Guy Verhofstadt is de grootverdiener onder de vier kandidaat-voorzitters voor de Europese Commissie. De liberale lijsttrekker verdient dit jaar zeker 230.000 euro bovenop zijn basissalaris van Brussel. Dat blijkt uit een analyse van RTL Z. De overige drie kandidaten hadden afgelopen jaar geen noemenswaardige neveninkomsten. Bij pensioenuitvoerder APG is Verhofstadt vice-voorzitter van de Raad van Commissarissen. Uit het jaarverslag van APG blijkt dat de liberaal in 2012 een bedrag van 42.840 euro mocht bijschrijven. Cijfers over het afgelopen jaar zijn nog niet bekend. Die van Belgische Exmar zijn dat al wel. Exmar is een internationale scheepvaartgroep, groot in de gas- en olie-industrie. Exmar maakte vorig jaar 60.000 euro over aan de Europarlementariër.

Maar de grootste pot toucheert Verhofstadt bij het Belgische beursfonds Sofina. Sofina is een holdingmaatschappij, met belangen in onder meer Danone en GDF Suez. Afgelopen jaar werd Verhofstadt beloond met een bedrag van 130.500 euro. Daarmee komt het totaalbedrag uit op 233.340 euro. Onduidelijk blijft in hoeverre Verhofstadt ook voor andere functies, beloond wordt. Het voorzitterschap bij het Europees Instituut voor Bestuurskunde zou maandelijks nog een bedrag op kunnen leveren tussen de 1.000 en 5.000 euro per maand. Het EIB, dat gesubsidieerd wordt door de lidstaten, wil de exacte bedragen niet bekend maken. Zelfs bij een conservatieve schatting echter zou het al kunnen gaan om tienduizenden euro’s per jaar. In alle gevallen gaat het om klussen waarvoor Verhofstadt toestemming heeft gekregen van Brussel.

Geld 100 dollar

12.500 voor een spreekbeurt

Los van de commissariaten, is Verhofstadt ook in te huren voor dagvoorzitterschappen en speeches. En ook daar is de prijs niet mals. Verhofstadt zou zo’n 12.500 euro voor een spreekbeurt vragen. RTL Z belde anoniem met sprekersbureau Assemblee, voor een grove prijsopgaaf voor ‘een uurtje Verhofstadt’ die deze suggesties bevestigt. Onduidelijk is hoeveel van dit soort klussen Verhofstadt nog doet op persoonlijke titel. De andere twee kandidaten, waarvan overigens nog lang niet vast staat of de keuze überhaupt op één van de genoemde heren valt, hadden geen noemenswaardige neveninkomsten. Martin Schulz, op dit moment voorzitter van het Europees Parlement en kandidaat namens de sociaaldemocraten, had geen nevenfuncties. Wel ontving hij royalties voor een boek dat hij schreef. Ska Keller, kandidaat van de Europese Groenen, gaf eveneens aan geen nevenfuncties te bekleden. Oud-eurogroep voorzitter en christendemocraat Juncker is recentelijk afgetreden als premier van Luxemburg, en slechts nog actief als bewindvoerder van het IMF.

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/wilders-graaiende-verhofstadt-walgelijk

Geld euro's

Wilders : Graaiende Verhofstadt walgelijk

PVV-leider Geert Wilders is boos op de liberale Europarlementatiër Guy Verhofstadt, die jaarlijks 230.000 euro bijverdient. “Dat is gewoon graaien. Walgelijk.” “Hij heeft toch al een baan ? Hij is Europarlementariër en daar wordt hij met 10.000 euro per maand rijkelijk voor betaald. Daar zouden veel mensen een moord voor doen. Om daar omgerekend per maand nog 20.000 euro bij op te verdienen, dat is gewoon graaien.” Wilders roept de VVD van Mark Rutte op de kandidatuur van Verhofstadt voor het voorzitterschap van de Europese Commissie niet meer te steunen.