In het kader van de komende “moeder aller verkiezingen” van zondag 25 mei 2014 heeft Gazet van Hove een gesprek met kandidaten van de zes grootste Vlaamse partijen.

Hovese kandidaten komen eerst aan bod. Heeft de betrokken partij geen kandidaten uit onze gemeente, dan vragen we kandidaten uit onze buurgemeenten.

De bijdragen verschijnen in alfabetische volgorde op partijnaam.

 

groen logoHilde Van Driessche woont in Hove. Zij is er gemeenteraadslid en was tijdens de vorige legislatuur (2007-2012) schepen van leefmilieu, afval, mobiliteit, ontwikkelingssamenwerking en personeel voor de groen-linkse formatie Hove Beweegt. Bij de komende verkiezingen van 25 mei is zij kandidaat voor Groen, voor de federale Kamer van Volksvertegenwoordigers, 18de plaats. Zij is getrouwd en heeft drie kinderen.

 

Brazilië

* Wie is Hilde Vandriessche ?
Hilde Vandriessche: “Ik ben geboren in 1962, liep school bij Regina Pacis in Hove, daarna 5 jaar studie voor landbouwingenieur aan de KU Leuven, met aggregaat om te mogen lesgeven. Ik werkte in de duurzame ontwikkeling, de afvalpreventie, bij een vormingsorganisatie, was schepen in Hove. Ik heb ook 8 jaar in Brazilië gewerkt als ontwikkelingshelper.”

* Sedert wanneer is u lid van Groen? Functies binnen de partij?

“Ik ben lid van de partij sedert 2003. In Hove ben ik gemeenteraadslid en secretaris van de plaatselijke afdeling van Groen. Ik ben ook lid van de vereniging Trein-Tram-Bus. Mijn ouders waren Vlaamsgezind en hebben hier in Hove nog mee de Volksunie opgericht. De VU was hier eerder een progressieve groep. Dat kan je hier niet vergelijken met de N-VA vandaag. Volgens mij is de Vlaamse beweging een gestreden strijd uit het verleden. Er zijn belangrijkere problemen. Hiervoor heeft Groen wel aandacht voor. Een combinatie van het sociale en het groene is heel belangrijk. Solidariteit is ook heel belangrijk. Groen zal milieu echt altijd op de agenda zetten. Dat zit in het DNA van de partij.

 Boechoutselei fietspad

* Uw kernpunten ? Uw inzet voor de regio?

“Hernieuwbare energie. Het mobiliteitsvraagstuk. We moeten werk maken van duurzame mobiliteit. Alternatieven zoeken. Geen extra wegen aanleggen. We hebben reeds het dichtste wegennet, met enorm veel fijn stof.

De alternatieven zitten in het openbaar vervoer, meer fietspaden aanleggen en voldoende fietsstallingen voorzien. Op gebied van trein-tram-bus kunnen we nog veel verbeteren. Men moet nog meer investeren in de uitbreiding van het openbaar vervoerswegennet. Het beter afstemmen van de lichten aan kruispunten, een vlottere doorstroming stimuleren.

Op het gebied van arbeid het telewerk stimuleren. Ook meer inzetten op de werkgelegenheid, de jeugdwerkloosheid aanpakken.

De wachttijden in scholen en bejaardentehuizen aanpakken.

Het betaalbaar wonen stimuleren. In Hove is dit heel belangrijk.”

* Welk bedrag zet u in voor uw persoonlijke verkiezingscampagne ? Steun van de partij ?

“De kandidaten worden door Groen ondersteunt. Ik sta op de 18de plaats en ga geen duizenden affiches laten aanmaken. Ik heb 25 affiches (formaat A-2) en 500 kaartjes. Er is ook een Groenkrant voor Hove met mijn foto in en een artikel over mij. In De Beweeger (= magazine van Hove Beweegt) staat ook reclame voor mij. Zelf steek ik er geen geld in. Alles is gedekt door de partij.”

* Uw prognose voor de uitslag ?

“Groen zal vooruit gaan, als is het maar een klein beetje. Ik ben positief denkend. Over de anderen ga ik mij niet uitspreken.”

* Uw laatste gelezen boek ?

“Dat was het boek ‘Haar naam was Sarah’ van Tatiana de Rosnay. Het gaat over de Jodenvervolging in de Vélodrôme d’Hiver in Parijs, alles gezien door de ogen van een kind. Daarvoor heb ik de Paardenfluisteraar gelezen. Ik lees geregeld romans.”

* Uw lievelingsgerecht ?

“Witloof in de oven met kaassaus. Sedert kort eet ik vegetarisch. Ik doe mee aan de actie van EVA = Evenwichtig Vegetarisch Alternatief. 40 dagen van vasten. Zelf eet ik weinig vlees. Ik probeer mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.”

* Uw geliefde reisbestemming ?

“Ik reis graag naar Brazilië, om er vrienden van vroeger terug te zien. En om in de streek de projecten terug te zien waar ik mee heb aan gewerkt. Ik fiets ook graag, we zijn al met de fiets naar de Ardennen geweest en in Frankrijk van noord naar zuid. 100 km per dag, met alles op de fiets, de bagage, de tenten.”

P1020970

* Uw geliefde sport ?

“Fietsen en lopen. Niet in clubverband.”

Uw geliefde hobby ?

“Dit is mijn sport. Ook alleen wandelen in de natuur. Genieten van de rust , de natuur, de stilte.

* Als u morgen het groot lot wint … waar gaat u dan op inzetten ?

“Ik zou investeren in een sociaal project. Eerst nadenken of dit hier moet zijn of in een ontwikkelingsland? Iets nieuws uit de grond stampen. In België, met kansarmen en daklozen werken, kinderen in armoede, de derde wereld.”

Meer info : www.groen.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *