De milieuraad ging door in O.C. De Markgraaf. Er waren 25 aanwezigen.

Het verslag van vorige vergadering (21/05/14) wordt unaniem goedgekeurd.

 

Actiepunten : door Eddy Albertijn, secretaris.

–       Statuten actualiseren. Toepassen en huishoudelijk reglement actualiseren.

–       ’t Hof in Hove : bomen nog niet geveld.

–       Fruythout : suggestie van een wandelpad, hoog gras, zodat men er kan wandelen met honden.

–       13 oktober, avond rond amfibieën en reptielen uit Hove

–       IGEAN, containerparken, opmerkingen melden. Reactie van Igean ?

–       Reductie van de massa pesticiden in Hove

–       Magdalena Vermeeschlaan; wadi, na vakantie een infomoment plannen. Mensen informeren via Info Hove.

Ledenlijst :

Bij 3 x onwettige afwezigheid achter elkaar krijgen de leden de vraag naar hun ambities in de MR. Voorstel geen papieren zetels scheppen. Er waren meer kandidaten dan er plaatsen waren. Plaatsvervangers mogen komen. Volgende vergadering ledenlijst overlopen en antwoorden bekijken.

Fruithout

Voorstelling Kempisch Landschap :

Voordracht van 20 min. Door Philippe De Backer, Dir. KL ondersteund door filmpje. Vier pijlers :

–       Aandacht voor landgoederen. Economische herbestemming zeer belangrijk.

–       Militair patrimonium. Begonnen met fortje van Duffel, verworven en restauratie natuurwaarde, historische waarde. Vragen uit Lier en Kapellen. Multi-disciplinaire aanpak.

–       Religieus patrimonium. Zusters Franciscanessen in Wuustwezel. Nog maar een begin. Private partner vinden, 2,4 milj. Euro => > WZC + kindercrèche, sociaal huis, OLV-Waver, Wintertuin.

–       Verwerving via aankopen. Gemeenten doen beroep op expertise KL.

Zuidrand : Borsbeek, Fort 3 + Koude beek, vroeger was er niets. Ook aankopen in Boechout, Mortsel en Hove. Ruimere omgeving een invulling geven.

Gemeente Hove is lid van KL. Startkapitaal gekregen van de provincie. 17 jaarlijkse dotaties. Burgemeesters zetelen in Raad van Beheer van KL – bijdrage 0,2 euro per burger van de gemeente. Aankoop in een gemeente => 20% bijdrage gemeente in de totale som.

KL heeft negen personeelsleden. Zoeken sterke partners ter plaatse.

Frijthout zonnebloemen

Domein Fruythout :

Wedstrijd uitgeschreven voor landschapspark, 5 bureau’s kregen bestek voor aanbesteding, drie reageerden. Bureau “Grondmij” heeft gewonnen. Natuurpunt, KL, provincie, Hove opstart geven. Principes van bestaande BPA naleven, ook door de eigenaars van de gronden.

Taak : opmaken van inrichtingsbeheersplan + natuurbeheersplan. Halverwege project voorstelling in milieuraad. Twee terugkoppelingsmomenten januari en maart 2015. Drie maanden tijd voor ontwerpdossier. Begin 2015 goede kijk hebben op gebied. Er zijn gesprekken met de gemeente Boechout.

Open milieuraad Hove

Maandag 13 oktober e.k. over amfibieën en reptielen. Welke aanwezig in Hove ? Wat in eigen tuin te doen ? Hoe te beheren ? Spreker van Natuurpunt.

Milieuboot in Boom

Zaterdag 18/10, samenkomst 13.00u. parking NMBS-station Kasteelstraat. 12 deelnemers ingeschreven.

Wereldwaterdag 2015

Hove doet mee. Workshops wateronderzoek 5 leerjaren L.O. Op 20 maart 2015 waterwandeling voor L.O. Zaterdag 21 maart voor de bevolking. Rond water iets doen. Hoe gaan we met water om ? In het gemeentepark.

Zomerendfeesten 2014

Stand met AROS en Fietsersbond. De sappentrapper werkte goed. Veel volk. Milieuaspect in de verdrukking. Een aandachtstrekker is heel belangrijk + voldoende ruimte om er te staan. 2015 : “de zuidrand smaakt”, alle specialiteiten van de betrokken gemeenten.

Lintse helikopterhaven

Helihaven

Onderzoekt loopt tot 4 oktober om bezwaren in te dienen. Klasseverhoging naar de provincie. Er komt een werkplaats bij. De gemeente Hove kan niet wegen op het dossier, ligt er te ver af. Reeënpopulatie verstoren bij avond, veiligheid automobilisten, helikopters vliegen over centrum van Hove. Meer info op webstek van gemeente Hove.

Zwerfvuil

Netheidsbarometer om het lokale zwerfvuil te meten. Zwerfvuil ergert de mensen. Veel onkruid op de brug van de viaduct over de spoorweg.

Er is het straatveegplan van de gemeente; om de 10 weken inzet tegen onkruid. Bij lange periode warm weer gevolgd door regen snelle groei onkruid. Is probleem van alle gemeenten. Vragen stellen in de eigen buurt (fast food, benzinestations).

Proper Hove Hondenpoep

 

Klimaat neutraal 2020

Samenwerking tussen Hove en Lint, opgenomen in project van IGEAN. Wordt later nog uitgewerkt.

Dag van de trage wegen

Planning met de provincie, buurgemeenten Lint en Boechout. Met Lint reeds ver gevorderde plannen. Eigenaars reeds gecontacteerd. Wandelpad tussen Hove en Lint in de Boshoek.

Haag snoeien

Binnen 30 dagen haag snoeien over het voetpad. Brief bestuderen om evenwicht te houden.

Proper Hove

 

Dorpskom

Aanplantingen van bomen stuk, dode bomen. Aan waterzuiveringsstation, Rozenlei, Mortselsesteenweg, parking achter CC met klimop op de stam. Nodige heraanplantingen doen.

Magdalena Vermeeschlaan

Economie en toerisme. Een inwoner maakt notenolie op ambachtelijke wijze. Olie voor sterrenrestaurants, ook in de USA. Zoon werkt bij vader. Verzamelen noten in het park. Verkooppunt in Hove, aan de Lintsesteenweg en bij Brandt Food. Kleine flesjes. Wil atelier openstellen voor groepen. Afspraak als MR maken. 20/10 : zuidrand, toerisme economie, projecten.

Kapvergunning

Pand aan de Mechelsesteenweg. Kapvergunning voor oude Engelse landschapstuin. Aantal coniferen eruit halen en verplanten naar natuurlijke ecologische tuin. Is parkgebied, ligt in RUP Kasteeldomeinen.

Volgende vergadering :

Dinsdag 4 november 2014 – 20.00u. zaaltje Sporthal.