Op de gemeenteraad van maart jl. hield raadslid Jo Ampe (HB) een tussenkomst over de grondwettelijke vernietiging van de sociale last in het grond- en pandendecreet. “Het OCMW van Antwerpen zet overal gronden in de uitverkoop. Ook in Hove. Hoe zit het met de groene zones in Hove ?” wilde de groen-linkse interpellant weten.

De-Ster-verkavelingSchepen van wonen Arnold Herrebout (N-VA) gaf een uitgebreid antwoord : “Lokale besturen hebben nog een aantal instrumenten om ontwikkelaars te verplichten tot de bouw van sociale woningen.

Het gemeentelijke woonbeleid wordt bekeken vanuit de invalshoek van een algemeen belang. Dit blijkt ondermeer uit de vertegenwoordiging van elke politieke fractie in het plaatselijk woonoverleg. Dit blijkt ook uit de motiveringsnota die werd goedgekeurd.

Er zijn een aantal ideeën, voorstellen, mogelijkheden, die nog niet werden besproken in het college van burgemeester en schepenen, noch elders. Ideeën die ook door het werkveld worden aangereikt. Het lokaal woonbeleid moet verder uitgebouwd worden met concrete projecten.

Samengevat, geen kwestie van meerderheid tegen oppositie maar een kwestie van algemeen belang.

Als antwoord op de vraag welke projecten zijn onderhevig aan het decreet ?

Erg actief in Hove
Erg actief in Hove

Matexi is in Hove erg actief. In het project Diepestraat is er in een drietal fasen heel wat gerealiseerd. Eerst de verkaveling in de wijk. Er zijn 88 nieuwe woningen gebouwd. De tweede fase de bouw van 7 woningen aan de Veldkantvoetweg. Deze fase waren vergund voor de start van het decreet. De derde fase is de bouw van 6 woningen aan de Veldkantvoetweg. 1 woning valt onder het begrip sociale last. In onderhandeling is toegestaan om deze wooneenheid uitzonderlijk onder te brengen in het project Jan-Frans Gellyncklaan. De deal Matex/ Ideale woning blijft. Dit betekent 14 tot 18 woningen die door de Ideale woning zullen worden gebouwd.

Aansluitend is er het project Beekhof. Hier verandert niets. Er is vergunning voor de bouw van 17 wooneenheden waarvan 4 kaderend in het sociaal objectief.

Er is het Cantershof. Hier is de bouw voorzien van 15 nieuwe seniorenflats (naast de 30 reeds bestaande). Hier is een ruil gebeurd. Er was een sociale last van voorzien van 3 wooneenheden. De sociale last wordt hier gelegd op 3 van de al bestaande wooneenheden. Tot hier gaat alles volgens plan en is er nog geen nadeel van de vernietiging van de verplichte sociale last.

Verkaveling “Veldkant 3”
Verkaveling “Veldkant 3”

Er zijn nog een paar hangende zaken. Het Groot Hoofs veld. Hier is ook een sociale last van 20%. Hier is verder geen nieuws meer over dit project. De grondverwerving is nog bezig. Verder is de uitbreiding van het Groot Hoofs Veld, oorspronkelijk recreatiedomein, Lintsesteenweg – René Verbeecklaan. Dit is meegenomen in de uitbreiding van de opmaak van een RUP (Ruimtelijk Uitvoerings Plan). Er zijn 24 wooneenheden gepland. De grond zal overgedragen worden van het OCMW aan het zorgbedrijf. Dit is nog niet rond.

Wat zijn de gevolgen van deze regelgeving op de lopende projecten ? Eigenlijk zijn er geen.

De contacten met de belangrijkste bouwheren, Matexi en Ideale woning zijn goed te noemen. Dit is een goede professionele verhouding.

 De Ster verkaveling
De Ster verkaveling

Er is ook overleg met Boechout over de gronden in de buurt van het kasteel om er eventueel een ankerplaats te realiseren. Die gronden zouden beschermd zijn en blijven. Er is een tweede grond, met bestemming van openbaar nut waar het OCMW ook een paar kleinere percelen van in eigendom heeft. Een grond  vroeger voorbestemd voor het nieuwe kerkhof. Dat is geen OCMW eigendom en binnen dit kader verandert daar dus nu niets aan. De idee is om dit op te nemen in de opmaak van het RUP voor de Covelierstraat. Hier zijn nog gesprekken over nodig. De vraag is wat wij hier als gemeente mee zullen doen. Ook de privé markt heeft hier al interesse voor laten blijken.

Er is de Lege Veldkantlaan en de hoek met de Lintsesteenweg. Een terrein van 8 Ha. 7Ha zijn als bouwgrond ingedeeld. Dit komt vrij op de woonmarkt. De gemeente heeft niet de bedoeling om dit te verwerven. Er kan wel via vergunningsbeleid en ruimtelijk beleid invloed uitgeoefend worden op de vorm van het gebied.

Er blijft nog de grond die gecatalogeerd staat als woonuitbreidingsgebied-Zuid. Er is sociale woningbouw voorzien. Volgens decreet van 23.12.11 is het zo dat het geheel voor sociale woningbouw is behouden. Er is een denkpiste om dit in de toekomst aan te snijden. We moeten hiervoor alert zijn en onze visie voorbereiden tegen de tijd dat die gronden op de markt komen. Als we dit domein niet kunnen aanwenden voor sociale woningbouw dan realiseren we ons sociaal objectief niet.”

Anne Van Put (HB) : “De cijfers die aangegeven worden over de veroudering moeten voorzichtig gehanteerd worden. In de oude kern zijn ook nieuwe, jonge gezinnen komen wonen. Er moet met grote voorzichtigheid omgegaan worden met onze groene ruimte gelet op de klimaatsverandering.”

Arnold Herrebout : “Aanvullend op het eerste antwoord. De focus ligt in eerste instantie op inbreiding. Pas als het sociaal objectief zo niet gehaald wordt moet er gekeken worden naar alternatieven.”