Het aantal openbare zwembaden in onze regio is op een aantal jaren gedaald. Het zwembad van Kontich kampt met technische problemen en het zwembad van Mortsel heeft al redelijk wat jaren op de teller staan, zodat men er moet nadenken over een volledige nieuwe kuip bouwen of blijven herstellingen uitvoeren in een financieel bodemloos zwembad.

Het Mortselse zwembad “Den Bessem”
Het Mortselse zwembad “Den Bessem”

De bouw van een zwembad is geen éénvoudige en goedkope aangelegenheid. De scholen van verschillende omliggende gemeenten van Mortsel leren er hun kinderen zwemmen – indien ze dit nog niet kunnen / gelet op het groot aantal private zwembaden die er in onze regio en zeker in Hove bestaan – want kunnen zwemmen staat in de eindtermen van het lager onderwijs.

De gemeenten Mortsel, Edegem, Hove, Boechout en Borsbeek zijn geïnteresseerd in de bouw van een intergemeentelijk zwembad. Waar dit moet komen is nog niet beslist.

 

Vlaamse regering subsidieert bovenlokale sportinfrastructuur

Voor de Vlaamse regering in verkiezingsreces gaat, besliste ze nog een belangrijke subsidie toe te kennen voor stimulering van de bovenlokale sportinfrastructuur. Onze regio is ook bij de gelukkigen. Dat de betrokken Vlaamse minister van Sport in Edegem woont is louter toeval …voor de bouw van een nieuw zwembad in Mortsel is een subsidie van 1,8 miljoen euro voorzien.

In totaal krijgen 19 lokale en provinciale besturen een subsidie van de Vlaamse Regering voor een gezamenlijk sportinfrastructuurproject op bovenlokaal niveau. Vlaanderen heeft 10 miljoen euro beschikbaar voor deze pilootprojecten, zowel nieuwbouw als renovatie, die tegen 2018 moeten gerealiseerd zijn.

Philippe Muyters, Vlaams minister van Sport, wil dat lokale en provinciale besturen nauwer samenwerken en een inhaalbeweging in gang zetten wat betreft het aanbod van (bovenlokale) sportfaciliteiten. Hiermee streeft de minister ook naar een betere kwaliteit van sportvoorzieningen die bovendien méér burgers bereiken.

“Gemeenten en provincies zijn steeds vaker bereid om samen te werken om een gemeenschappelijke sportinfrastructuur te realiseren en uit te baten,” zegt minister van Sport Philippe Muyters. “Ik stimuleer samenwerking die de kwaliteit van de sportvoorzieningen verbetert. Een zwembad in élke Vlaamse gemeente bijvoorbeeld is niet meer haalbaar en zeker niet nodig in budgettair krappe tijden. Gemeenschappelijke projecten zijn een interessante oplossing : een gezamenlijk ambitieus project bereikt méér mensen met minder middelen. Hierdoor krijgen ook grotere of grootschaliger projecten met een eerder regionale uitstraling reële slaagkansen : zo zijn er bij de geselecteerde dossiers bijvoorbeeld een G-sportcentrum (voor sporters met een handicap), een klimzaal, een BMX- en een mountainbike-parcours en een indoor beachhal.”

Minister Muyters lanceerde zijn projectoproep naar alle lokale besturen, de vijf Vlaamse provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In totaal dienden 65 overheden een aanvraag in voor een project in samenwerking met een andere bestuur, een school, club of sportfederatie.

De provincies / de Vlaamse Gemeenschaps Commissie traden op als regisseur en polsten in hun provincie en bij de gemeente- en stadsbesturen naar hun vraag naar meer of nieuwe infrastructuur en naar hun bereidheid om hiervoor samen te werken met andere partners. De provincies beoordeelden in een eerste fase de aanvragen. Nadien boog de Vereniging Vlaamse Provincies zich samen met het Departement Cultuur, Jeugd, Sport & Media, Vlaamse Sportraad, Vlaamse Sportfederatie, BLOSO, Instituut voor Sportbeheer & Recreatiebeleid en Team Vlaams Bouwmeester over de ingediende dossiers. Ze taxeerden de aanvragen zorgvuldig op de noodzaak, het bovenlokale karakter, de haalbaarheid, de duurzaamheid, het innovatieve karakter en de mate van samenwerking. Minister Muyters ging volledig mee in het advies van de onafhankelijke beoordelingscommissie en selecteerde 19 projecten in een globale rangschikking die de subsidiebedragen bepaalt. De subsidie bedraagt maximaal 30% van de totale kostprijs, voor de overige 70% verwacht de minister cofinanciering van de verschillende partners.

Minister Muyters benadrukt het belang van samenwerking tussen gemeenten en andere partners. Deze selectie moet een stimulans zijn voor lokale besturen en provincies om verder gezamenlijke ambitieuze plannen te smeden met reële slaagkansen.

Overzicht van de geselecteerde projecten:

project

subsidie bedrag in €

Oost-Vlaanderen
Rugbycomplex Dendermonde

353.100

BMX-parcours Prov. Domein Puyenbroeck

84.000

Bleau-klimzaal Gent

1.467.791

Uitbreiding golfterrein Prov. Domein Puyenbroeck

115.307

Klimzaal Stekene

30.000

West-Vlaanderen
Prov. sport- en beweeghal Brugge

357.900

TMVW Zwembad Moorslede

1.168.327

Prov. avonturensportpark Transfo-site Zwevegem

57.979

Vlaams Brabant
Hockeyterrein Leuven

377.260

Indoor beachhal Vilvoorde

314.513

Prov. Offroad Cycling Center Balenberg Balen

120.000

Antwerpen
Prov. G-sportcentrum Peerdsbos Brasschaat

1.377.000

Zwembad Mortsel

1.800.000

Ijspiste Ice Skating Center Mechelen

380.096

Limburg
Mountainbike sportpark Beringen

108.761

G-sportcentrum Prov. Domein Dommelhof

202.500

Wildwaterbaan Hasselt

1.085.710

Uitbreiding BMX-parcours Heusden-Zolder

116.693

Brussel – VGC
Zwembad VUB

483.063