We naderen het einde van het jaar. Als de kerstkalkoen verteerd is en de goede voornemens gemaakt zijn, wordt de kerstboom terug uitgekleed. De kerstballen worden opgeborgen en de lichtjes verdwijnen in de doos, in een kluwen dat volgend jaar weer ontward zal moeten worden.

Op de vloer liggen de naalden. Die vinden we de volgende dagen nog overal terug. En de kerstboom, die staat er naakt en zielig bij. Maar wat nu met de kerstboom ?

Kerstboomverbranding 2014

De traditionele kerstboomverbranding

Het is een traditie dat de oude kerstbomen worden meegenomen door de gemeente en verzameld worden achter het gemeentehuis. De gezellige kerstboomverbranding is in Hove al jaren een socioculturele happening, een echt volksfeest dat elk jaar honderden inwoners bij elkaar brengt. Hier en daar begint men zich echter vragen te stellen omdat een grote brandstapel dioxines uitstoot, fijn stof veroorzaakt en belastend is voor het milieu. Is kerstbomen verbranden nog van deze tijd ? Waarom mag de burger geen snoeihout verbranden in zijn tuin en kan de gemeente dit wel op grote schaal doen tijdens de kerstboomverbranding ?

Ook in Hove werd op de Milieuraad die vraag gesteld. De vraag werd doorgeschoven naar de Jeugdraad, het overkoepelend orgaan van de organisatoren van de kerstboomverbranding, en naar de Cultuurraad, het overkoepelend orgaan van de socioculturele evenementen.

 

Wat zegt de wet ?

De Vlaamse milieuwetgeving (Vlarem) is duidelijk. Afval verbranden in open lucht is voor iedereen verboden. Het verbod geldt niet alleen voor het verbranden van papier,

plastic, piepschuim, autobanden en andere rommel, maar ook van biomassa-afval zoals GFT, houtafval en groenresten.

De milieuwetgeving voorziet wel enkele uitzonderingen.

Verbranden van droog onbehandeld hout en onversierde kerstbomen is wel toegelaten in het kader van folkloristische evenementen. Zo’n activiteit mag plaatsvinden als de gemeentelijke overheid schriftelijke toestemming geeft en als de activiteit op meer dan 100 meter van bewoning plaatsvindt. Volledig legaal dus, de

kerstboomverbranding. Maar moet de gemeente niet het goede voorbeeld geven en nadenken over eventuele alternatieven ?

Kerstboomverbranding 2013

De Jeugdraad en de kerstboomverbranding

De leden van de Jeugdraad van Hove hebben tijdens verschillende vergaderingen ‘een boompje opgezet’ over de kerstbomen. Ze zijn er niet helemaal uitgekomen. Er is een algemeen besef van de schadelijkheid van de rook van de kerstboom-verbranding. Het verbranden van hout kan milieu- en gezondheidsproblemen meebrengen, dioxines, fijn stof,…

De Jeugdraad deed dan ook een onderzoek naar mogelijke alternatieven. Met enige interesse werd er gekeken naar enkele gemeenten waar men de kerstboomverbranding vervangt door een kerstboomverhakseling, bijvoorbeeld in Roeselare en Zottegem. De bomen worden door een verhakselmachine versnipperd en de inwoners kunnen de houtsnippers in een zak meekrijgen.

Zo wordt de kerstboom op een ecologische wijze opnieuw omgezet in iets bruikbaars. Maar of het echt veel milieuvriendelijker is, daar is de Jeugdraad niet zeker van, want de machine maakt veel lawaai. En blijkbaar nemen veel mensen de snippers niet mee en komen ze alleen maar voor de jenever. Om de gezellige sfeer van een kampvuur te imiteren worden er bij de verhakseling kraampjes opgesteld rond vuurkorven. Gezellig knapperend, die vuurtjes, maar toch ook dioxines ? De Jeugdraad ziet het verhakselen als een duurzaam ecologisch verantwoord

alternatief, maar het heeft dan toch ook zijn nadelen.

En tegelijkertijd vindt de jeugd van Hove dat een eenmalige gecontroleerde kerstboomverbranding een mooie traditie is die in ere kan worden gehouden. De sfeer van het kampvuur is er een waar mensen zich goed bij voelen en samenhorigheid ondervinden. Het is ook de sfeer die mensen thuis creëren bij de open haard, de houtkachel en tijdens de barbecue. Ondanks de aanzienlijke gecumuleerde dioxineproductie zijn deze ook niet verboden. Wat de milieuproblematiek betreft wil de Jeugdraad graag ter compensatie enkele bomen doneren.

kerstboomplantage

Wat vinden de Hovenaars ?

De kerstboomverbranding is een gewetenskwestie.

Wellicht omdat het evenement een socioculturele waarde heeft en even traditioneel is als de kerstboom zelf. Misschien moeten we in de toekomst toch naar een alternatief ?

Een herbruikbare kunstkerstboom kopen ? Alleen kerstbomen met wortel en deze telkens herplanten ? Een kerstballenworp in plaats van een kampvuur ? Is de gezelligheid en de traditie van het kampvuur een argument dat opweegt tegen de milieunadelen ?

De Jeugdraad zou graag willen weten wat de Hovenaars ervan denken. Ben jij tegen of voor de kerstboomverbranding en waarom ?

Laat het vóór 31 oktober weten via e-mail : jeugdraadhove@gmail.com .