Mortsel, zaal ’t Parkske, dinsdag 22 april 2014
Organisator : VOS (Vlaamse Oud Strijders)
Aantal aanwezigen : 40.
Moderator : Frans Crols, ex-hoofdredacteur Trends

N.B. : mevrouw Maya Stepien (CD&V) is van Poolse afkomst. Ze verliet Polen kort na de “val van de Muur” en woont vandaag in Mortsel.

P1040047

Onderwijs – gelijke kansen:

* Maya Stepien (CD&V) : “In de Poolse gemeenschap in Antwerpen is er een grote toestroom van kinderrijke gezinnen met schoolgaande kinderen.

Ze komen naar Vlaanderen om economische redenen. Hier kunnen ze veel meer verdienen dan in Polen.

Er is sedert een aantal jaren een Poolse school in het Sint-Jans-Berghmanscollege in Antwerpen. De kinderen hebben een taalachterstand. Taalkennis is essentieel, het is de sleutel van een succesvolle integratie.

Er kwam een voorstel op de diversiteitsraad van Mortsel om vanaf september huiswerkbegeleiders in te schakelen om kinderen te helpen bij hun huiswerk. Het is een kwestie van attitude en gedrevenheid.”

Rita De Bont (VB) : “Onderwijs is de belangrijkste vorm van integratie. Kinderen moeten vrij vroeg een taalbad krijgen om geen achterstand op te lopen. Het is goed dat vrijwilligers zich willen inzetten. Men moet scholen meer integreren in de samenleving en dan vnl. het TSO en BSO.

Bij Noord-Afrikanen verlaten hier 50% van de leerlingen de school zonder diploma. In Duitsland is dit maar 7%. In Duitsland staat het technische en beroepsonderwijs ook hoger aangeschreven.

Veel gepruts aan het onderwijs leidt tot grote frustratie. Men moet kinderen zo vroeg mogelijk na het lager onderwijs een keuze laten maken. Het moeten gelijkwaardige keuzes zijn.

In de scholen moet men ook een confrontatie aangaan met de werkgelegenheid. Zoals in het Duitse model al effectieve ervaring opdoen op de werkvloer. Dit geeft een grotere erkenning. Men mag niet knoeien aan de leerprogramma’s. TSO en BSO moet men meer laten aansluiten op de arbeidsmarkt.

Rita De Bont (midden)
Rita De Bont (midden)

Men moet geen overheidsmiddelen steken in het aanbod van vreemde culturen. Als je kiest om naar hier te komen, moet je ook een inspanning doen om u hier te integreren. Mortsel heeft reeds 60 verschillende nationaliteiten.”

Maya Stepien (CD&V) : “Men moet ook investeren in de moeders van die kinderen. Door huiswerk mee te begeleiden. Een houding doorgeven. Zo krijgt men ene positief beeld en zal de migrant dubbel zo hard knokken om er te komen.”

Rita De Bont (VB) : “Men moet ook stoppen om bruiden in het land van herkomst te gaan halen. Het VB wil investeren in de nieuwkomers die hier al zijn. We hebben een zekere saturatiegraad bereikt wat nieuwkomers betreft.”

 

Vraag uit publiek aan CD&V : “De islam onderdrukt de vrouw ?”

Maya Stepien
Maya Stepien

Maya Stepien (CD&V) : “Ik begrijp dit standpunt. Men mag niet veralgemenen. Deze attitude heeft te maken met de culturele achterstand. De islam is een delicaat probleem. We mogen niet iedereen afschrijven.”

Rita De Bont (VB) : “Veel mensen uit islamitische landen willen zich niet integreren. Men gebruikt dit nu (hoofddoek) om te tonen dat men niet wil integreren. Men wil blijven wie men is. Er is nog altijd de dominantie van de man binnen de islam. Het zou beter zijn dat men daar eens iets aan doet.”

 

* Oekraïne – een nieuwe Koude oorlog?

oekraineMaya Stepien (CD&V) : “Het is een zeer complex proces. Een uitgesproken militair conflict. Polen is reeds 15 jaar lid van de Nato.

De oostelijke oever van de rivier Dnjepr is altijd Russischtalig geweest. Het westelijk deel altijd Pools en Oekraïns.

oekraine schildOekraïne werd ten tijde van de Sovjet-Unie altijd als een minderwaardige cultuur aanzien door de Russen. Rusland wil met salamipolitiek altijd stukjes terugwinnen. Polen steunt Oekraïne zeer sterk. Er is veel humanitaire hulp.”

Rita De Bont (VB) : “Oekraïne is altijd verdeeld geweest tussen het oosten en het westen. Dit is de oorzaak van de burgeroorlog vandaag. Het rijk van Kiev ligt aan de oorsprong van de Russische geschiedenis.

Volgens Verhofstadt is de Europese Unie (EU) niet groot genoeg. Het is o.a. de schuld van die grote Eurofielen dat er vandaag veel spanningen zijn in Oekraïne. Het is een gevaarlijke situatie die kan ontploffen.

Via een federale staat moet men naar afzonderlijke staten gaan. De EU moet Oekraïne helpen bij een eventueel conflict.”

Maya Stepien (CD&V) : “De Vlaamse onafhankelijkheidsstrijd is een pracht voorbeeld van een revolutie die op vredevolle wijze plaats vindt.”

Vrouwen in politiek debat   Vrouwen in politiek debat   Vrouwen in politiek debat   Vrouwen in politiek debat