Hoe voorkom je dat je kind rookt, drugs gebruikt of onverstandig omgaat met alcohol ?

Duidelijke afspraken maken over het gebruik van alcohol en drugs zijn belangrijk.

Indien je niet wilt dat je kind rookt of gaat roken, zeg dat dan en leg uit waarom. Als de ouders roken afkeuren zijn de kinderen minder geneigd om ermee te beginnen. Duidelijke afspraken maken over het gebruik van alcohol en drugs zijn belangrijk. Wat kan voor jou en wat niet ? Bespreek dit met je dochter of zoon. Geef zelf het goede voorbeeld. Jongeren van ouders die roken worden vaak zelf ook roker. Denk na over je voorbeeldfunctie als ouder op het vlak van roken en alcoholgebruik.

De site www.gezondopvoeden.be biedt informatie aan ouders die hun kinderen (van 2 tot 18 jaar) gezond willen opvoeden. Met behulp van artikels, filmpjes waarin herkenbare discussies tussen ouders en kinderen worden nagespeeld, interactieve tests en doe-opdrachten geeft de website ouders de kans om over concrete situaties na te denken of zelf hun opvoedingsvaardigheden aan te scherpen.

Wil je stoppen met roken ?

Op zaterdag 31 mei is het Werelddag zonder Tabak en dus de ideale stopdatum om de sigaretten vaarwel te zeggen. Wist je dat stoppen onder begeleiding je slaagkansen aanzienlijk vergroot ? Hier kan je terecht voor hulp:

  • telefonische begeleiding via Tabakstop (tel. 0800 11 10 00 of www.tabakstop.be);
  • online begeleiding www.stopsmokingcoach.eu. Nu ook beschikbaar als een gratis mobiele versie in de Appstore en op Google Play Store;
  • persoonlijke- of groepsbegeleiding door een tabakoloog of huisarts (zoek via www.vlaanderenstoptmetroken.be naar het lokaal aanbod, de consultatie wordt gedeeltelijk terugbetaald door het ziekenfonds);
  • voor advies over drugs en alcohol, zie ook www.druglijn.be.