Naar jaarlijkse traditie vierde de gemeentelijke Kunstacademie op vrijdagavond 27 juni jl. het einde van het schooljaar met een receptie en tentoonstelling van de werken van de studenten in De Markgraaf en het nabije Kostershuisje. Alle afgestudeerde studenten kregen hun getuigschrift. Er werden ook enkele prijzen uitgereikt : de prijs Rik Blomme (fotokunst) gaat naar Chris Wolf en de prijs Henri Goyvaerts (keramiek) gaat naar Henri Janssens.

Het geheel werd omkaderd door een uitgebreide receptie.

Tijdens het daaropvolgende weekeinde waren de werken te bezichtigen in de genoemde Hovese cultuurtempels.

Redactie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inleiding bij de eindejaars tentoonstelling van de Gemeentelijke Kunst Academie, vrijdag 27 juni 2014, 20 uur in ‘De Markgraaf’ in Hove.

“Geachte aanwezigen, Geachte Heer Burgemeester en Schepenen en gemeenteraadsleden,

Geachte Heer Directeur en dames en Heren Leerkrachten, geachte afgestudeerden, geachte geïnteresseerden,

Het is goed om vandaag te beginnen met een korte terugblik op het afgelopen schooljaar. Het was een goed jaar, gelet op de werken die ten toon worden gesteld, gelet op de deliberaties en de uitslagen, gelet op de tevredenheid van studenten, leerkrachten en directie en op het feit dat Boud ook dit jaar zijn budget binnen de perken van het voorziene heeft weten te houden.

Ook het komende jaar wordt een goed jaar, zeker. Het jaar waarin we opnieuw een reuzenstap zeten naar 50 jaar GKA, in 2017. Over een paar jaar zullen wij deze jubilaris op een passende wijze vieren, want het loont de moeite om een gemeentelijke instelling voor 50 jaar inzet, engagement en professionele kwaliteit in de bloemetjes te zetten : 50 jaar van pionieren, groeien, ontwikkelen, doorzetten en vernieuwen.

Onze Hovese Academie heeft terecht een goede naam, een heel goede naam; zij levert baanbrekend werk op diverse kunstdomeinen; zij – en wij allemaal – mogen dan ook met hoopvolle verwachtingen op de toekomst en waar mogelijk, op de verdere uitbouw van onze GKA vooruitblikken.

En wij hebben verwachtingen :

–          Wij verwachten dat onze Academie zich als een goede school verder uitbouwt. Met goed beheer van onderwijs- en opleiding; met goede organisatie, werking, lessenroosters, regelgeving en procedures die de structurele onderbouw vormen voor kwaliteitsvol onderwijs, met efficiënt gebruik van de haar toegeschoven middelen.

–          Wij verwachten dat onze Academie niet alleen instructie geeft, maar ook visie en inspiratie uitstraalt; cognitieve kaders aanreikt die betekenis geven aan de ontwikkelingen die zij promoot, kaders die het landschap van kunstrichtingen voor haar studenten invullen en duiden, die oordeelsvorming en interpretatie bij studenten stimuleren.

–          Wij verwachten dat onze Academie haar opdracht met zorg, steun en toewijding vervult, dat zij haar studenten in hun persoonlijk proces van vorming en ontwikkeling begeleidt, haar studenten opvangt in een educatieve gemeenschap met al wie bij de Academie betrokken is.

In dit opzicht keer ik graag even terug naar 26 april, de dag dat in het Prinsenhof de ‘Open Kunsten dag’ werd gehouden.

Het resultaat van de samenwerking van enkele leerkrachten van onze Academie die hun atelier hadden verlaten om met twaalf gasten van het Prinsenhof, jongens en meisjes met een beperking, gedurende enkele weken een kunstproject op te zetten. De leerkrachten van de Academie op verplaatsing, om aan een bijzonder waardevol integratieproject mee te werken, waardoor deze jongeren de ervaring van een “Masterpiece” te kunnen creëren, hebben mogen meemaken.

Iedere gast die aan dit initiatief meewerkte heeft er veel voldoening en een scheut zelfvertrouwen aan over gehouden; het initiatief heeft hen gesterkt in het uitbouwen van bij henzelf nieuw ontdekte mogelijkheden. Dank aan allen die hier aan meewerkten. Zeker voor herhaling vatbaar.

–          Wij verwachten tenslotte dat onze Academie stimuleert, ingeslepen paden verlaat, starre conformiteit in vraag stelt en doorbreekt; dat zij de mogelijkheden van haar studenten mee verkent, ontwikkelt, vormgeeft, in projecten giet en hun opleiding in de persoonlijke ontwikkeling van deze kunstenaars in de dop integreert.

–          En ik wil u allen, in dit kader een primeur toevertrouwen : niet langer dan gisteren hebben wij met de directie van de Ma Go en een paar actieve cultuurvrijwilligers (Jan Wouters en John Volkaerts) de mogelijkheid onderzocht om de derde pijler Woord van onze Ma Go (naast muziek en dans) in samenwerking met onze culturele verenigingen met een volwassenenafdeling te verrijken, zodat wie zich in woord, poëzie, literatuur, voordracht, individuele of koorzang wenst bij te scholen daar straks professionele begeleiding bij kan krijgen. En hiermee bouwen we het aanbod aan mogelijkheden tot culturele vorming nog verder uit.

Zo bouwen we aan Hove als een centrum van vorming, opleiding en ontplooiïng. Het spreekt vanzelf dat wij, als College van burgemeester en schepenen, deze ontwikkelingen een warm hart toedragen, zoals u allen trouwens.

Ik wens u veel genoegen bij het bezoeken van de tentoonstelling en dank u voor uw aandacht.”

Arnold Herrebout

Schepen van cultuur, onderwijs en woonbeleid.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA