In het kader van de komende “moeder aller verkiezingen” van zondag 25 mei 2014 heeft Gazet van Hove een gesprek met kandidaten van de zes grootste Vlaamse partijen.

Hovese kandidaten komen eerst aan bod. Heeft de betrokken partij geen kandidaten uit onze gemeente, dan vragen we kandidaten uit onze buurgemeenten.

De bijdragen verschijnen in alfabetische volgorde op partijnaam.

 

open vldLivia Moreau woont in Mortsel-Dorp. Zij zetelt in de provincieraad van Antwerpen. Voor de komende verkiezingen komt zijn op voor Open-VLD, voor de federale Kamer van Volksvertegenwoordigers, 12de effectieve plaats.

 

* Wie is Livia Moreau ?

“Ik ben geboren in 1969 in Antwerpen. Ik woon in Mortsel sedert 1998 en ben gehuwd met een Gentenaar. Ik heb twee kinderen (12 en 8 jaar). Ik liep school in het Kon. Lyceum Antwerpen en studeerde rechten aan de Universiteit Gent (UG). Sedert 1992 werk ik aan de balie van Antwerpen als advocaat tot 31/12/12. Vanaf januari 2013 ben ik als juridisch adviseur verbonden aan de Artesis Plantijn Hogeschool. Sedert 2006 ben ik provincieraadslid voor het kanton Kontich. Dit is mijn enigste politieke mandaat. Ik ben bestuurslid van de provinciale campus Vesta in Emblem/Ranst, een opleidingscentrum voor de politie en de brandweer. In de provincieraad ben ik voornamelijk bezig met onderwijs en veiligheid.”

* Sedert wanneer is u lid van de partij ? Functies ? Komt u uit een politiek actieve familie ?

“Ik ben lid van de VLD sedert zo’n 20 jaar. Bestuurslid in de afdeling Mortsel en secretaris in de regio Antwerpen.

Ik kom uit een politiek actieve familie. Mijn overgrootvader was provincieraadslid in Oost-Vlaanderen voor het kanton Eeklo. Mijn grootvader was verzetsman tijdens de 2de WO en is in een concentratiekamp gestorven. Mijn grootmoeder was gemeenteraadslid in Gent , de eerste vrouw in de gemeenteraad, en was ook kandidaat voor de kamer van volksvertegenwoordigers zonder ooit verkozen te zijn.”

* Waarom bent u actief bij O-VLD ?

“Omdat ik erg geloof in het liberale gedachtengoed. Men moet mensen kansen geven. Men moet vanuit zijn eigen kracht vertrekken om veranderingen teweeg te brengen. Het onderscheid met de N-VA is dat wij een groot sociaal engagement hebben.”

* Uw kernpunten voor de campagne ?

“Mobiliteit : de emancipatie van de vrouw is een belangrijk onderdeel hiervan in combinatie met flexibiliteit (kinderopvang). Openbaar vervoer is niet het alleen zalig makende. Het is belangrijk maar privaat vervoer moet ernaast blijven bestaan en ook kansen krijgen.

gerechtJustitie : de informatisering van het departement. Men kan nog veel veréénvoudigen. Extra gevangenissen bijbouwen.

Asielbeleid : duidelijke regels stellen, de procedures versnellen.

Onderwijs : alle kinderen hebben kwaliteiten en ze allemaal kansen geven. Men moet voldoende durven differentiëren.”

* Welk bedrag zet u in voor uw persoonlijke verkiezingscampagne ? Steun van de partij ?

“Als kandidaat krijgen we van de partij 100 affiches en 1.000 kaartjes. Ik organiseer in Mortsel zelf een politiek debat dat ik zelf financier.”

* Uw prognose voor 25/05/14 ?

“Dit is een heel moeilijke vraag. Ik durf hier niet uitgebreid op in te gaan. Ik hoop dat de VLD zeker 13% haalt.”

* Uw laatste gelezen boek ?

“Dat is al lang geleden dat ik nog een boek las. Ik lees veel kranten en tijdschriften, historische strips. Door mijn job moet ik veel lezen. Ik heb geen tijd om daarna nog boeken te lezen.”

* Uw lievelingsgerechten ?

“Witloof in de oven met hesp en kaas. Wokgerechten.”

* Uw geliefde reisbestemmingen ?

“Italië, de regio’s Umbrië en Lazio.”

* Uw geliefde sport ?

“Vroeger heb ik basketball gespeeld bij Oxaco in Boechout. Vandaag niet meer.”

* Uw geliefde hobby ?

“Ik heb een full-time job. Daarnaast moet ik mij nog bezighouden met mijn familie en mijn politiek mandaat. Ik heb geen tijd voor een hobby. Al mijn vrije tijd gaat naar mijn gezin.”

* Als u morgen het groot lot wint … waar gaat u dan op inzetten / investeren ?

“Ik zou dat geld eerst opzij zetten en er eens goed over nadenken. Misschien een groot gelijkvloers appartement kopen voor mijn hulpbehoevende ouders.”

provant* Nog iets ?

“Het is moeilijk om aan mensen uit te leggen wat we in de provincieraad allemaal doen. Zeker in dit district. De provincie investeert in de Antwerpse Fortengordel, doet mee aan het cultuurproject in het domein Hof ter Linden in Edegem. Het is spijtig dat we de kans niet krijgen om aan de bevolking voor te stellen wat we allemaal doen. De provincie doet vrij veel voor de mensen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *