Op donderdag 22 mei jl. vond in het Woonzorgcentrum “Mayerhof” aan de Fredericusstraat 89 in Mortsel-Dorp (op een steenworp van Hove en Boechout) de plechtige inhuldiging plaats van de nieuwbouw van het woonzorgcentrum “Mayerhof”.

Mayerhof MortselIn september 2013 namen de 140 bewoners van het woonzorgcentrum Mayerhof reeds hun intrek in de nieuwbouw. Na enkele maanden proefdraaien – met niets dan positieve resultaten – was het dan eindelijk tijd voor de plechtige opening met de nodige omkadering (burgemeester, schepenen, OCMW-bestuur Mortsel, aannemers, personeelsleden, enz …).

Vandaag vullen een Centrum voor Kortverblijf en assistentiewoningen het zorgaanbod op de campus in Mortsel-Dorp aan. Zestien serviceflats zijn reeds bewoond. Er zijn er nog eens 24 in aanbouw. Met de uitbreiding van het zorgaanbod wil de vzw Sint Carolus Mayerhof een antwoord bieden aan de stijgende behoefte aan residentiële woonvormen voor bejaarden in onze regio.

Nieuwbouw woonzorgcentrum

Het masterplan voor de bouw werd opgestart in 2007 met de conceptontwikkeling van een nieuw rusthuis. Het oude, ondertussen afgebroken rusthuis, dateerde van midden de jaren zestig van vorige eeuw. Fundamenteel in de conceptontwikkeling was de aansluiting, bij de visie over zorg. Tevens beoogt de nieuwbouw het comfort van de bewoners te verhogen, de energieprestaties te verbeteren en de naleving van nieuwe erkenning- en brandveiligheidsnormen.

Mayerhof MortselVeel aandacht werd geschonken aan een duurzaam concept. Het bijzonder gunstig energiepeil wordt gerealiseerd door middel van duurzame en sterk isolerende materialen en de combinatie van hoog rendementsgasketels met warmtekracht koppelingsinstallatie. Alle kamers en gemeenschappelijke ruimtes zijn voorzien van automatische zonnewering en een ventilatiesysteem dat rationeel energieverbruik koppelt aan een verhoogd comfort. De meest moderne technologie doet zijn intrede in het woonzorgcentrum. Het zorgdossier van de bewoners wordt opgeslagen in een elektronisch datasysteem, dat zowel via de computers van de verpleegposten als via consoles in de kamers kan worden geraadpleegd.

Mayerhof MortselDe zorgflats zijn voorzien van modern comfort, veel daglicht en warme materialen die goed te combineren zijn met eigen meubilair. Alle sanitaire cellen omvatten een inloopdouche, wastafel en toilet. Daarnaast beschikt het zorgcentrum over zes gemeenschappelijke badkamers, verschillend uitgerust naargelang de fysieke mogelijkheden en de wensen van de bewoners. De meer dan 2.000 m2 bijkomende oppervlakte biedt vooral meer ruimte voor ontmoetingen. Elke afdeling is voorzien van een aantal leefruimtes onder vorm van een bibliotheek, zithoek of ruimte voor activiteiten. De twee binnentuinen, met een gezamenlijke oppervlakte van 450 m2 bieden de nodige beschutting in het tussenseizoen. Op de verdiepingen kunnen residenten en bezoekers genieten van meer dan 350 m2 gemeenschappelijke terrassen.

Bijzonder aandacht gaat naar een dementievriendelijke woonomgeving. De gesloten afdeling biedt extra zintuigelijk comfort en bewegingsvrijheid in een oriënterende omgeving. Na de afbraak van de oude gebouwen werd gestart met de aanleg van een nieuwe parktuin.

Centrum voor Kortverblijf

Kortverblijf is een oplossing voor senioren die tijdelijk niet meer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Deze woongelegenheden zijn in hoofdzaak bedoeld als ondersteuning van de thuiszorg of mantelzorg wanneer deze tijdelijk niet meer in de mogelijkheid verkeren de nodige zorg van de oudere in de thuissituatie te verzekeren. Het kortverblijf kan ook een oplossing bieden tijdens een vakantieperiode van partner of verzorger. Mayerhof integreert in het nieuwe woonzorgcentrum 8 woongelegenheden kortverblijf voor matig tot zwaar zorgbehoevende ouderen. Twee woongelegenheden zijn voorzien voor dementerende bejaarden.

Assistentiewoningen

Mayerhof MortselIn het nieuwe Vlaams woonzorgdecreet is het begrip “serviceflats” vervangen door “assistentiewoningen”. Deze richten zich tot jonge senioren op rust die een actief leven wensen te leiden binnen een woonomgeving die alle troeven biedt om tegemoet te komen aan huidige en toekomstige noden. Naast huisvesting worden de infrastructuur van het woonzorgcentrum en verschillende diensten zoals noodhulp en coördinatie van de zorg ter beschikking gesteld. Facultatief worden een aantal diensten aangeboden zoals warme maaltijden, een boodschappendienst of poetshulp.

In een eerste fase werden 16 assistentiewoningen opgericht samen met een ondergrondse parkeergarage voor 23 wagens. Vandaag worden er nog eens 24 assistentiewoningen gebouwd. De oppervlaktes schommelen van 63 m2 tot 113 m2.

Technische gegevens:

Woonzorgcentrum “Mayerhof”, rechtspersoon Sint Carolus Mayerhof vzw
Fredericusstraat 89 in 2640 Mortsel
Tel. 03 / 460.05.11. – fax 03 / 460.05.10. – e-post : info@mayerhof.be – net : www.mayerhof.be

Verdere info bij Jean-Pierre Van Hoorickx, algemeen directeur, tel. 03 / 460.05.11. – e-post : jp.vanhoorickx@mayerhof.be .