Er was tijdens het begin van de nieuwe legislatuur een rel tussen het OCMW (pH7)  en de gemeente Hove (N-VA). Hoe kan men hen beter op elkaar afstemmen ? Alvast een openingsvraag voor pH7-Positief Hove.

DC Ten Hove OCMW logo

Goedele Breyne, OCMW-voorzitter (pH7) : “Dit was een zeer besproken thema. Het Vlaams regeerakkoord vraagt tegen 2019 om het OCMW te integreren in de gemeente. Voor mij is dit van geen belang. We kijken hoe we de dienstverlening kwalitatief kunnen maken. Deze beter uitbouwen door meer samen te werken.”

Koen Volckaerts, burgemeester (N-VA) : “Het verleden bewees dat er tussen die twee ook financiële moeilijkheden ontstaan. De Vlaamse regering bevestigde de integratie van de OCMW’s in de gemeenten. Dit moet een financieel efficiënt apparaat opleveren. Geen twee apparaten om een beleid te voeren. Het OCMW moet de individuele noden lichten. De gemeente moet een totaal pakket aanbieden aan de gemeenschap. Binnen de coalitie wordt er nog over gepraat. De Vlaamse regering hakte de knoop door. Daarin moeten we verder gaan.”

Diederik Vandendriessche (HB/Groen) : “We hopen op geen nieuwe clash. De dienstverlening moet centraal staan. Het OCMW kan zeer breed gaan (sport, cultuur) in haar aanbod. In de discussie over de financiën was de som correct. Er was een groot overschot. Men moet de OCMW-werking goed uitbouwen.”

Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) : “De gemeente en het OCMW zijn er voor de Hovenaars. Het debat over de structuren is van geen belang. Het OCMW vaart hier een eigen autonome koers – uitbreiding dienstencentrum, puur éénzijdig gericht op ouderen. Het Sociaal Huis was er één van exclusieve sociale dienstverlening. Men moet de beste dienstverlening geven die ter beschikking staan.”

Koen Volckaerts : “Reactie op Hove Beweegt, men wil hier twee cultuurbeleidsplannen uitbouwen. Daar gaan we niet op in.”

Goedele Breyne :Door de machtsstrijd is verdrongen dat het sociaal beleid er voor alle inwoners moet zijn. We moeten ons garant stellen voor een warm sociaal beleid. Een efficiënt financieel apparaat zorgt ervoor dat het OCMW eigen rechtspersoonlijkheid heeft. Ik heb nog niet gezien dat het niet efficiënt is. Ik waak erover dat het sociaal beleid in een groter geheel niet ondergesneeuwd geraakt.”

Koen Volckaerts :Het beleid wordt door de politici gemaakt, niet door ambtenaren. We hebben twee secretarissen die betaald moeten worden. We kunnen een kostengunstig apparaat hebben.”

 

Vraag moderator : Hoe zie je de rol van het Sociaal Huis hierin ?

Goedele Breyne : “Het concept van het Sociaal Huis was een initiatief van minister Van Deurzen. In grotere gemeenten is dat makkelijker om in één huis fysiek alle diensten in onder te brengen. Eén fysieke plaats met 1 loket. In Hove zijn er verspreidde structuren : het OCMW, gemeentehuis, Dienstencentrum, BKO. Om alles hier te verenigen is dit heel moeilijk. Naar de toekomst gaan we niet direct naar één locatie.

Luc Vuylsteke de Laps : “Het Sociaal Huis is meer een eenheid van dienstverleniong dan een gebouw. Naar de buitenwereld is er wel verwarring i.v.m. de communicatie. Er is nog werk ivm laagdrempeligheid. Hoe kunnen we de organisatie hierop enten ? Pas in een tweede fase kan men kijken naar de huisvesting. Er is nog veel werk aan de winkel.”

Diederik Vandendriessche : “Er zijn veel 65-plussers die zich aanbieden in het Sociaal Huis met vier loketten. Men moet meer promotie en communicatie hierrond voeren.

Vraag uit de zaal over communicatie ?

Koen Volckaerts : “Met het digitale gebeuren zijn we in een digitale omwenteling bezig. We vragen nog een klein beetje geduld. Het is geen goedkope aangelegenheid. Binnen afzienbare tijd zullen we een vooruitgang zien. Houdt het simpel voor de burger. Voor de huisvesting zoeken we naar een mogelijke herhuisvesting. Dit is niets meer voor deze legislatuur.”

Goedele Breyne : “We plannen een nieuwe website in 2016 aan te maken.”

 

Gezondheids – en welzijnsoverleg

Hoe ziet u die rol ?

Goedele Breyne : Dit is recent nog besproken op het college van burgemeester en schepenen en de OCMW-raad. De vorige groep was zeer groot. De initiatieven kwamen moeilijk tot bij de burger. Nu geven we jaarlijks info naar de betrokken verenigingen. Als bestuur zullen we de eerstelijnszorg terug op gang trekken met de artsen en de gezondheidswerkers.”

Luc Vuylsteke de Laps : “Dit is een pijnlijk verhaal in de grote ambitie van dit bestuur. Er is een probleem van trekken en bezielen. Dit moet uit het OCMW zelf komen en niet uit de actoren. Een brede vergadering die je éénmaal per jaar samenroept is zeer zwak. Het beleid moet een trekkersrol opnemen met de actoren en het beleid uitvoeren.

Koen Volckaerts :Soms heb ik problemen met het woord ‘draagvlak’, zeker bij vergaderingen met maar vijf mensen.”

Diederik Vandendriessche :De adviesraden hebben een moeilijke start gekend in de nieuwe legislatuur. Er zijn organen die nog niet eens samen kwamen.”

Koen Volckaerts :In de AROS en de Milieuraad is een zeer actieve beweging aan de gang.

Opmerkingen uit de zaal : in de privé zou het niet kunnen zoals het gekibbel tussen het OCMW en de gemeente.

Koen Volckaerts : “Het financiële is een zeer belangrijk element. Openbare werken zijn ook sociaal (loopwagentjes). We moeten uiteindelijk alles betalen. Ik zal daadwerkelijk beslissingen nemen.”

Luc Vuylsteke de Laps : “In een kleine gemeente moet je het politieke kunnen overstijgen. Het nieuwe bestuur is bijna twee jaar bezig en heeft geen gemeenschappelijk project. In de verslagen van het college van burgemeester en schepenen (CBS) is men kampioen in het verdagen van punten. De Stuurgroep Structuurplanning is afgeschaft. De Gecoro (Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening) zou dit oplossen. Is nog maar twee maal samen geweest in deze tijd.

Diederik Vandendriessche : “De grootste vijand van deze coalitie is de coalitie zelf. Een goed HR-beleid is ook belangrijk. Er is veel ziekteverzuim onder het gemeentepersoneel. Men moet eindelijk eens een deftig HR-beleid in de gemeente voeren met de secretaris.”

 

Foto’s (c) Gazet van Hove.