Op zaterdagmorgen 20 september jl. organiseerde Beweging.net Hove (het vroegere ACW Hove) een debat onder de titel “Een kwart voorbij”, rond het lokale beleid in Hove.

Eind juni jl. zat één vierde van de gemeentelijke legislatuur 2013-18 er op. Nog 3/4 te gaan. Een moment om even terug te blikken op de voorbije periode. Beleidsplannen werden opgemaakt en besproken … Uitvoering volgt … Tijd om vooruit te kijken naar wat nog komen zal. Een moment om het lokale beleid te toetsen aan de sociaaleconomische visie van de organisator beweging.net, het vroegere ACW .

Er daagden een goede 40 toeschouwers op (= 0,5 % van de Hovese bevolking), vroeg op de morgen … bij goed weer … de weg naar Knokke/”Le Zoute” is maar 95 km …

Toespraak van Jos Peeters, voorzitter beweging.net/Hove en gemeenteraadslid CD&V

“Goeie morgen beste Hovenaars,

Bedankt dat jullie vanmorgen gekomen zijn. Dat geeft alvast aan dat het lokale Hovese beleid u niet onberoerd laat.

Mag ik even terug gaan in de tijd. Naar zondag 14 oktober 2012, jawel verkiezingsdag. De kiezer deed zijn ding en de kaarten werden behoorlijk geschud. N-VA 6 zetels, PH7, weliswaar heel nipt 5 zetels, Fan van Hove (of het kartel CD&V en Open VLD) net als Hove Beweegt, elk 4 zetels.

Behoorlijk snel en vlot kwam diezelfde avond een nieuwe coalitie tot stand, zonder andere mogelijkheden ernstig af te  tasten. Het nieuwe bestuur van N-VA en pH7-positief Hove was een realiteit.

Mag ik er van uit gaan dat een bestuur dat een gedragen, krachtdadig beleid wil ontwikkelen, dat een dynamisch en vlot besturen ambieert, behoefte heeft aan enige coherentie, aan afstemming, aan goede verstandhouding en best ook nog wat werkbare intermenselijke relaties ? Ik vermoed dat weinigen me daar zullen op tegenspreken.

Of het huidige bestuur die ambitie initieel had en deze na ruim anderhalf jaar ook heeft weten in te vullen, blijft een open vraag. Misschien één vraag waarop de Hovenaar tijdens dit debat een antwoord mag verwachten ?

Als beweging.net en als bewegingspunt Hove in het bijzonder voelen we ons sterk betrokken bij het lokale beleid. In die zin wil dit initiatief bijdragen om het lokale beleid dichter bij de Hovenaar te brengen.

Geen enkel thema laat ons koud, maar het mag niemand verwonderen dat wij begaan zijn met een warm, zorgzaam en solidair Hove dat ruimte biedt aan iedereen, ook aan de meest kwetsbaren.

In die zin staan wij een geïntegreerde sociale aanpak voor met impact op ieder beleidsterrein.

Zo dient ook een lokaal fiscaal beleid evenwichtig, sociaal en rechtvaardig te zijn. Zo komen we snel bij de verhouding tussen enerzijds aanvullende personenbelasting, waardoor alsmaar meer Hovenaars bij de zich doorzettende ver-venootschappelijking, niet gevat worden, en anderzijds de opcentiemen onroerende voorheffing die wel iedereen vatten. Dit is vast een argument om deze opcentiemen voldoende hoog te houden. Toch geldt ook hier een sociale overweging. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat bijvoorbeeld mensen op rust hun eigendom van de hand moeten doen, alleen omdat het hen te moeilijk wordt de jaarlijkse belasting erop te betalen ? Zo zie je maar, eenvoudig is het niet meteen.

Maar goed, voor de verkiezingen waren er verschillende partijen die dweepten met belastingverlaging ? Vooralsnog hebben we daar in de realiteit of zelfs in de beleidsplannen niets van gezien.

Tussen woord in de oppositie en daad bij bestuursverantwoordelijkheid gaapt helaas dikwijls een brede kloof.

Goed, ik zou nog verder kunnen gaan, maar ga hete niet doen. Het woord is vandaag immers bij voorrang niet aan mij. Wel aan de protagonisten achter de tafel en misschien ook wel aan jullie betrokken Hovenaars in de zaal.

Ik stel ze graag even aan u voor :

dames eerst: de enige vrouw in ons panel, mevrouw Goedele Breyne, onze charmante schepen van sociale zaken en voorzitter OCMW, namens pH7 positief Hove.

De heer Koen Volckaerts, burgemeester, meestal met een vriendelijke blik op het aangezicht, maar kan soms ook wel écht boos zijn, namens N-VA.

De heer Diederik Vandendriessche, gemeenteraadslid en gedreven groene jongen, namens Hove Beweegt,

En laatst maar daarom niet het minst : de heer Luc Vuylsteke de Laps, gemeenteraadslid, maar met of tegen eigen wil en allicht tot spijt van wie het benijdt nog steeds met een zeker burgemeestersgehalte, namens Fan van Hove, het kartel CD&V – Open VLD.

Graag geef ik nu het woord aan Herman Gorremans, bewegingsvrijwilliger, die zal trachten om onze mandatarissen achter de tafel, rustig, maar zo nodig ook kordaat, te begeleiden bij het doorlopen van dit debat.

Herman, aan u graag het woord.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Herman Gorremans

**********************************************************************************

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Luc Vuylsteke de Laps, Koen Volckaerts, Goedele Breyne en Diederik Vandendriessche

In een aantal toekomstige bijdragen zullen we dit debat – waar zeer veel werd behandeld – verslaan.