In het kader van de komende “moeder aller verkiezingen” van zondag 25 mei 2014 heeft Gazet van Hove een gesprek met kandidaten van de zes grootste Vlaamse partijen.

Hovese kandidaten komen eerst aan bod. Heeft de betrokken partij geen kandidaten uit onze gemeente, dan vragen we kandidaten uit onze buurgemeenten.

De bijdragen verschijnen in alfabetische volgorde op partijnaam.

Normaal gezien zou er nu een gesprek met Steve D’Hulster van de SP-a verschijnen. We hebben de afgelopen weken de betrokkene ettelijke keren gecontacteerd, hij zou ons terugbellen … er kwam niets van in huis. Wij zijn niet de knecht van de SP-a of van eender welke andere politieke partij. Als alternatief brengen we vandaag een gesprek met de PVDA, ook een socialistische partij.

 

André van Ekelenburg is een geëngageerde militant van de PVDA uit Edegem. Hij staat bij de komende verkiezingen op geen enkele verkiezingslijst. Hij heeft wel al veel politieke ervaring.

 

* Wie is André van Ekelenburg ?

“Ik ben een arbeider van 44 jaar uit de automobielsector. Als 18-jarige werd ik lid van de Jongsocialisten via de Turnkring “Olympia” (bestaat niet meer). Zo ben ik in het bestuur van de Jongsocialisten gerold. Men had er een interessante ideologie want men had een grote bekommernis over de armoede in de hele wereld. Zo heb ik mij verdiept in de lokale politiek. Ik had nooit de intentie om gemeenteraadslid te worden. Ik ben door de SP-a van Edegem in 2000 gevraagd om lijsttrekker te worden. Van 2001 tot 2006 zetelde ik als enigste SP-a gemeenteraadslid in de gemeenteraad van Edegem. In 2005 was ik het niet eens met de SP-a i.v.m. de notionele intrestaftrek. Ik ging bij SP-a/Rood en we probeerden de SP-a van binnenuit te verlinksen. Dit lukte niet. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 was er hier een kartellijst SP-a/Spirit/Groen. Ik stond op de 15de plaats en werd niet verkozen. Er was 1 SP-a, 1 Spirit en 4 Groen verkozenen. In 2008 moest ik voor de tuchtcommissie van de SP-a verschijnen omwille van mijn deelname aan SP-a/Rood. Met de 1 meistoet in Hemiksem was er zogezegd ruzie geweest, waar niets van aan was. Men zou me 6 maanden als SP-a lid schorsen en als ik dan braaf was mocht ik terug meespelen. Ik heb de eer aan mezelf gehouden en ben uit de partij gestapt. In 2010 heb ik “Democratiedegem” (DE) opgericht. Het bestaat uit mensen van de SP-a die in onvrede leefden met het kartel van 2006, uit een aantal mensen van CD&V en Groen en enkelen die nog nooit politiek actief waren. DE is een lokale burgerbeweging die zich bezig houdt met lokale problemen van de mensen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 behaalden we 2 %, we waren niet de laatste want er was nog een formatie die maar 1% behaalde.”

* Wat is uw functie binnen de partij PVDA ? Actiegroepen ?

“Militant. Ik ben lid van de partij geworden in 2010. Verder ben ik nog ondervoorzitter van ACV-Edegem. We hebben een eigen socio-culturele vereniging ‘Actief Edegem’ en ‘Actieve senioren’. Dit staat naast Democratiedegem. Ik ben de algemene coördinator tussen deze drie entiteiten. Ik ben geen voorzitter, want anders zou mijn stempel te hard worden doorgedrukt.”

* Waarom bent u actief bij de PVDA ?

PVDA+ logo“Dit is de enigste partij die antwoorden geeft op de noden van de eenvoudige mensen (arbeiders, bedienden, senioren). Er zijn genoeg voorbeelden die hebben bewezen dat je vanuit een onderstroom veel kunt bereiken. Een doordachte onderstroom is hard nodig in België, en ik leg de nadruk op België want ik geloof niet in het Vlaamse onafhankelijkheidsverhaal.”

* Wat zijn de kernpunten van de PVDA ?

“Spreekbuis zijn van de gewone mensen. We gaan uit van een sociaal-ecologisch gegeven. We willen een gezonde werksituatie in een gezonde leefomgeving. De PVDA staat achter de eisen van Ademloos en Straten-Generaal i.v.m. de Antwerpse verkeersproblematiek. Men kan de mobiliteit oplossen op een efficiëntere en goedkopere manier dan de anderen voorstellen. Zo ook de problemen in de Antwerpse zuidrand. De Boomsesteenweg, het wordt onveilig en er heerst een verwarrende verkeerssituatie. Men moet deze problemen bekijken vanuit de mensen die er wonen. Kris Merckx is mijn grote voorbeeld. Hij studeerde als arts en heeft zijn hele leven gewijd aan het helpen van mensen in actie- en gezondheidssituaties. Zo ook zijn schitterende strijd rond de Boelwerf in Hoboken. Hij heeft zichzelf nooit verrijkt. Hij hielp de mensen vooruit.”

