Groen-links verzamelde in HoveDe Hovese groen-linkse formatie Hove Beweegt huurde op zondag 27 april jl. heel het Ontmoetingscentrum “De Markgraaf” af voor allerlei socio-politieke activiteiten.

In de voormiddag was er een interessante tentoonstelling van het Archief en Museum van de Socialistische Arbeidersbeweging – Instituut voor Sociale Geschiedenis (Amsab-ISG) over de strijd van de arbeidersklasse voor een beter bestaan. Een verhaal van overleven en tegenmacht. Een verhaal dat wordt doorgetrokken tot de dag van vandaag, want ook in onze huidige welvaatstaat vallen er mensen door de mazen van het net. En blijven minderbedeelden niet bij de pakken zitten (coöperatieven).

Toen wij de tentoonstelling bezochten waren we alléén in de zaal. Was er ergens concurrentie van een belangrijke sportmanifestatie in Hove?

Groen-links verzamelde in Hove  Groen-links verzamelde in Hove  Groen-links verzamelde in Hove

 

Debatten

Vanaf 15.00u. waren er verschillende debatten en voordrachten. Groen europees parlementslid Bart Staes sprak over “hoe (a)sociaal en democratisch is het Europa van vandaag ?” Yasmine Kerbache (Spa) sprak over “hoe kijken socialisten naar kunst en cultuur ?”

Nadien waren er nog debatten met Kristof Calvo (Groen), Bogdan Vanden Berghe (11.11.11.), Steve d’Hulster (Spa), Hilde Vandriessche (Groen), politicoloog Mathijs Buts, Europees parlementslid Kathleen Van Brempt (Spa), Ingrid Pira (Groen), Caroline Gennez (Spa). Allemaal heel interessant, maar er waren spijtig genoeg maar enkele tientallen aanwezigen. En dit ondanks de vele publiciteit die er voor die manifestatie werd gemaakt, ook in Gazet van Hove.

 

PVDA blijft uitgesloten

Wat ook opvalt is dat de Partij van de Arbeid (PVDA) geen uitnodiging kreeg voor deze manifestatie. De PVDA is een marxistische partij en het siert haar om hier openlijk voor uit te komen. De PVDA is actief op alle fronten waar er sociale strijd wordt geleverd (stakingen, betogingen), dit in tegenstelling tot andere salon-socialisten en groene progressieven uit Hove, die op zon- en feestdag zich terugtrekken op hun riante buitenverblijven in de Ardennen of in Frankrijk.

Mag niet meespelen van Hove Beweegt
Mag niet meespelen van Hove Beweegt

Als Hove Beweegt opkomt voor “solidariteit” (het meest verkrachtte woord van de laatste decennia), dan moet ze ook de intellectuele eerlijkheid aan de dag leggen en de partij die overal op het sociale front aanwezig is (PVDA) – of men met hun ideologie en tactieken al dan niet akkoord gaat, doet er niet toe – uitnodigen om aan de politieke debatten van de zgn. ‘progressieve beweging’ deel te nemen.