Er is voor de verkiezingen veel gezegd en geschreven over het WK en de al dan niet politieke recuperatie in de campagne. Maar nu het eenmaal bezig is, blijkt het WK een bondgenoot voor de N-VA. Zo zeer dan N-VA’ers geacht worden erover te zwijgen. 

vlamingen voor oranjeEr waren er veel die het hadden voorspeld. De Rode Duivels-gekte, we wisten toen nog niet dat het ‘Red Devils’ zouden worden, zal als een Belgisch antigif voor de N-VA worden ingezet. Het geheime wapen bleek niet zo effectief als je de verkiezingsuitslag bekijkt. Die Red Devils hebben geen rol gespeeld in de campagne. Maar ze doen dat nu wel in de regeringsvorming. Zo net na de verkiezingen waren de verwachtingen hoog gespannen om er snel iets van te maken, van die regeringsvorming, kwestie van het verschil met die 541 dagen te maken, u weet wel. Eens de WK-gekte begonnen is er geen haan meer die er naar kraait. Moet De Wever deze middag bij de koning ? Who cares ? De Rode Duivels spelen vanavond, een hoofdpunt dat de VRT-radio een hele dag blijft herhalen. En ja, ze doen wat de natie verwacht : winnen van Algerije en met dat nieuws worden hele katernen en kranten gevuld en o ja! De informateur heeft extra tijd gevraagd en gekregen. Allemaal niet van tel, stel je voor, Spanje is uitgeschakeld. Di Rupo pleit voor een klassieke tripartite ? Engeland verliest en is bijna uitgeschakeld! Di Rupo herlanceert de klassieke tripartite ? Costa Rica wint en stuurt Engeland naar huis. Hoe zit het met de blessure van Kompany ? En zo zal dat nog een week of drie verdergaan. Enkel Linda De Win schijnt nog opgewonden te geraken van de vraag hoe het zit met de onderhandelingen. Onderhandelingen ? Als de zitting van het parlement maar snel genoeg gedaan is, ‘ik wil met mijn zoon naar de voetbal kijken’. Op tv wordt dat meestal  het foetbal, maar dat is een ander verhaal. Of wou Linda nog even doorbomen over de opstelling van het elftal van de Red Devils ? Wie wil het nu over politiek hebben, zeg ?

En in hoeverre zou er een neo-belgitude voortvloeien uit die zwart-geel-rode-gekte die ons land overspoelt ? Hoevelen van die tricolore supporters stemden op 25 mei met evenveel enthousiasme voor de N-VA ? Moest de N-VA van die kousen verdeeld hebben om over de autospiegels te trekken … enfin mensen horen nu eenmaal graag bij winnaars.

Maar waarom hebben N-VA parlementsleden dan schijnbaar een spreekverbod over de Red Devils ? (zoals over ongeveer alles, om de onderhandelingen niet te schaden). Tja, er zijn ook Vlaamsgezinden die het allemaal niet zo graag zien gebeuren en kiezen voor de absolute Belgische verloochening : supporteren .

Kunnen wij met de redactie een weekje Vollezele boeken ? voor oranje. Zoals het hoort in Vlaanderen zijn er twee verenigingen, in deze moderne tijd dus twee facebookgroepen : Orange Club (die hebben het Engels van de Red Devils al overgenomen) en ietwat minder hip (moeten we eerlijkheidshalve vermelden) Vlaanderen voor Oranje. Nog niet echt een groot succes dat wedijveren kan met de zwart-geel-rood geschilderde huizen, met  respectievelijk 143 en 26 ‘vind-ik-leuk’s’.

Een BE-NE voetbalcompetitie is een goed idee !
Een BE-NE voetbalcompetitie is een goed idee !

Wat ik me nu al de hele tijd afvraag: supporteren voor Nederland, hoe rijm je dat met ‘eigen volk eerst’ ? Ah, daar piept ‘Dietsland’ al om de hoek. Waar zo’n WK ons niet allemaal kan toe leiden ! Een finale Nederland-België zit dat er niet in ? Doe mij dan maar ’n portie BE-NE-liga. Ambiance verzekerd ! Dat zou het voor de politici helemaal goed kunnen maken. En De Wever kan gerust zijn, straks begint ook nog de Tour. Hij heeft nog een hele zomer.

Pieter Bauwens – www.doorbraak.be .