HAGEN SNOEIEN VOOR EEN SCHONER HOVE

 Koen Volckaerts (N-VA)

Een aantal Hovenaars kreeg van het gemeentebestuur een brief in de bus met de vraag hun haag op het openbaar domein te snoeien omdat deze de doorgang verhindert. Dit leverde zowel heel wat positieve als negatieve reacties op. We vroegen burgemeester Koen Volckaerts meer uitleg.

“Als burgemeester blijf ik achter de visie om samen voor een schoner Hove te ijveren staan. Alleen met de gezamenlijke inspanning van de gemeentediensten en de burgers kunnen we dat doel bereiken. Het is onze taak om zelf te werken aan een schoner Hove, maar ook om elke burger individueel te wijzen op zijn plichten. Het schrijven van de begeleidingsbrief heeft de opsteller geleerd om bij een volgende actie elk woord en zinsnede te wikken en te wegen. Het was inderdaad een slecht gekozen moment (vakantieperiode). Er werd ook een te korte interventieperiode gegeven en het vermelden van een GAS-boete was niet diplomatisch. De communicatie was, samengevat, niet goed en met beginnersfouten. Een wijze les voor de toekomst. En daar neem ik als burgemeester ook mijn verantwoordelijkheid voor op, zelfs wanneer deze brief in mijn vakantieperiode verzonden is.”

Proper Hove Haag 

Maar in essentie is er toch niets mis mee om de voetpaden over de volle breedte te vrijwaren van enig obstakel ? Er is toch niets mis om de boordeigenaar te wijzen op dit euvel ? Of toch ?

Koen Volckaerts :Onze groendienst doet alle moeite om het veelvuldige groen, gewild en ongewild groen, te onderhouden. Is het dan fout om de burger er op te wijzen dat zijn haag of ander plantgoed de begaanbare weg drastisch versmalt zodat het comfort voor de gebruiker verdwijnt ? Ja, de richtlijnen van Vlaanderen zijn om voor voetpaden van 1,50 meter te zorgen (er staat wel een opmerking bij : indien mogelijk !). Dit bestuur zorgt er voor om deze richtlijn zo goed als mogelijk op te volgen. Ik kan spijtig genoeg een plaats aanduiden waar recentelijk in het centrum een doorgang van 30 centimeter voor de voetganger werd aangelegd. Kijk, zulke fouten willen wij zeker vermijden ! Dat er voetpaden zijn die de gewenste breedte van 1,50 meter niet hebben, moeten we als een historisch gegeven aanzien en daar moeten we voorlopig nog mee leven. Dat zijn de feiten. Maar dat geeft niet het recht om daaruit te concluderen dat iedereen individueel nu zelf kan bepalen dat het voetpad nu 1,20, 1 meter, 90 centimeter of nog minder moet worden. Wij betrachten een optimale doorgang voor oud en jong, met loopwagentje of met kinderwagen.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat was het doel van het schrijven ?

Koen Volckaerts :Via de actie willen wij een beroep doen op de burgerzin van elk individu. Klaarblijkelijk zint dat niet iedereen. In een vorige infoHove is nochtans een voorafgaandelijk artikel verschenen waarin een algemene oproep gedaan werd om de hagen zo te scheren dat de voetpaden vrij zijn van enig belemmerend groen.

Velen hebben vrijwillig aan de deze oproep gevolg gegeven. Proficiat voor deze mensen. Wij ijveren allen voor een vrijwillige inzet van elke burger. Ik reken op begrip. Wij allen, bestuur, met de burgemeester op kop, rekenen op de burgerzin van elke inwoner. Dank u wel allen !”

Haag

Info Hove, oktober 2014, www.hove.be