GEMEENTE LINT

Milieuvergunningsaanvraag helihaven in openbaar onderzoek

Van 5 september tot 4 oktober organiseert de gemeente Lint een openbaar onderzoek voor de milieuvergunningsaanvraag klasse I van Heliventure FTO. De aanvraag werd op 30 juli ingediend bij het Antwerpse provinciebestuur. Ondertussen overweegt de gemeente het nemen van bestuurlijke maatregelen wegens het overtreden van de milieuwetgeving.

Nieuwe milieuvergunningsaanvraag

De aanvraag van heliventure FTO betreft de exploitatie van een helihaven en bevat onder meer max. 10 vluchtbewegingen per dag, max. 4 nachtelijke vluchten per maand, de opslag van vliegtuigbrandstof en een onderhoudswerkplaats voor kleine reparaties en onderhoud van eigen helikopters.

De aanvraag werd op 30 juli ingediend bij het Antwerpse provinciebestuur.

Het gemeentebestuur van Lint ontving het dossier van de provincie op 25 augustus met het verzoek om hierover binnen de 50 kalenderdagen advies uit te brengen en het openbaar onderzoek in te stellen.

Het is de deputatie van de provincie die uiteindelijk deze vergunning al dan niet zal verlenen. Midden december wordt een beslissing verwacht.

Meer info

Om de milieuvergunningsaanvraag toe te lichten vindt op 15 september om 20 u in dienstencentrum ‘ De Schakel’, Oud-strijdersplein 1 in Lint een infovergadering plaats. Het dossier staat digitaal ter inzage op de website van de gemeente. Tijdens de periode van het openbaar onderzoek kan de aanvraag ook ingekeken worden op de milieudienst op de 2de verdieping van het gemeentehuis. Eventuele bezwaren kunnen daar ook ingediend worden.

Bestuurlijke maatregelen

De gemeente Lint wil in afwachting van deze beslissing zeer duidelijk zijn : zolang Heliventure FTO niet over de nodige milieuvergunning beschikt kan het de helihaven niet uitbaten. Er kan enkel occasioneel helikopterverkeer plaatsvinden. Uit getuigenissen van buurtbewoners en contacten met het management van Heliventure  FTO, blijkt dat het bedrijf zich daar niet aan houdt. Voor de 20 vluchten per maand, die Heliventure FTO op vandaag meent te mogen uitvoeren, is wel degelijk een milieuvergunning vereist.

De gemeente Lint grijpt dan ook in. De gemeentelijke milieudienst zal eerstdaags ter plaatse gaan om mogelijke milieuovertredingen vast te stellen en Heliventure FTO werd uitgenodigd voor een hoorzitting. Na afloop zal de gemeente zich beraden over  mogelijke bestuurlijke maatregelen.

geen helihaven

Contactgegevens :

Burgemeester Harry Debrabandere – 0497 / 67 64 84

Schepen van milieu Monique Van Den Brande – 0485 / 44 03 53

Milieuambtenaar Koen Laurent – 03 / 460 13 38