Wist je dat een kat al vruchtbaar is vanaf de leeftijd van vijf maanden ? Een niet-gesteriliseerde poes kan per jaar twee tot drie keer werpen en tijdens haar leven dus een honderdtal kindjes krijgen. De enige betrouwbare oplossing om de geboorte van katjes te voorkomen, is sterilisatie . Hierdoor wordt vermeden dat er een nieuwe thuis voor de katjes moet worden gevonden of dat ze worden achtergelaten.

Als je een kat bij jouw thuis wil opvangen, adopteer er dan één uit een asiel. De asielkat wordt door een dierenarts ontwormd, behandeld tegen vlooien, gesteriliseerd/gecastreerd, met een microchip geïdentificeerd, geregistreerd in een databank, gevaccineerd en gesocialiseerd.

In het kader van het Meerjarenplan Katten van de FOD Volksgezondheid is dit sinds september jl. ook verplicht voor particulieren. Iedereen die een kat wil verkopen of weggeven, moet de kat laten steriliseren en identificeren vooraleer hij de kat afstaat.

Heb je al één of meerdere katten in huis ? Dan zal je binnenkort ook verplicht worden om ze te laten steriliseren, identificeren en registreren.

P1030300

Verdere info op www.kattenplan.be en www.kiesvoorhetasiel.be .