Natuur aankopen is natuur definitief beschermen

De milieuorganisatie Natuurpunt is al lange tijd bezig met het aankopen en onderhouden van het natuurgebied Molenbeekvallei in Vremde (Boechout). Met de jaren en de aanwezige centen groeit dit natuurgebied. Dit is ondertussen uitgegroeid tot een landschappelijk en ecologisch juweeltje met rijke fauna en flora.

Nu begint Natuurpunt aan een veel grootser natuuraankoop, ook in Hove. Het gaat om de “Lauwerijkbeekvallei”. Dit is een grensoverschrijdend project in de gemeenten Hove, Boechout, Lint, Lier en Duffel en kadert in de grote Boshoek. Het is een ambitieuze samenwerking tussen de afdelingen Natuurpunt De Wielewaal, Natuurpunt Zuidrand (Hove), Natuurpunt Oude Spoorweg, Natuurpunt Land van Reyen.

uilenbos
Uilenbos

Het is de bedoeling om op termijn een groot aan één gesloten natuurgebied te scheppen met onder meer de oude loofbossen in Hove, Boechout, Lint, Lier en Duffel. Deze bossen zijn beschermd als VEN en habitatrichtlijngebied en zijn ecologisch zeer waardevol. De Boutersembeek-Lauwerijkbeek-Lachenenbeek en haar kleine zijbeekjes meanderen door zeer oude en unieke loofbossen en langs pareltjes van natte graslanden en moerasgebieden. Het gebied is uitermate belangrijk voor een groot aantal zeldzame plantensoorten die typisch voorkomen in erg oude ‘Ferraris’-bossen zoals bosanemoon, meiklokje, sneeuwklokje, aronskelk, bosgeelster, eenbes, enz … In en tussen deze bossen vinden we ook kenmerkende dieren zoals ree, vos, bunzing, buizerd, havik, bosuil, kerkuil, steenuil, vijf spechtsoorten, foeragerende ooievaars, zwartkopmeeuwen, minstens zes soorten amfibieën, enz …

Met de aankoop van het Babbelkroonbos (Lier) heeft Natuurpunt al een eerste stap gezet in de verwerving van dit uitzonderlijke natuurgebied. Deze bossen behoeven, zeker via de Europese verplichtingen, dringend kwaliteitsvolle natuurverbindingen om hun natuurwaarde te behouden.

Natuurpunt wil een keten van hoogwaardige natuurgebieden en natuurverbindingen veiligstellen vanaf de Beekhoek in Lint, over het Uilenbos in Hove, het domein van Moretus (Hove-Boechout), de Melkkuip (Boechout), de bossen in de Boechoutse Boshoek en het Babbelkroonbos aan Hoog-Lachenen in Lier, tot aan de beemden langsheen de Nete in Duffel.

Natuurpunt zal hier in de toekomst – in samenwerking met Landschapspark Zuidrand – nieuwe wandelwegen aanleggen, zodat iedereen kan genieten van een uniek stuk natuur dicht in de buurt.

Edegemse beek

Historische plaatsen

In de atlas van de waterlopen staat de hele beek vandaag onder de naam ‘Lachenenbeek’ gekend.  Dit is in de eerste plaats gedaan om administratieve redenen, om het beheer van de waterlopen efficiënter te maken en verwarring te beperken. De oude/originele namen staan echter nog weldegelijk op recente topografische en andere kaarten. De bewoners gebruiken tot op heden nog alleen  de ‘oude’ namen en dat zal zo nog wel een hele tijd blijven.

Natuur- en landschapsbehoud gaan hand in hand met het historische kader van het gebied, zeker ook in de Boshoek en omgeving. Vandaar ook dat Natuurpunt voor haar doeleinden gebruik maakt van de lokale/historische namen van de beek,  Boutersembeek – Lauwerijkbeek – Lachenenbeek, afhankelijk van de zone.

In Hove en Lint gaat het ruwweg om het openruimtegebied tussen de spoorwegen Antwerpen-Brussel en  Lier-Kontich en de woonzones in Hove, uiteraard met uitsluiting van de bebouwde zones. Vooral de vallei van de beek is daar tot op heden relatief goed bewaard gebleven, en vormt een belangrijk natuurverbindingsgebied aan de rand van het Grootstedelijk gebied Antwerpen.

20-jaar-natuurpunt-Land-van

Natuurpunt zoekt extra medewerkers (m/v)

Deze milieuvereniging zet via deze aankoop de noodzakelijke stappen om de natuur in de Boshoek – een groot stuk van Hove – te vrijwaren voor de toekomst. Men werkt voornamelijk met vrijwilligers. Voor dit nieuw project heeft men extra helpende handen nodig. Daarom deze oproep tot medewerking : je moet zeker geen bioloog zijn of dokter in de scheikunde om mee te kunnen doen. Iedereen heeft zijn specifieke capaciteiten die allemaal aan bod kunnen komen bij Natuurpunt. Alle hulp is welkom. Een paar handen is voldoende als vereiste : administratie, wandelingen gidsen, schrijven van artikels, de webstek aanvullen met nieuws over de Lauwerijkbeekvallei, mooie foto’s maken, activiteiten organiseren, leden werven, … Natuurpunt garandeert een aangename werksfeer, je maakt kennis met toffe geëngageerde mensen en hebt veel voldoening van het gepresteerde werk.

Geld euro's

Iedereen kan de natuur steunen !

Je kan ook financieel mee steunen. Want koken kost geld en met de nieuwe aankopen in de Lauwerijkbeekvallei zijn de financiële reserves van Natuurpunt aan het slinken. Je helpt de natuur in ieder geval een stuk vooruit met een bijdrage, klein of groot. Je kan dit doen door storting van een bedrag naar keuze op rekeningnummer BE56 2930 2120 7588 van Natuurpunt Beheer vzw, met vermelding van “Gift projectnummer 7799 Lauwerijkbeekvallei”. Giften vanaf 40 euro of meer zijn fiscaal aftrekbaar. Je ontvangt hiervoor een fiscaal attest.

Ervaring leert dat natuur aankopen nog altijd de enige echte waarborg is om natuur op een waardevolle manier te behouden.

Verdere info bij de heer Bert Andries, voorzitter Natuurpunt Land van Reyen, tel. 03 / 455.82.89. – e-post : bert.andries@landvanreyen.eu – net : www.landvanreyen.eu .