IGEAN informeert en sensibiliseert

De intercommunale IGEAN organiseert en coördineert in het arrondissement Antwerpen de inzameling, overslag en verwerking van huishoudelijk afval. Zij werkt ook aan afvalpreventie door te informeren via een afvalkrant, compostcursussen te organiseren, enzovoort. Regelmatig worden ook acties georganiseerd om het sorteergedrag van onze inwoners nog te verbeteren. Op dit moment loopt er een positieve actie over de sortering van PMD.

PMD

Al vele jaren worden in elke gemeente van het samenwerkingsgebied van IGEAN Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons selectief ingezameld. De inzameling is al vele jaren een groot succes. En terecht ! Want het PMD maakte vroeger een groot deel van ons restafval uit. Door het PMD selectief in te zamelen kan een hoop verpakkingsmateriaal gerecycleerd worden. Daarnaast hebben we er zelf voordeel bij, want een PMD-zak is een stuk goedkoper dan de restafvalzak of –container. Sinds enkele jaren blijft de hoeveelheid ingezameld PMD-afval in de 28 gemeenten van IGEAN vrij stabiel. Het situeert zich tussen de 6 à 7.000 ton per jaar.

Een blijvende sensibilisatie is echter noodzakelijk. Het PMD-residu is de som van al het afval dat niet in de PMD-zak thuishoort. Dat residu zit in onze regio, mede door de vele sensibiliserende acties, al een aantal jaar in een dalende lijn. In 2013 bedroeg het 16,34 %. We zitten echter nog steeds boven het Belgisch gemiddelde van 15,7 %.

IGEAN probeert op verschillende manieren het PMD-residu te doen dalen. Zo kleeft de ophaler een rode sticker op de PMD-zak indien hij foute voorwerpen in de PMD-zak ziet. De PMD-zak wordt dan niet meegenomen. De inwoner moet het foutief gesorteerde afval uit de PMD-zak halen. De volgende ophaling kan hij zijn gecorrigeerde PMD-zak terug aanbieden. Om de burgers te sensibiliseren besteedt IGEAN ook regelmatig aandacht aan een correcte sortering van PMD door artikels te publiceren in de afvalkrant en de gemeentelijke informatiebladen. Ook op de ophaalkalender en de PMD-zak staan de sorteerregels duidelijk vermeld.

Het PMD-residu blijft in ons werkingsgebied echter te hoog. Daarom besliste de raad van bestuur van IGEAN, na gunstig advies van de schepenen van leefmilieu, om extra PMD-sorteeracties te organiseren waarbij de inwoner persoonlijk aangesproken wordt.

sticker pmd

IGEAN doet meer!

Positieve PMD-actie

In de periode van 1.09.2014 tot en met 12.09.2014 controleren jobstudenten vóór de ophaling in enkele straten van elk van de 28 gemeenten de aangeboden PMD-zakken op zichtbare afwijkingen.

Geen zichtbare afwijkingen in de PMD-zak : IGEAN feliciteert !

De bewoners krijgen een ‘positieve’ brief waarin ze worden gefeliciteerd met hun correcte sortering. Ze krijgen ook een folder met de PMD-sorteerregels.

Wel zichtbare afwijkingen in de PMD-zak : IGEAN sensibiliseert !

De jobstudenten bellen aan om de bewoners te melden dat er iets fout in de PMD-zak zit. Er wordt ook meer uitleg gegeven bij de PMD-sorteerregels. De inwoners krijgen een brief waarin ze gewezen worden op de foute sortering van hun PMD. Ze krijgen ook een folder met de PMD-sorteerregels.

Vaststellingen noteren

De jobstudenten verzamelen tijdens de controles ook allerlei data over het PMD-sorteergedrag van de inwoners, zoals:

1. Hoeveel inwoners bieden een PMD-zak aan.

2. Hoeveel PMD is correct gesorteerd.

3. Hoeveel PMD is niet correct gesorteerd.

4. Welke foute inhoud bevat een fout gesorteerde PMD-zak.

Met het verzamelde cijfermateriaal kan rekening worden gehouden bij toekomstige acties.

IGEAN heeft de gemeenten maximaal in deze actie betrokken. Zij kregen de mogelijkheid om speciale aandachtspunten (wijken, straten, appartementsgebouwen) aan IGEAN door te geven. Verschillende gemeenten gingen hier op in. IGEAN heeft bij de opmaak van de planning maximaal rekening gehouden met deze aandachtspunten.

pmd zak2

En verder ?

Na afloop van de actie zal IGEAN een extra editie van de afvalkrant over het sorteren van PMD verspreiden. Ook de resultaten en de vergelijking met de cijfers van vorige acties zullen hierin aan bod komen.

De actie wordt gefinancierd vanuit het communicatiebudget van Fost Plus.

Meer info ?

Wouter Meersmans, verantwoordelijke inzameling en communicatie

IGEAN dienstverlening & IGEAN milieu & veiligheid

Doornaardstraat,   60

2160        Wommelgem

Tel. 03 / 350 08 09 – Fax. 03 / 353 34 10 – GSM 0479 / 20 33 42 –

E-mail : wouter.meersmans@igean.be

 

PMD