Duik je mee de natuur in op zaterdag 15 november ?

Natuurgebieden belangen iedereen aan, maar zijn vaak onbekend. Daarom wil Natuurpunt iedereen betrekken bij het beheer ervan. Zo ontdek je de natuur op een heel andere manier, en vele handen maken licht werk. Zo’n natuurbeheerdag baadt in een speciale sfeer van samenhorigheid en samen het beste van jezelf geven voor onze natuur.

Bescherming van belangrijke biotopen

Voor onze landschappen en soorten steunt Natuurpunt op vrijwilligers. Na de zomer zijn heel wat beheerwerken noodzakelijk om de natuur voor te bereiden op de komende winter. Er wordt geplant, gemaaid, gegraven, gekapt, geknot, geruimd dat het een lieve lust is. Hierbij kunnen we jullie hulp goed gebruiken. Duik je mee de natuur in – de heerlijke herfstlucht krijg je er gratis bij !

Edegemse beek

Molenbeekvallei in Vremde

Dit jaar gaat Natuurpunt in het brongebied van de Molenbeekvallei op een nieuw perceel (recent in beheer gekregen van de gemeente Boechout) aan de slag.

15 jaar geleden plantten Natuurpunt samen met de milieuraad en de Dorpsraad van Vremde een inheemse houtkant aan langs de Sneppenbosweg. Deze houtkant is nu mooi volgroeid en zelfs hier en daar al wat te hoog opgeschoten. Men gaat de houtkant dan ook uitdunnen zodat hij houtkant blijft en geen bos wordt. Voor het opruimen van de stammen en het kroonhout rekent Natuurpunt graag op jullie hulp.

Verder zal men op het nieuwe perceel een nieuwe houtkant aanplanten die een geplande wandelweg zal afzomen in de toekomst. Iedereen, jong en oud, is welkom om zijn persoonlijke inheemse struik in de grond te steken.

Deze werken zijn de eerste fase van het nieuw ambitieus natuurinrichtingsproject van het dalhoofd (brongebied) van de Molenbeekvallei.

Alle helpende handen zijn welkom. ’s Middags serveren we voor de helpers onze ondertussen in de wijde omgeving geapprecieerde en overheerlijke warme maaltijdsoep met brood om wat op krachten te komen. Drankjes worden graag en gratis aangeboden. Stevig waterdicht schoeisel is noodzakelijk.

Afspraak om 10.00u. aan het kruispunt van de Hellelstraat en de Sneppenbosweg in Boechout. Einde rond 16.00u., maar je mag gerust ook voor slechts enkele uurtjes komen.

Voor de laatkomers : vanop bovengenoemd kruispunt de Sneppenbosweg inslaan, daar zie je de mensen van Natuurpunt wel in actie. Natuurpunt zorgt voor materiaal, maar je mag altijd zelf eventueel werkhandschoenen, kapmes of handzaag meebrengen. Planters mogen hun eigen spade meebrengen. Als je ervaring hebt, kan je ook je kettingzaag meebrengen.

Meer info bij fred.vanhaverbeke@telenet.be – tel. 03 / 321.66.15.

20-jaar-natuurpunt-Land-van

 

Vlinderweide in Lint

Dit jaar wordt er verder gewerkt op de Linstse vlinderweide. We hopen op veel helpende handen om het pad vrij te maken en een klein paadje aan te leggen tot het bijenhotel. Zo kan iedereen beter de bewoners van dit gastvrij insectenparadijs komen bekijken.

Afspraak om 14.00u. aan de vlinderweide. Iedereen is welkom ! Einde rond 16.00u. Wie een steekspade en een kruiwagen heeft, mag die zeker meebrengen. Voorzie warme werkkledij en handschoenen.

Afspraak aan parking Lerenveld, Lint. Info bij marita.vandergucht@telenet.be – tel. 03 / 455.86.84.

Natuurpunt verzamelt maandelijks in hoeve Dieseghem
Hoeve Dieseghem

 

Mortsel

Van 10.00u. tot 16.30u. gaan we het hakhout te lijf : de gemeenteberm aan de kant van het spoor maken we samen vrij door struiken te snoeien. Alle handen zijn welkom om het snoeihout te stapelen tot houtwallen, zodanig dat de hazelwormen een beschutting vinden. ’s Middags wordt er gezellig samen gegeten met je picnic en een tasje soep. Breng je werkhandschoenen mee en een snoeischaar als je er een hebt. Doe je stevigste schoenen aan. We komen samen aan de hoeve om het werkmateriaal te verdelen. Wie ’s middags wil aansluiten kan vanaf 13.00u. terecht aan de hoeve.

Afspraak aan Hoeve Dieseghem, Wouter Volcaertstraat 44 in Mortsel. Info bij wouter_melens@yahoo.com – tel. 0495 / 42.12.79.