* Uw prognose voor 25 mei 2014 ?

“De N-VA wordt de grootste met 33 %, gevolgd door CD&V met 18 %. Zij hebben een meerderheid op Vlaams niveau en vormen zo ook de Vlaamse regering. Op federaal vlak komt er een klassieke tripartite met CD&V, SP-a (13%), O-VLD (14%) en misschien aangevuld met Groen (6%). De PVDA haalt in de provincie Antwerpen 6,5% – Peter Mertens (Kamer) en Jos D’Haese (Vlaams Parlement) worden verkozen – en over heel Vlaanderen 4%.”

* Men verwijt de PVDA dat ze de linkse krachten versnippert ?

“Dit is helemaal niet waar. Er zijn in het verleden vele kiezers gaan lopen naar rechtse partijen zoals de N-VA en het Vlaams Belang. De PVDA is deze kiezers stuk voor stuk aan het terugwinnen op rechts. De PVDA is links aan het verbreden. Er staan vandaag op onze PVDA-lijsten ook verruimingskandidaten van de SAP (Socialistische Arbeiders Partij). De PVDA is ook de enigste echte linkse partij.”

* Uw laatste gelezen boek ?

“Een boek van VRT-journalist Ivan De Vadder, ‘Het DNA van de macht’. Hierin heeft de auteur het over het ‘ons-kent-ons-clubje’ van de macht. De PVDA is niet verbonden met de macht. De traditionele partijen houden ondemocratische structuren in stand om de democratische onderstromen bij de bevolking te fnuiken. Zo o.a. de kiesdrempel. De betaling van de parlementairen (5.500 euro per maand). Als de PVDA volksvertegenwoordigers krijgt, zullen zij het doen voor een gemiddeld arbeidersloon en de overschot aan de partij geven. Het is ook een schande dat Mieke Vogels (Groen) een uittredingsvergoeding van 420.000 euro kan opstrijken. Denk ook maar eens aan de bij-jobs in de verschillende intercommunales. Lokaal was prof. Christine Van Broeckhoven in Edegem nooit lid van de SP-a, in 2009 werd ze hier geparachuteerd op de lijst en opgedrongen aan de lokale SP-a afdeling. Van Broeckhoven heeft nooit iets gedaan voor de lokale afdeling in Edegem. Ondertussen is ze alweer vertrokken. En dan verwijt men de PVDA dat ze Stalinistisch zou zijn, maar dit zijn pas echt Stalinistische ingrepen binnen de SP-a.”

P1030980

* Uw lievelingsgerecht ?

“De Indonesische rijsttafel. Dit is een verfijning van de Chinese keuken. Kleine gerechtjes, in potjes, zoals satés en sauzen, walnoten enz…”

* Uw geliefde reisbestemming ?

“Italië en dan de Adriatische kust. Zon, zee en strand. Ik houd van het vurige Italiaanse temperament. Ik ben voor mijn reizen altijd in Europa gebleven.”

* Uw geliefde sport ?

“Turnen. Aan de toestellen, trampoline en de bar met gelijke leggers.”

 * Uw geliefde hobby ?

“Politiek.”

* Als u morgen het groot lot wint …waar gaat u dan op inzetten/investeren ?

“Een echt volkshuis in Edegem bouwen, met een café en terras. Een plek waar men gezellig kan samenkomen en gebruiken als uitvalsbasis voor allerhande activiteiten.

P1030975

* Nog iets ? …

“Actief Edegem is een socio-culturele vereniging, op het eerste zicht hetzelfde als vele andere socio-culturele verenigingen. Maar wij doen activiteiten die wat anders zijn dan de anderen : een kwis organiseren en dan vnl. naar mensen die nooit naar een kwis gaan. Een kerstmarkt organiseren maar dan geen commerciële markt. Een boekbespreking organiseren maar dan een soepele boekbespreking en geen die uren duurt waar men ellenlange teksten analyseert. Een ‘Cubaanse avond’ organiseren met 85 deelnemers waar de ambassadeur komt spreken en de maximum prijs voor een driegangenmenu bedraagt 12 euro. Wij zijn voor laagdrempeligheid. We organiseerden ook een benefietconcert voor Berten Van Houdt, een jongeman uit Edegem die in Antwerpen brutaal werd in elkaar geslagen. We bezorgden hem een cheque van 1.000 euro.”

1 reactie

  1. Prachtig geschreven waarvoor mijn dank. Ik heb al vele positieve reacties gekregen. S
    Super !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *