De OCMW’s van Boechout, Borsbeek en Hove zoeken vrijwilligers ter ondersteuning van de budgethulpverlening.

De dienst budgethulpverlening van het OCMW staat in voor de begeleiding van mensen met financiële moeilijkheden en schulden. Soms wil dit zeggen dat het OCMW tijdelijk het gezinsinkomen beheert en deze mensen begeleidt in het dagelijkse budgetteren, met als doel op termijn opnieuw zelf in te staan voor het eigen gezinsbudget en zonder de hulp van het OCMW verder te kunnen leven. Het is voor velen echter niet gemakkelijk om dit op zichzelf te klaren en vol te houden. Daarom is men op zoek naar vrijwilligers die OCMW-cliënten hierbij ondersteuning willen bieden. Dit kan als buddy of als groepswerker. Vind je het een uitdaging om mensen te steunen om niet opnieuw in de schulden te geraken ? Ben je iemand met een open geest en luisterend oor, in staat om mensen aan te moedigen ? Heb je nog wat vrije tijd ? Dan is dit iets voor jou !

Geld dollars

Wat doet een buddy ?

Die ondersteunt de cliënt op verschillende terreinen zoals thuisadministratie, betalingen doen en bezoeken van instellingen als vakbond of bank. De ondersteuning is op vraag van de cliënt en kan dus telkens anders zijn.

Wat doet een groepswerker ?

Een groepswerker begeleidt een groep (ex-)cliënten die één keer per maand samenkomen om tips en kennis rond verschillende thema’s uit te wisselen zoals goedkoop en gezond winkelen en koken, budgetvriendelijke feestdagen, opfrissing van paperassen ordenen,… Je bereidt de samenkomst zowel inhoudelijk als praktisch voor.

Uiteraard sta je er niet alleen voor. De medewerkers van het OCMW ondersteunen je hierbij, je krijgt een uitgebreide opleiding en er worden uitwisselingsmomenten tussen vrijwilligers voorzien. Het begeleiden van een groep gebeurt samen met andere vrijwilligers. Buddy doe je in duo met een cliënt.

Interesse ? Neem dan contact op met Kathy Van Cauwenbergh of schrijf je in voor het infomoment op 29 september 2014, van 14.00 tot 16.00 uur in de raadzaal van het Hovese OCMW (Esdoorn 4A in Hove). Inschrijven kan per e-mail: kvc@ocmwhove.be of telefonisch op het nummer 03 / 460 10 80 (OCMW Hove). Tijdens de infosessie zal concreet worden toegelicht wat dit vrijwilligerswerk zal inhouden en kunnen concrete vragen gesteld worden aan beroepskrachten van het OCMW of huidige vrijwilligers.