De interessante tentoonstelling Hove en de Eerste Wereldoorlog 1914-1918 loopt tot en met zondag 5 oktober e.k. in O.C. “De Markgraaf” aan de Kapelstraat 8 in Hove.

 

De feestelijkheden werden op vrijdagavond 26 september geopend met de onthulling van een klein monumentje gemaakt van lege obussen en prikkeldraad, waarop een aantal data en plaatsen van het beginoffensief van de eerste wereldoorlog in september-oktober 1914 prijken. Het bevindt zich aan het monument van de gesneuvelden in de Geelhandlaan. (Hopelijk is het bestand tegen zinloos vandalisme !) Terzelfdertijd werd de symbolische “Last Post” geblazen. Nadien was er nog een academische zitting in het Prinsenhof met Prof. Etienne Rooms (KMS) over de eerste wereldoorlog. Er was een ruime belangstelling.

Tentoonstelling in De Markgraaf

In O.C. “De Markgraaf” is er een interessante tentoonstelling door Heemkundige kring De Markgraaf, verzamelaarskring Hofila en het Davidsfonds Hove.

De Heemkundige kring heeft allerlei documenten rond de eerste wereldoorlog en Hove opgezocht. Het aantal Hovese soldaten, de gesneuvelden, hun begraafplaatsen, dagboeken, brieven, foto’s, enz … Binnenkort mondt dit uit in een nieuw boek.

 

 

Verzamelaarskring Hofila bracht allerlei postzegels rond de eerste wereldoorlog terug naar de oppervlakte. Er liggen ook postkaarten van Hove uit die tijd, enkele bajonetten gebruikt tijdens WOI, familiedocumentatie van soldaten en enkele boeken.

Het Davidsfonds heeft met een boekenstand vele werken over de eerste wereldoorlog in de aanbieding (www.davidsfonds.be) . Over alle mogelijke aspecten van de eerste wereldoorlog verschijnt er wel ergens een boek. Aanbod in overvloed.

De tentoonstelling is nog open op dinsdag 30 september van 14.00u. tot 18.00u.; woensdag 1 oktober van 14.00u. tot 18.00u.; donderdag 2 oktober van 18.00u. tot 20.30u.; vrijdag 3 oktober van 9.00u. tot 17.00u.; zaterdag 4 oktober van 9.00u. tot 17.00u. en zondag 5 oktober van 10.00u. tot 14.00u. De toegang is gratis. Groepsbezoeken zijn mogelijk op afspraak tijdens weekdagen. Verdere info bij Frans Sermeus, tel. 0494 / 30 57 57, e-mail : heemkundigekringdemarkgraaf@telenet.be .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bij de opening van de tentoonstelling van de Heemkundige Kring :

‘Hove en de eerste Wereldoorlog’.

Geachte medewerkers van de Heemkundige Kring, van de Hovese Filatelie en van het Davidsfonds,

Geachte aanwezigen,

 De tentoonstelling die ik hier vandaag mag openen, heeft de afgelopen maanden veel energie en inzet gevergd van de medewerkers van bovenvermelde verenigingen. Het resultaat is er dan ook naar. En dat verdient al meteen een dikke Proficiat.

Het begin van de eerste wereldoorlog in 1914 wordt in de komende weken in veel gemeenten herdacht : van Luik tot aan de IJzer, van 4 augustus tot en met 11 november. En vanzelfsprekend komen daarbij bepaalde gebeurtenissen zoals militaire confrontaties of dramatische gebeurtenissen op de voorgrond. Denk aan de strijd om de forten, de afstraffing van de burgers op plaatsen waar het Belgische leger weerstand bood, de barbaarse overweldiging die in enkele weken tot één derde van de Belgische bevolking op de vlucht joeg, de ontruiming van de forten rond Antwerpen en de overgave van de stad.

Maar deze tentoonstelling legt de klemtoon niet daarop. Hier wordt vooral aandacht gevraagd voor het leven van gewone mensen tijdens deze grote oorlog, voor het dagelijkse bestaan van de Hovenaars tijdens deze moeilijke jaren, met schaarste aan levensmiddelen, met armoede, met opeisingen en plunderingen. Voor het overleven in een oorlogsmoe land en een uitgehongerde bevolking die op het einde van deze oorlog ten prooi viel aan de Spaanse griep.

Deze tentoonstelling vraagt aandacht voor het leven van de gewone Hovese mensen en hoe zij poogden te overleven in  moeilijke omstandigheden.

Het is goed dat de Heemkundige Kring, in samenwerking met onze filatelisten en met het Davidsfondspublicaties over WO I,  dit Hove terug in herinnering brengt. Het is goed dat al diverse klassen van Hovese onderwijsinstellingen zich hebben geëngageerd om rond dit thema  een educatief project op te zetten. En dat zij vanuit het herdenken van de gruwel van honderd jaar geleden komen tot een bezinning hierop, om de vredesgedachte levendig te houden. Want nooit brengt een oorlog vrede.

Moge deze tentoonstelling in de komende dagen nog veel Hovenaars naar De Markgraaf brengen en mogen zij er allen een warm gevoel van appreciatie voor de verantwoorde inspanningen van de Heemkundige Kring, de Hovese Filatelieclub en het Davidsfonds aan overhouden.

Ik dank u allen voor uw aandacht.”

Koen Volckaerts,

Burgemeester.