De Hovese Milieuraad vergaderde op dinsdagavond 18 maart jl. om 20.00u. in het gemeentehuis. Er waren een 25-tal aanwezigen. Iedereen stelde zich nog eens voor zodat de twee gasten wisten welk publiek ze in de zaal hadden zitten.

Eerst werd het verslag van de vorige vergadering goedgekeurd. De heer Eddy Albertijn werd aangesteld als secretaris van de milieuraad.

Kapvergunningen ter discussie

KasteelstraatDe laatste tijd is er in Hove veel bezorgdheid over het groot aantal kappingen van bomen die er doorgaan. Een aantal leden van de raad stuurden hierover uitgebreide teksten rond met feiten die ze vaststelden in de gemeente.

– Kasteelstraat : er is haagbeuk gekapt zonder vergunning. Gedeeltelijk ter bescherming van de spoorweg.

Kasteeldomein met huisnummer 72; er werd een dossier ingediend bij het Agentschap Natuur en Bos (ANB). Deze gaf geen oordeel. De gemeente moet dit dossier behandelen. Er staan in het domein esdoorns, enkele minderwaardige exemplaren, ook enkele beuken. Acacia’s hangen half in de draad. Een aantal eiken staan vlak naast de buur. Er is een mini-boomgaard aanwezig.

kap Hoveberg 004Hoveberg : hier werden vier bomen gekapt in parkgebied. Het ANB gaf zijn akkoord met herinplanting van één nieuwe boom.

Ritmica/ kasteel Cappenberg : alles verloopt volgens de regels. Maar eerst moet men wel een bouwaanvraag indienen om de school te vergroten naast de spoorweg, nadien zal dit worden bekeken.

Landschapspark Zuidrand

Hier kregen de raadsleden een langer dan verwachte uitéénzetting van Sabine Caremans, coördinator van het Landschapspark Zuidrand omtrent de werking van dit samenwerkingsverband. Het betreft hier de gemeenten Borsbeek, Boechout, Mortsel, Hove, Lint, Kontich, Edegem, Aartselaar en Hemiksem. Men wenst een regionaal landschap op te richten. We komen hier in een verdere bijdrage uitgebreid op terug.

FruithoutNadien volgde een uitgebreide bespreking van de visienota rond Frijthout (brongebied van de Koude Beek). Sommige stukken zijn reeds in eigendom van de gemeente Hove, andere nog in eigendom van projectontwikkelaar Matexi. Het is parkgebied, dus er mag niet worden gebouwd. De gronden van Matexi worden waarschijnlijk behandeld in een grote grondenruil met de gemeente Boechout. Daar staat een nieuwe verkaveling in de steigers met 600 woningen.

Er komt een voet- en fietspaden netwerk richting Boechout en Mortsel.

De problematiek van een verbinding naar de Fruithoflaan in Boechout kwam uitgebreid ter sprake. De twee oefenvelden van Boechout VV liggen op grondgebied Hove, het eigenlijke stadion ligt op Boechout. Er is contact tussen beide gemeentebesturen hierover. Mogelijk worden deze oefenvelden verlegd. Een eerder aangekondigde verkaveling in de Fruithoflaan – tussen kasteel Fruithof en het voetbalstadion – is vervallen.

Allerlei:

– De gemeentelijke afvalgegevens worden op de volgende raad besproken. Dan zijn er vergelijkingspunten met gemeenten van dezelfde orde van grootte als Hove.

– Natuurcharter : dit jaar zal men aandacht besteden aan amfibieën en reptielen (hagedis en hazelworm), aanwezig in Hove.

– Zendmasten:
– voetbalveld Hove Sport aan de Dumortierstraat : is in aanbesteding. Wordt zes meter hoger (van 28 naar 34 m). Dossier is in handen van het Autonoom Gemeentebedrijf Hove.

Kasteelstraat– Groenstraat, spoorwegbedding: dossier zit bij de Vlaamse Hogere Vergunningscommissie. Kan lange tijd duren (1 jaar).

Dossier De Jaeck (’t Of van Hove) aan de Mechelsesteenweg. Het lastenboek werd opgemaakt om te kappen voor de aanleg van een fietspad tussen de Mechelsesteenweg en de Kasteelstraat. Een gecorrigeerd plan van de Milieuraad komt nog in de Hovese gemeenteraad.

De volgende vergadering gaat door om woensdag 21 mei om 20.00u.

De vergadering werd afgesloten om 22.30u.