Binnen enkele jaren zal dakisolatie in alle Vlaamse woningen, ook in huurwoningen verplicht zijn. Verhuurders krijgen een flinke premie voor de isolatie van de daken als ze hun woning verhuren aan kwetsbare doelgroepen. Sinds kort geldt die premie ook voor huurwoningen met een maximale huurprijs van 450 EUR.

Natuurpunt Energiesnoeiers begeleidt verhuurders in de procedures van aanvraag, planning en uitvoering van de werken. Hoe zit het allemaal in elkaar ?

Voor huurwoningen bewoond door kwetsbare huurders verleent de Vlaamse Overheid samen met Eandis een extra hoge premie tot 23 EUR per m². Dat is een pak meer dan de gangbare tarieven van 6 of 8 EUR per m². De verhuurder hoeft zelf niets te doen, behalve dit in acht nemen : de huurprijs na de werken niet verhogen omwille van de dakisolatie en het huurcontract niet voortijdig opzeggen conform de bepalingen van de geldende huurwetgeving.

Voorwaarden

Alle huurwoningen komen in aanmerking, behalve die van sociale huisvestingsmaatschappijen. Of een woning in aanmerking komt voor de premie hangt af van de situatie van de huurder. Het gaat om woningen en wooneenheden op de private huurmarkt voor zover de bewoner behoort tot een van de volgende doelgroepen :

  • beschermde afnemers : mensen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor gas en elektriciteit;
  • personen voor wie een verzoek tot afsluiting van gas of elektriciteit bij de Lokale Adviescommissie (LAC) werd ingediend;
  • huishoudens met een actieve budgetmeter voor gas of elektriciteit;
  • personen die behoren tot de doelgroep van de meest behoeftigen van het fonds ter reductie van de globale energiekost (FRGE): recht op verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds of in bezit Omnio-statuut, in schuldbemiddeling en verwarmingsfactuur niet kunnen betalen, hulp krijgen van het OCMW voor onbetaalde facturen voor gas of elektriciteit;
  • personen die huren bij een sociaal verhuurkantoor, een lokaal bestuur of een OCMW;
  • huurders met een geregistreerde huurovereenkomst van minstens één jaar met een huurprijs van maximaal 450 EUR per maand.

Dekt de premie alle kosten ?

Elk dak is anders, dus ook elke factuur. Als de sociale dakisolatiepremie tot 23 EUR per m² niet alle kosten dekt, wordt vooraf aan de verhuurder gevraagd om het restbedrag te betalen. Met de factuur van die kosten kan de verhuurder een federale belastingvermindering voor dakisolatie of andere premies aanvragen, uitgezonderd die van de netbeheerder. De federale tussenkomst bedraagt dit jaar 30 procent van het factuurbedrag met een maximum van 3.010 EUR.

Grote voordelen

Naast de deels of volledig gefinancierde investering ziet de eigenaar een verbetering van de score op het EPC-attest en voldoet de woning aan de snel verstrengende normen voor woningkwaliteit. De woning krijgt een meerwaarde bij eventuele latere verkoop. De woning verbetert kwalitatief en de huurder voelt de comfortverbetering. De huurder spendeert minder aan stookkosten en zal het makkelijker krijgen om de huur te betalen.

Meer informatie: Thomas Pluymers, tel. 015 / 55 48 82,
e-mail: thomas.pluymers@natuurpunt.bewww.energiesparen.be/socialedakisolatie