verkiezingen-2014Op zondag 25 mei 2014 vinden er verkiezingen voor het Europees Parlement, de Kamer van volksvertegenwoordigers en het Vlaams Parlement plaats.

Hierbij komen heel wat administratieve geplogenheden kijken.

 

Stemmen bij volmacht

Een kiezer kan een andere kiezer als gevolmachtigde in zijn plaats laten stemmen. Een gevolmachtigde kan per verkiezing maar één stem bij volmacht uitbrengen. Het volmachtformulier is eenvoudig in te vullen. De volmachtgever en de gevolmachtigde ondertekenen beiden het volmachtformulier en voegen het vereiste attest toe (zie onderstaande lijst). Het formulier voor de volmacht kan je gratis verkrijgen in het gemeentehuis bij de dienst verkiezingen. Je kan het formulier ook onderaan deze pagina downloaden.

Wie kan er volmacht geven ? Bij te voegen attest ?
De kiezers die wegens ziekte of gebrekkigheid niet in staat zijn om zich naar het stembureau te begeven of er naartoe gevoerd te worden. Medisch attest.
De kiezer die om beroeps- of dienstredenen :- in het buitenland is opgehouden, alsook de kiezers, leden van zijn gezin of zijn gevolg die met hem daar verblijven;- die zich op de dag van de verkiezing in het binnenland bevindt, maar die in de onmogelijkheid verkeert zich in het stembureau aan te bieden. Attest van de werkgever.
De kiezer die het beroep van schipper, marktkramer of kermisreiziger uitoefent en de leden van zijn gezin die met hem samenwonen. Attest afgeleverd door de burgemeester van de gemeente waar de betrokkene in het bevolkingsregister is ingeschreven waaruit de uitoefening van het beroep blijkt.
De kiezer die de dag van de stemming ten gevolge van een rechterlijke maatregel in een toestand van vrijheidsbeneming verkeert. Attest van de directie van de instelling waar de betrokkene verblijft.
De kiezer die omwille van zijn geloofsovertuiging in de onmogelijkheid verkeert zich in het stembureau aan te melden. Attest van de religieuze overheid.
De studenten die om studieredenen in de onmogelijkheid verkeren om zich naar het stembureau te begeven. Attest van de onderwijsinstelling.
De kiezer die op de dag van de stemming tijdelijk verblijft in het buitenland wegens vakantie (of een andere niet beroepsreden) en zich bijgevolg in de onmogelijkheid bevindt zich in het stembureau te melden. Dit kan enkel indien de onmogelijkheid door de burgemeester van zijn woonplaats vastgesteld is, na overlegging van de nodige bewijsstukken, of, in het geval dat de kiezer zich in de onmogelijkheid bevindt een dergelijk bewijsstuk voor te leggen, op grond van een verklaring op erewoord. Attest dat door de burgemeester of gemachtigde wordt afgeleverd.Let op: de aanvraag moet worden ingediend bij de burgemeester van de woonplaats ten laatste op de zaterdag vóór de stemming, dus vóór 24 mei.

Verkiezingsborden Hove

Vrijwillige voorzitters, secretarissen en bijzitters stembureaus gezocht

Zetelen in een stembureau kan ook leuk zijn !

De laatste jaren werkt de gemeente Hove voor de samenstelling van de stembureaus steeds meer met vrijwillige voorzitters, secretarissen en bijzitters. De ervaring heeft ons geleerd dat deze formule werkzaam is en dat iedereen na afloop met een aangenaam gevoel naar huis gaat.

Voel jij er iets voor om ons op zondag 25 mei te komen vergezellen en van de verkiezingsdag een aangename dag te maken, waar je oude bekenden en buren uit je naaste woonomgeving nog eens tegenkomt ? Aarzel niet en stel je kandidaat als voorzitter, secretaris of bijzitter. Contacteer hiervoor Martine Cuyvers, tel. 03 / 460 33 35 of e-mail : martine.cuyvers@hove.be. Ook voor meer info hierover kan je bij haar terecht. www.hove.be .

Als dank voor je helpende hand krijg je die dag een lekker ontbijt en middagmaal.