Hove toch in lijst gemeenten die eventueel van elektriciteitsvoorziening kunnen worden afgesloten

Elektriciteit

In tegenstelling tot vorige berichten is het mogelijk dat ook Hove voor een deel kan getroffen worden met een stroomonderbreking van 3 tot 6 uur. Het zijn onder andere (maar niet uitsluitend) de Vogeltjeswijk en de omgeving van de M. Vermeeschlaan die getroffen worden. Het is bovendien mogelijk dat dit zich meermaals kan herhalen. Om de hieruit voortvloeiende problemen zo goed mogelijk voor te bereiden zal er een gemeentelijk BNIP (Bijzonder Nood- en interventieplan) worden opgemaakt.

Een verantwoord energieverbruik

Gezinnen, ondernemingen, overheidsdiensten en andere instellingen kunnen hun gedrag aanpassen om economische – en milieuredenen, maar ook om de bevoorrading in geval van schaarste te garanderen. Iedereen kan zijn steentje bijdragen om het elektriciteitsverbruik te beperken. Hieronder enkele eenvoudige tips om je elektriciteitsverbruik te verminderen:

VOOR GEZINNEN

Verlichting

  • Doof de lichten wanneer je een ruimte of een gang verlaat.
  • Beperk het aantal lampen in de ruimte waarin je je bevindt en stem de lichtsterkte af op de uit te voeren taak (koken, lezen, andere activiteit, …).
  • Gebruik lampen die weinig verbruiken: een spaarlamp verbruikt minder elektriciteit dan een gloeilamp en biedt een lichtsterkte die minstens vier keer hoger is.
  • Gebruik geen ‘energievreters’, zoals halogeenlampen.
  • Vermijd decoratieve verlichting.
  • Zorg ervoor dat er zoveel mogelijk natuurlijk licht binnenkomt.

Elektrische verwarming

Wanneer je thuis bent

  • Verwarm de leefruimten (vb. keuken, living) tot maximaal 19°C-20°C.

‘s Avonds

  • Sluit gordijnen en rolluiken.

‘s Nachts en wanneer u niet thuis bent

  • Laat de temperatuur in de leefruimten en in de kamers zakken tot maximaal 15°C-16°C.
  • Stel de temperatuur in op 12°C wanneer u langdurig afwezig zal zijn.

Elektrische apparaten

  • Gebruik wasmachine, droogkast en vaatwasser, indien mogelijk, na 21 uur of tijdens de daluren (over het algemeen tussen 22 en 6 uur ‘s morgens).
  • Was op lage temperatuur, bijvoorbeeld 30°C.
  • Gebruik een laptop in plaats van een vaste computer.

Apparaten in waakstand

  • Schakel alle apparaten (computers, televisie, decoder, DVD-speler, hifiketen) volledig uit, zet hen niet in waakstand.
  • Trek de lader van GSM of laptop uit het stopcontact wanneer het opladen gedaan is.
  • Steek de apparaten zonder schakelaar in een contactdoos mét schakelaar en zet de schakelaar uit wanneer de apparaten niet gebruikt worden.

straatlampen

www.eandis.be

 

Energieschaarste

Context

Burgers en overheden stellen zich vragen bij de zekerheid van energiebevoorrading in een periode van strenge winterkou. Enkele persberichten over mogelijke black-outs of gedwongen afschakelingen hebben de zorg hierover aangewakkerd.

Een elektriciteitstekort ontstaat wanneer er geen evenwicht is tussen verbruikte energie en opgewekte energie.

Om dat evenwicht te herstellen, beschikken de federale overheid en transportnetbeheerder Elia over een aantal middelen, gaande van gewone bewustmaking van de consument tot activering van het afschakelplan.

Het afschakelplan bevat 6 schijven. Elke schijf is goed voor 500MW, die bij afschakeling uitgeschakeld wordt. De verschillende schijven zijn verspreid over de verschillende provincies of regio’s in België. Indien er schaarste heerst en de maatregelen om de consumptie te verminderen onvoldoende blijken, zal een eerste schijf afgeschakeld worden. Op die manier komt de stabiliteit van het net niet in gevaar. Mocht dit onvoldoende blijken, kan een 2de schijf ook afgeschakeld worden. Een afschakeling duurt maximaal 2 tot 3 uur. Indien er op een later tijdstip opnieuw afgeschakeld moet worden, zullen eerst de andere schijven aan de beurt zijn. Er is dus een rotatiesysteem voorzien, zodat niet steeds dezelfde mensen geïmpacteerd worden. In principe wordt gestart met de afschakeling van schijf 6, vervolgens schijf 5 enz. In geval van schaarste worden schijven beurtelings geschakeld zodat niet altijd dezelfde verbruikers zonder stroom vallen.

elektrische wagen Eandis

Afschakelplan : lijst van hoofdgemeenten en straatnamen

De lijst van hoofdgemeenten en straatnamen op het werkingsgebied van Eandis die voorkomen in het afschakelplan, vindt u hierna. Er werd geen lijst opgemaakt van de deelgemeenten.

De lijst van straten per gemeente geeft aan waar mogelijk een afschakeling gebeurt. De energiestromen via het distributienet evolueren constant. Dit betekent dat de stroom bij de netgebruikers niet elke dag vanuit dezelfde cabine of vertreklijn komt. Dit belet de distributienetbeheerders om voor elk adres of straat exact en met 100% zekerheid op voorhand te zeggen of er tijdens een afschakeling wel of geen stroom zal zijn. Het hangt immers af van de manier waarop de netten geschakeld zijn op dat ogenblik en of een cabine / vertreklijn waarmee men verbonden is op dat ogenblik wel of niet in dienst blijft.

De bijgevoegd informatie (lijst, hoofdgemeenten en straten per schaarsteschijf) is bijgevolg indicatief en vormt een momentopname van de netinfrastructuur die continu aan wijzigingen kan onderhevig zijn. De distributienetbeheerders wijzen dan ook elke aansprakelijkheid, gebasseerd op de door hun aangeleverde indicatieve gegevens af.

elektrische wagen Eandis
Electrische auto’s zullen ook stilvallen …

Als een hoofdgemeente en/of straatnaam niet voorkomt in de lijst, betekent dit dat de betrokken hoofdgemeente en/of straatnaam niet opgenomen is in het afschakelplan.

Eandis werkt in ieder geval mee aan een gegarandeerde maximale zekerheid van bevoorrading van elektriciteit en gas zonder daarbij de zorg voor de veiligheid van de infrastructuur in het gedrang te brengen. Dit gebeurt via een gecoördineerde aanpak met de federale, regionale en provinciale overheden en de transmissienetbeheerders.

Procedures, verantwoordelijkheden, communicatieplannen en noodplannen worden optimaal op elkaar afgestemd.

Gemeente Hove

AKKERSTRAAT, BEUKENLAAN, BOLLEBEKE, BOSDUIFLAAN, BOSHOEKSTRAAT, DEN BLOMMAERT, DIEPENDAELE, EDEGEMSESTRAAT, EENDENLAAN, EGLANTIER, EIKENSTRAAT, ELZENSTRAAT, FAZANTENLAAN, GORZENLAAN, GUIDO GEZELLESTRAAT, IJSVOGELLAAN, JOZEF MATTHEESSENSSTRAAT, KIEVIETSLAAN, KOEKOEKSLAAN, KONINGSVAREN, LAUWHOEVESTRAAT, LEEUWERIKENLAAN, LEGE VELDKANTLAAN, LINTSESTEENWEG, MAGDALENA VERMEESCHLAAN,  MECHELSESTEENWEG, MERELLAAN, NACHTEGALENLAAN, NECKERSBEEMD, PARKLAAN,  PATRIJZENLAAN, PIETER POTLAAN, REGENBEEMD, SIJSJESLAAN, SPREEUWENLAAN, VINKENLAAN,  WANNINCKHOVE, WAYENBORG, ZILVERSCHOON, ZONNEDAUW, ZWALUWENLAAN.