toekomst  belgie

Waarloos, zaal ‘Berkenhof”, donderdag 24 april 2014
Organisator : de weekbladen ’t Periodiekske en De Passant.
Aantal aanwezigen : 90.
(lees ook deel 1)

 

De toekomst van België ?

Referaathouder Tom Van Grieken (Vlaams Belang) : “Wij zijn voor minder België in de toekomst. Twee problemen worden hierin onderbelicht.

Debat-VB-Groen-SP1) De immigratie : jaarlijks komen er 140.000 mensen naar België, waarvan de helft niet-EU-burgers, dus 70.000 man. Er zijn reeds voldoende vreemdelingen in ons land; Het OCMW van Antwerpen telt 84% van zijn klanten van buitenlandse afkomst. Het VB pleit als enigste voor een effectieve migratiestop. Er is bij de vreemdelingen een kleine groep die het verpest (criminaliteit). Deze ‘rotte appels’ moeten eruit.

2) De onveiligheid : In onze politiezone HEKLA gebeuren er dagelijks twee tot drie inbraken in woningen. Er gebeurt op dit vlak niets.

We moeten deze twee problemen aanpakken. In België hebben we hierover verschillende ideeën tussen het noorden en het zuiden. Geen enkele staatshervorming zal hieraan iets oplossen. Men heeft altijd een twee derde nodig om de staat in het parlement te hervormen. Men heeft dus altijd de PS nodig om hieraan te beginnen. De komende vijf jaar is er geen staatshervorming nodig. Het Vlaams Parlement moet éénzijdig bevoegdheden naar zich toetrekken om de problemen op te lossen. Zelfs professor staatsrecht Johan Vandelanotte (SP-a) is het hierover eens.”

Steve D’Hulster
Steve D’Hulster

Commentaren :

Steve D’Hulster (SP-a) : “Via de zesde staatshervorming moeten we aantonen wat we met onze nieuwe bevoegdheden kunnen doen. Ik ben geen belgicist, maar we moeten bewijzen dat we het als Vlaanderen beter kunnen doen.”

Ingrid Pira (Groen) : “Wij zijn niet voor een open-grenzenbeleid, wat sommigen hierover ook mogen vertellen. We moeten aandacht hebben voor de armoede-immigratie. Het VB criminaliseert deze mensen. Zo trekt Filip Dewinter met een kameel door Antwerpen. De migranten beginnen zich steeds defensiever op te stellen. Dit is slecht voor de integratie. We hebben behoefte aan sterke steden en gemeenten.”

Philippe Muyters (N-VA) : “De zesde staatshervorming kan geen beleid voeren op het niveau van Vlaanderen. Zo piekt de jeugdwerkloosheid in Brussel op 33% en in Vlaanderen op 11%. Er zijn onvoldoende instrumenten om de werkloosheid regionaal aan te pakken.

Wij willen een actieve migratie. In de EU komt 54% van de migranten om te werken of te studeren, in België is dit slechts 14%, al de anderen komen hier in het kader van gezinshereniging. De taal leren is belangrijk voor de integratie in een samenleving. Wij zijn niet voor een regularisatie van criminelen.”

 Debat Tom VG Pira  Debat Sterckx

 

Mobiliteit en verkeersveiligheid

Ingrid PiraReferaathouder Ingrid Pira (Groen) : “Begin de jaren ’80 reden de eerste groene parlementsleden met hun fiets naar het parlement. Daar werd toen mee gelachen. Dertig jaar later staan we stil in de files. Onze voorspellingen zijn uitgekomen. Dit schaadt de volksgezondheid. De onleefbaarheid in bepaalde wijken is groot, mensen komen te laat op hun werk, dit heeft allemaal een kostprijs. Het autoverkeer groeit maar aan. Onze overheden zijn niet bezig met een of-verhaal. De N-VA wil terug meer auto’s in Antwerpen. Stappen terug zetten op dit vlak is zeer ernstig.

Commentaar :

Steve D’Hulster (SP-a) : “Er is veel veranderd op gebied van mobiliteit. Nu is er een vertraging door de economische crisis. We moeten terug investeren in het openbaar vervoer. De trams rijden nu gemiddeld 15 km/u. We moeten betere busverbindingen en snellere trams realiseren.”

Dirk Sterckx
Dirk Sterckx

Dirk Sterckx (O-VLD) : “Jaarlijks gaat er 1 miljard naar De Lijn. De cijfers van de bezettingsgraad zijn laag. Er is een verlies van 5% op het woon-werkverkeer en het woon-schoolverkeer. Er moet een actieplan komen om dit te verhogen.

Een samenwerking van De Lijn en de NMBS is zo goed als onbestaande. Hetgaat hier over een regionale en een nationale vervoersmaatschappij. De Lijn is te centralistisch bestuurd voor heel Vlaanderen. We moeten zorgen voor meer inkomsten bij De Lijn. Vergelijk dit met Zurich. Het openbaar vervoer moet efficiënter worden. We hebben hier te maken met een monopoliemaatschappij ook in Vlaanderen. In Mortsel werden de slagaders toegenepen. Het infarct was voor de omliggende gemeenten. Op het Mortselse Gemeenteplein moet men kunnen overstappen van tram 7 op tram 15 en niet op die te smalle perrons vandaag aan de Antwerpsestraat.”

 

De sociale welvaart

Referaathouder Steve D’Hulster (SP-a) : “De SP-a is voor de sociale welvaartstaat. Dit is de baseline van onze partij. Ons programma staat voor 1ste ) meer jobs, 2de) meer koopkracht, 3de) behouden van de sociale zekerheid, 4de) elk kind een toekomst geven. Wij stellen een loopbaan van 42 jaar voor om nadien op pensioen te gaan. Ook een versterking van de gezondheidszorg. Voor elk kind 130 euro kinderbijslag. Wij zijn ook voor een hervorming van het secundair onderwijs. We willen een herwaardering van het technisch en beroepsonderwijs. Door het watervalsysteem verlaten vandaag 1 op 12 jongeren de school zonder enig diploma.”

Commentaar :

Philippe Muyters (N-VA) : “Door digitalisering kan je nog veel doen in de gezondheidszorg.”

Muyters vs Sterckx
Muyters vs Sterckx

Dirk Sterckx (O-VLD) : “De noodzakelijke hervorming van het onderwijs zit in het basisonderwijs. Ook in de kinderopvang. Er zijn teveel reglementen. Dit werkt ontmoedigend.”

Ingrid Pira (Groen) : “Er zijn lange wachtlijsten in de kinderopvang, de ouderzorg. Die moeten we dringend aanpakken. Er is veel zorgvraag van mensen die vandaag 50 en 60 jaar zijn. Zij moeten vaak instaan voor hun ouders en (klein)kinderen. Er is een stevig mantelzorgstatuut nodig.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERATom Van Grieken (VB) : “Wij zijn tegen een onderwijshervorming. In Nederland hield men ook verschillende onderwijshervormingen en de kwaliteit van het onderwijs ging steeds achteruit.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *