van het BHV-dossier) opnieuw bovenhalen, namelijk een opeenvolging van procedures met vertragingsmanoeuvres tot de termijn is verstreken. Na de ‘politieke’ goedkeuring, die nog altijd niet in onze brievenbus belandde, moet een toelating van de milieudienst worden bekomen. Deze aanvraag kan zonder de eerste toelating niet worden ingediend en bovendien worden een aantal onhaalbare eisen gesteld, zodat we vandaag kunnen stellen dat voor de VVB de termijn om de manifestatie te organiseren, is overschreden.

Hoe dan ook, de YES-Beweging laat zich niet tegenhouden en zal zoals eerder aangekondigd op zondag 30 maart massaal in Brussel aanwezig zijn, niet voor een bijeenkomst in het Jubelpark maar voor een betoging voor het zelfbeschikkingsrecht der volkeren en Vlaamse onafhankelijkheid !

yes to a just scotlandAfspraak dus om 11 uur in het Jubelpark in Brussel. Bussen vanuit heel Vlaanderen, vliegtuigen vanuit heel Europa !

 

Beste Vlamingen,

U, die wellicht ook op het Zangfeest was en daar hoorde dat we in het Jubelpark mochten manifesteren, kijkt wellicht verbaasd op over nevenstaand persbericht.

Wat is er de voorbije dagen gebeurd ?

Maandag 17 maart moest organisatieverantwoordelijke Herwig Van Onckelen (zoals afgesproken na de goedkeuring in de Kamer van Volksvertegenwoordigers donderdag) naar Woluwe (dienst leefmilieu) om een aantal contracten te tekenen. Daar bleek echter dat men ons in de val heeft gelokt. We kregen vorige week zogezegd een toestemming maar door allerlei regeltjes en pesterijen belet men ons in feite het programma uit te voeren zoals we willen. Zo mogen we niet op het gras van het park (hoe hou je zo’n een massa in bedwang ?), moeten we een waarborg van € 40.000 tot € 60.000 betalen, moeten we een stapel vergunningen aanvragen aan Stedenbouw om een paar tentjes te mogen plaatsen, hebben we voor bepaalde zaken eerst de officiële toestemming van de stad nodig (die zat op maandag 17 maart nog niet in de brievenbus) enzovoort. Daarnaast mogen we niets opbouwen op vrijdag (de Belgische militairen moeten nu net op dat gedeelte oefenen voor een bezoek van de Chinese president) en op zaterdag (wegens een andere manifestatie). Alles moest dus op zondag gebeuren wat praktisch gezien niet mogelijk is.

vlaamse volksbewegingOp dinsdag 11 maart kwam ons Dagelijks Bestuur bijeen en werden de diverse opties voor 30 maart overlopen; we hadden de mogelijkheid van obstructie door de stadsdiensten ook voorzien. Conform de beslissing van het Dagelijks Bestuur zullen we het roer kordaat omgooien en gaan betogen in Brussel ! Of we nu een toelating hebben of niet. Wij laten ons niet intimideren door de PS. Dus op zondag 30 maart trekken we allen naar de verzamelplaats Jubelpark voor een betoging door Brussel. Dat Guido Moons dat op zijn leeftijd nog mag meemaken.

Uiteraard zal het voorziene programma een aantal wijzigingen ondergaan. We geven u mee wat ter perse al zeker is.

 

Het (voorlopige) programma voor 30 maart

10.00 uur.

30-maartAanvangsuur met aankomst van bussen uit alle hoeken van het land. Er is in parkeerplaats voorzien voor alle bussen langs het Jubelpark. Er is geen parkeerplaats voor de individuele wagens. De grote parking in de Wetstraat is gesloten tijdens het weekend. Je kan parkeren in de omliggende straten. Beter is onze bussen te nemen of het openbaar vervoer.

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer

De startplaats is perfect bereikbaar met het openbaar vervoer. Twee stations liggen op wandelafstand van het Jubelpark, namelijk de trein- en metrostations Schuman (300 m te voet) en Merode (400 m te voet).

  • Per trein : Schuman of Merode
  • Per metro : Vanuit het station Brussel Centraal is er een metroverbinding naar Schuman en Merode via de lijnen 1 en 5
  • Per bus : 22, 27, 61 – halte Merode
    21, 22, 36, 59, 60, 64 – halte Schuman
  • Per tram : 81 – halte Merode

11.00 uur.

De betoging wordt opgebouwd aan het Jubelpark. Luister aandachtig naar de ordewoorden van onze ordedienst. Breng uw leeuwenvlag en uw VVB-vlag mee. Geen partijvlaggen, noch -kentekens.

11.15 uur. We starten de betoging door Brussel. Achter de drumband van Nijlen stappen we door de Europese wijk naar het centrum. We zullen onderweg alsnog proberen om de geplande actie met de reuzenletters te laten doorgaan. De bedoeling was immers om op een 150 meter lang grasveld samen de reuzenletters ‘SELF-DETERMINATION’ te vormen. Dit alles zou vanuit de lucht worden gefilmd met een drone. Misschien lukt het ons op één van de brede Brusselse lanen.

Op het einde van de betoging zullen toch nog toespraken worden gehouden. De eerste toespraak is de stem uit Schotland. De Schotten staan voor beslissende maanden. Zal hun YES-campagne het zo gewenste doel bereiken ? Zullen de Schotten in september kiezen voor onafhankelijkheid ? Chris White, chef buitenland van onze Schotse partner, de Scottish Independence Convention, zal als eerste het woord voeren.

