De Stad Mortsel herdenkt op zaterdag 5 april e.k. het grotendeels mislukte Amerikaans luchtbombardement op de Erla gebouwen van 5 april 1943.

De manifestatie begint om 10.30u. met een misviering in de Heilig Kruiskerk – die toen ook zwaar beschadigd werd. Om 12.00u. is er een plechtigheid op de begraafplaats in Mortsel-Dorp met bloemenhulde en muzikale begeleiding aan het ereperk voor de slachtoffers.

Vele Mortselaars hebben vorig jaar de herdenking van het bombardement zeer intens beleefd. Na 70 jaar is het bombardement nog steeds sterk aanwezig in de stad en in de hoofden van de Mortselaars. Dit is niet verwonderlijk als je weet dat 936 mensen, onder wie 209 kinderen, die rampzalige dag in 1943 niet overleefden. Er vielen ook verschillende slachtoffers afkomstig uit Hove. De meesten liggen op onze gemeentelijke begraafplaats.

5 april 1943 mortsel herdenkingsplaatHet stadsbestuur doet er alles aan om de slachtoffers van het bombardement te blijven herdenken en eer te betonen aan de overlevenden. Ze willen immers dat dit verhaal wordt doorverteld aan de kinderen en jongeren van vandaag. Zo krijgen zij de boodschap dat dit nooit meer mag gebeuren. Vorig jaar werden er verschillende projecten georganiseerd met getuigen en kinderen.

De cultuurdienst beschikt over een educatieve koffer die in het vijfde en zesde leerjaar kan worden gebruikt. Deze koffer vertelt de leerlingen op een interactieve manier het verhaal van het bombardement en kan de aanleiding vormen om in groep na te denken over thema’s als oorlog en vrede.

Voor meer informatie over deze koffer kan je contact opnemen met Lisa Van Doren, tel. 03 / 443 73 98, e-mail lisa.vandoren@mortsel.be . In het cultureel centrum kan je ook terecht voor de brochure ‘Historische wandeling Bombardement 5 april 1943’ die je leidt langs de geheugenpanelen die in de stad staan.