Elke winter duikt de griep weer op. Voor sommige mensen is de griep gevaarlijker dan voor andere. Ouderen, zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een ziekte van longen, hart, lever of nieren lopen een hoger risico op complicaties door griep. Deze risicogroepen kunnen zich het best eerst laten vaccineren tegen griep. Vanaf half oktober is het vaccin beschikbaar en voor risicogroepen wordt het voor bijna de helft terugbetaald. Voor mensen in woonzorgcentra is het griepvaccin gratis.

Vaccinatie maakt de kans dat iemand ziek wordt, veel kleiner. En wie ondanks vaccinatie toch nog griep krijgt, is er minder ziek van en loopt minder kans op complicaties. Bovendien vermindert de kans dat een al aanwezige ziekte verergert (bijvoorbeeld ontregeling van je diabetes). Ook voor zwangere vrouwen is het veilig, zij kunnen zich vanaf 14 weken zwangerschap laten vaccineren om zichzelf en hun kind te beschermen.

Het vaccin is ook veilig. Het griepvaccin bevat geen levende virusdeeltjes en kan dus geen griep veroorzaken.

Meer info ? Bij je arts of apotheker, via e-post communicatie@zorg-en-gezondheid.be of surf naar www.griepvaccinatie.be .