Anna ArquéDe Catalaanse passionaria Anna Arqué is de tweede spreker. Haar hele leven staat in het teken van de strijd voor Catalaanse onafhankelijkheid. Als ondernemer ondervindt ze aan den lijve dat haar volk onafhankelijkheid nodig heeft om meer welvaart en welzijn te bekomen. Blijkbaar onvermoeibaar trekt ze de wereld rond om de Catalaanse stem overal te laten horen. Haar stem zal tot ver buiten het Jubelpark te horen zijn want in Catalonië en bij uitbreiding in heel Spanje is er heel veel media-aandacht voor dit eerste gezamenlijk Europese evenement.

We hopen tussenin toch nog een streepje muziek te kunnen laten horen zowel van eigen als vreemde bodem. Met Arjaun staat een klassieke betogingband op het podium. Hoeveel keer hebben de gebroeders Evenepoel ons al niet razend enthousiast gekregen met hun vrolijke melodieën en hun spottende teksten die menig politieker bleek rond de neus deden worden ? Met Tantris brengen we terug de groep die in 2007 de feestzaal in Wieze enthousiasmeerde bij de viering 50 jaar VVB. En ook Schotse doedelzakspelers zullen niet ontbreken.

Onze voorzitter Bart De Valck is de laatste spreker. Bart zal vooral het Vlaamse luik belichten. Met onze eigen invulling van het recht op zelfbeschikking, namelijk Ja voor Vlaanderen, willen we immers de Vlaamse onafhankelijkheid op de verkiezingsagenda plaatsen.

Tot slot zingen we allen samen de Vlaamse Leeuw.

Volg de webstek www.vvb.org of Facebook Ja voor Vlaanderen voor actuele info.

 

KOM NU UIT JE KOT

Jubelpark Brussel
Jubelpark Brussel

Voor zover je het nog niet deed (wat wel een beetje een schande zou zijn) : roep al de leden van je afdeling, maar ook bevriende verenigingen, leden van de V-partijen, vrienden en familieleden op om naar Brussel te komen. Breng je leeuwenvlag mee (geen partijvlaggen of symbolen) en toon Europa dat wij voor onafhankelijkheid kiezen.

 

NIET LULLEN, BUSSEN VULLEN

Het klinkt misschien wat grof, maar toch. Het is nu de hoogste tijd om de bussen naar Brussel vol te krijgen. Pik de buslijn uit je omgeving er uit en bel, mail, schijf je leden om hun plaats te reserveren op de bus. Samen is zoveel leuker.

Bussen naar Brussel op 30 maart
Op zondag 30 maart vertrekken bussen uit alle hoeken van het land naar het Jubelpark.

vvb busBUS 1
Edegem Parking Match (Hovestraat) 9:15
Mortsel Parking Aldi (Mechelsesteenweg 37) 9:30
Berchem Kerk Grote Steenweg/Binnensingel 9:35
Antwerpen PIVA – Desguinlei 9:45

BUS 2
Brasschaat Kerk Sint-Huibrechtslei 5 9:10
Schoten Carrefour/Pizza Hut Bredabaan 9:30

BUS 3
Nijlen Kempenland – Herenthoutsesteenweg 9:00
Lier Mechelsestwg – Kerk OLV Onbevlekt 9:20
Duffel plein Gustaaf Van Der Lindenlaan 9:35
Mechelen Rode Kruisplein 9:50

BUS 4
Deurne Rode Kruisplein/Lakborslei 9:25
Berchem Kerk Grote Steenweg/Binnensingel 9:35
Antwerpen PIVA – Desguinlei 9:45

BUS 5
Roeselare Gezelle (Stationsplein) 8:40
Izegem Voetbalstadion (Rijksweg) 8:55
Kortrijk Autodeelparking Oudenaardsestwg. 9:20

BUS 6
Oostende Instituut voor zeevisserij (Mercatorlaan) 8:55
Brugge Autodeelparking Loppem 9:15
Aalter verdwenen tankstation (Rond punt) 9:35

BUS 7
Hansbeke Station Zandestraat 9:20
Gent P+R Gentbrugge (viaduct) 9:45

BUS 8
Zottegem Parking achterkant station 9:10
Mere Autodeelparking oprit E40 Mere 9:30
Aalst Kerkhof nabij rond punt Haring 9:45
Affligem Autodeelparking E40 Molenstraat 10:00

BUS 9
Sint-Niklaas Syntra Hoge Kouter 1 9:10
Bornem Station Molenveldweg 9:35
Willebroek Kerk Dendermondsesteenweg 9:55

BUS 10
Opoeteren Kerk Dilserweg N771 8:15
Genk Station Centrumlaan 8:45
Hasselt Carrefour Kuringersteenweg 9:15

BUS 11
Lummen Autodeelparking E314 9:10
Bekkevoort Autodeelparking E314 9:25
Leuven Parking Bodart Tervuursevest 9:55

Webstek-2-JAs

Hoe inschrijven ?

Inschrijven kan op volgende wijze.

Via de webstek www.vvb.org. Via het mailadres bus@vvb.org, Telefonisch op het secretariaat 03 / 320 06 30. Per fax op 03 / 366 60 45.

De kostprijs voor een busticket bedraagt € 12 en wordt op de bus aan de busbegeleider betaald. De inschrijvingen worden afgesloten op dinsdag 25 maart.

www.vvb.org