De afgelopen maanden kwamen autobranden vaker in het nieuws. Bij een autobrand is het belangrijk dat je snel en juist handelt. VAB ontdekte alvast dat de brandblusser in de auto niet voldoet om een uitslaande autobrand te blussen. Bij lichte rookontwikkeling en kleine vlammen kun je een bluspoging ondernemen. Joni van VAB trok op onderzoek uit.

Een autobrand wordt meestal veroorzaakt door een ongeval. Door de impact komt metaal in de motorruimte met ander metaal in contact en ontstaan er vonken waardoor benzine- of dieseldampen vuur vatten. Gelukkig worden er tegenwoordig veiligheidssystemen ingebouwd die dit kunnen vermijden. Een andere belangrijkste oorzaak voor autobrand is een kortsluiting in de elektronica. Ook al zijn auto’s tegenwoordig goed beveiligd, onder de motorkap zit voldoende brandbaar materiaal om ze te doen branden. Opmerkelijk : bij vrieskoude is de kans op kortsluiting groter, omdat een vonkoverslag dan sneller gebeurt. Ten slotte kan een autobrand ook veroorzaakt worden door een brandstoflek. Zeker bij warm weer bestaat de kans dat de motor in brand schiet bij een brandstof- of olielek.

In België moet je verplicht een brandblusser in de auto hebben. De wettelijke verplichting is beperkt : de brandblusser moet aan de Europese EN3-norm voldoen. In de meeste auto’s zit dus het minimale : een poederblusser van 1 kilogram. Een kleine motorbrand, met rookontwikkeling of kleine vlammen kun je proberen te blussen met een dergelijke poederblusser. In vele andere gevallen voldoet deze spijtig genoeg niet. Bovendien breng je met dit poeder schade aan je voertuig toe, omdat het zouten bevat die kunnen invreten. Een sproeischuimblusser is het meest geschikt voor autobranden. De enige blusschade die wordt aangebracht is waterschade. Het nadeel is dat je deze blusser rechtstreeks op de vlammen moet richten en dus de motorkap moet openen. Dit is gevaarlijk omdat je zo de vlammen in je gezicht kunt krijgen.

Hoe blus je een autobrand ?

  1. Een brand blussen blijft een taak voor specialisten. Bel dus altijd eerste de brandweer op via het nummer 100 of 112.
  2. Schakel de motor uit en zet de handrem aan.
  3. Bij rookontwikkeling en kleine vlammen kun je een bluspoging ondernemen met de poederblusser die in de auto aanwezig is.
  4. Ontgrendel de motorkap (meestal via een knop onder het dashboard), maar open deze niet verder. Er kan namelijk een steekvlam ontstaan die je kan verwonden.
  5. Laat ramen en portieren zo veel mogelijk gesloten, om te voorkomen dat meer zuurstof het vuur kan voeden.
  6. Neem de brandblusser, haal de veiligheidspin eruit en activeer indien nodig het druksysteem. Test eerst of de brandblusser goed werkt.
  7. Blus door de spleten van de motorkap.
  8. Wacht even om te zien of de bluspoging effect heeft.
  9. Controleer of de brand volledig gedoofd is en onderneem indien nodig een tweede poging.
  10. Als je geluk hebt, zijn er mensen in de buurt die ook beschikken over een brandblusser. Met meerdere blussers tegelijk krijg je de vlammen gemakkelijker onder controle. Let op: dit kan ook enkel bij rookontwikkeling en/of kleine vlammen.

www.vab.be