De politiezones Rupel en HEKLA bundelen de krachten zowel bij gerechtelijke acties als bij verkeerscontroles. Deze bovenlokale samenwerking heeft tot doel maximaal in te spelen op gevaarlijk verkeersonveilig gedrag en bepaalde veiligheidsfenomenen (diefstallen in woningen bijvoorbeeld) in de 10 gemeenten van beide politiezones.

Zij leveren mekaar niet alleen ondersteuning wat betreft de inzet van personeelsleden maar ook in het wederzijds gebruik van de beschikbare middelen.

16 personeelsleden van beide politiekorpsen hebben samen in het kader van de acties rond Weekend Ongevallen door Controles aanpakken (WODCA) systematische controles uitgevoerd in de gemeente Rumst (Molenstraat) als in de gemeente Aartselaar (Kontichsesteenweg) tijdens de nacht van zaterdag 24 mei op zondag 25 mei 2014.

In totaal werden 188 bestuurders staande gehouden en onderworpen aan een ademtest.

88 procent van de gecontroleerde bestuurders hadden voorzien in een “BOB”. Zij konden snel na de controle hun weg vervolgen. Zij kregen dan ook een kleine attentie als blijk van waardering.

De politie doet haar werk en boekt resultaten (foto HEKLA)Twaalf procent van de gecontroleerde bestuurders bleken echter onder invloed te zijn van alcoholische dranken.

In totaal werden 18 personen in overtreding bevonden. Zij kunnen zich verwachten aan een boete van ±450 euro.. Bij 5 van deze bestuurders werd het rijbewijs voor een periode van 15 dagen onmiddellijk ingetrokken. Zij zullen zich binnen afzienbare tijd moeten verantwoorden voor de politierechter. Zij kunnen zich verwachten aan een fikse boete en/of een vervalverklaring van het recht tot sturen.
6 bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 3 uur en kunnen zich verwachten aan een boete van 150 euro. Tegelijk werden ook de boordbescheiden en de passagiers grondig gecontroleerd. Dit resulteerde in 1 onmiddellijke inning wegens het niet dragen van de veiligheidsgordel, 5 processen werden opgesteld omdat er overtredingen werden vastgesteld in het kader van de technische eisen van de betrokken voertuigen. Eén voertuig werd getakeld omdat dit niet geldig verzekerd bleek.

De politiekorpsen van beide politiezones gaan hun inspanningen de volgende maanden verder opdrijven om geïntoxiceerde bestuurders uit het verkeer te halen. De inspanningen zullen ook worden opgedreven naar snelheidsovertredingen, roodlichtrijders, het dragen van de veiligheidsgordel en het gebruik van gsm-toestellen achter het stuur.

Door de inspanningen te bundelen zullen de politiezones in staat zijn regelmatiger dan ooit toe te zien op de (verkeers-) veiligheid van de weggebruikers en de inwoners van beide politiezones.

inbraak

Hekla voert inbraakpreventieacties op

Op 20 mei 2014 organiseerde HEKLA een inbraakpreventieactie, WIDCA, genaamd. WIDCA staat voor WoningInbraken Door Controles Aanpakken. Dit betreft een gecoördineerde actie waarbij extra inspecteurs op verschillende inbraakgevoelige plaatsen in onze zone worden ingezet met het oog op het voorkomen van diefstallen in woningen. Verkeersinbreuken werden eveneens geverbaliseerd.

Er werden 97 voertuigen en 114 personen gecontroleerd. 41 voertuigen en 50 personen werden in onze politiedatabanken nagekeken. Er werd(en) 1 proces-verbaal voor gerechtelijke feiten, 6 processen-verbaal verkeersinbreuk en 1 proces-verbaal van waarschuwing opgesteld.

In samenwerking met de politiezone Rupel werd een voertuig met nummerplaatherkenning ingezet. Er werden 2.720 nummerplaten gecontroleerd waarvan er 3 werden herkend in het kader van verkeersinbreuken.

www.hekla.be

politie logo