Vlak naast het genomineerde “buitengewoon plekje” aan de straat Frijthout in Hove bloeit er momenteel een zee van zonnebloemen. Bijna een voetbalveld groot. Het Hovese gemeentebestuur heeft dit laten aanplanten om Hove wat aangenamer en kleurrijker te maken. Mooi om enkele persoonlijke foto’s te maken met deze gele bloemenzee op de achtergrond.

Je kan het Frijthout bereiken via de Mortselsesteenweg en de Louis Van Lindenstraat of via de Boechoutsesteenweg en de Oudstrijdersstraat, naast de kleuterschool van Regina Pacis en de nieuwe appartementsblokken.

 

Economische nuttige bloem

De zonnebloem kan gemakkelijk in de tuin gekweekt worden uit een pit. De zonnebloem groeit op elke goed gedraineerde grondsoort. Het bloemhoofd kan een diameter hebben van maximaal 30 cm. Zonnebloemen worden meestal 1,5 m groot, sommigen kunnen opschieten tot meer dan 3 meter. Zonnebloemen zijn meestal naar het oosten gericht. Ze bloeien van juli tot oktober.

Zonnebloemen komen uit Noord- en Zuid-Amerika. De Inca-indianen vereerden de zonnebloem als beeld van hun zonnegod. Door de Spaanse veroveraars belandde eind van de zestiende eeuw de zonnebloem ook in Europa.

Zonnebloemen worden vooral gekweekt voor de zonnebloemolie die veel gebruikt wordt in plantaardige olie.