Naar aanleiding van de honderdjarige herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) presenteert de Hovese school Regina Pacis (ingang Boechoutsesteenweg 87) op zondag 27 april in samenwerking met de Provincie Antwerpen de tentoonstelling ‘De Groote Oorlog in grote lijnen’, een reizende overzichtsexpo over de periode 1914-1918.

Deze tentoonstelling richt zich tot jongeren en volwassenen en sluit aan bij de leerplannen geschiedenis. De leerlingen van de derde graad gidsen je tussen 13.00 en 16.00 uur met veel plezier langs de tentoonstelling in het open leercentrum.

2014-18 100 jaar Groote OorlogDe Provincie Antwerpen ontwikkelde samen met het Instituut voor Veteranen-NIOOO de tentoonstelling ‘De Groote Oorlog in grote lijnen : een reizende expo over de periode 1914-1918’. Op veertig mobiele panelen worden de oorlogsgebeurtenissen op internationaal en Belgisch niveau weergegeven, aangevuld met lokale verhalen en beelden uit de provincie Antwerpen. Natuurlijk mocht dit in Hove niet ontbreken. Ook de Hovese Heemkundige kring “De Markgraaf” stelt er zijn activiteiten voor.

Deze activiteit is de eerste in een geheel van vele in onze gemeente.

Op verschillende momenten en op verschillende manieren wordt er, en niet alleen in het jaar 2014, bij de Eerste Wereldoorlog stilgestaan. Noteer alvast zeker ook het weekend van 26, 27 en 28 september 2014 in je agenda.

 

Nog meer herdenkingen in Hove

– De Hovese Cultuurraad gaat ook iets doen rond de herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog. Er bestaat binnenin deze raad een Werkgroep 2014 vnl. met mensen uit de NSB en de Heemkundige Kring (vaak dezelfde personen).

Het Dagelijks Bestuur van de Cultuurraad zegt te zorgen voor een werkgroep om dit te coördineren en voor een overzicht van de geplande activiteiten te zorgen (geen twee activiteiten op éénzelfde datum).

– In de periode 26 september 6 oktober e.k. zijn er in Hove tentoonstellingen en de onthulling van nieuwe namen op het monument van de gesneuvelden aan het begin van de Geelhandlaan.

Tyne_Cot_Cemetery– Het Davidsfonds Hove organiseert in 2015 een reis naar de Westhoek om alle historische sites (Ieper, Diksmuide, Veurne, Poperinge) te bezoeken.

– Het Groen schooltje organiseert in juni e.k. een musical ‘Ten Aanval’.

– De gemeentelijke Albrecht Rodenbachschool doet iets rond “Nooit meer oorlog” met herdenkingen in de gemeente

– De school Regina Pacis 1 doet iets rond jeugdliteratuur.

– Op zondag 21 september is er de “Dag van de Vrede”.

– Op dinsdag 11 november is er de jaarlijkse herdenking aan het monument van de gesneuvelden in de Geelhandlaan.

Kunstkring “De Statiepoweten” brengen vredesgedichten tijdens de Culturele week.

 

 

 

– De Hovese gemeentelijke Milieudienst gaat in domein Frijthout klaprozen uitzaaien.

 

– Er wordt ook een historisch boek uitgeven over Hove in de 1ste WO, voorstelling op vrijdag 12 september e.k. met Prof. Etienne Rooms (KMS) als gastspreker.

 

– De Hovese Jeugdraad gaat ook iets doen; maar ze moeten het nog intern bespreken.

 

– De Hovese scholen worden overspoeld door aanbod rond allerlei vieringen.

Midden april e.k. moet men een oplijsting maken van al de activiteiten in Hove