11.11.11 noodhulp vanuit Hove

111111

In dit artikel ontdek je de duurzame projecten in het Zuiden waarvoor Hovese vrijwilligers zich inzetten.

Eén van de voorwaarden om een project in te dienen is de zichtbare link met de millenniumdoelstellingen.

In 2000 hebben de lidstaten van de Verenigde Naties afgesproken om voor 2015 belangrijke vooruitgang te boeken op het gebied van armoede, onderwijs, gezondheid en milieu. Er zijn acht concrete doelstellingen vastgelegd, de millenniumdoelstellingen.

 

Millennium ontwikkelingsdoelen in 2015 …

1 zijn extreme armoede en honger uitgebannen

2 gaan alle jongens en meisjes naar school

3 hebben mannen en vrouwen dezelfde rechten

4 is kindersterfte sterk afgenomen

5 sterven er minder vrouwen door zwangerschap

6 is de verspreiding van ziektes als aids en malaria gestopt

7 leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu

8 is er meer eerlijke handel, schuldenverlichting en hulp

 

Het gemeentebestuur van Hove steunde in 2014 de volgende projecten :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lucas Jansen, voorzitter AROS, in volle actie …

 

Dierenartsen zonder grenzen : strijd voor voedselzekerheid middels kleinvee in Noord-Kivu in de Democratische Republiek Congo . www.dierenartsenzondergrenzen.be .

Het project wordt uitgevoerd door een lokale partner van DZG die 32 ontwikkelingsorganisaties verenigt en wil de voedselzekerheid vergroten en armoede terugdringen. Enkele acties uit het project : opzetten van een lokaal dierengezondheidsnetwerk, produceren en verdelen van fokdieren, opleiden van agro-veehouders, oprichten van lokale winkels voor landbouwproducten en van kredietfondsen bij het kweken van konijnen, maar tegelijk de lokale consumptie bevorderen.

 

Broederlijk Delen : professionalisering en verzelfstandiging van de familiale landbouw van Ndondol in Senegal – www.broederlijkdelen.be .

Om dit project te ondersteunen organiseert BD verschillende evenementen, één er van is dwars door België. Hovenaar Tom Geerts fietste 400 km voor dit goede doel. De federatie van de boerengroepen YA’NO MAL KE (FPN) is democratich samengesteld, 8 tuinbouw- en 4 vrouwengroepen, ongeveer 380 personen. Zij ondersteunt de landbouwersgezinnen, waardoor ze een verhoging van hun gezinsinkomen kunnen verkrijgen. De volgende opleidingen worden gegeven aan zowel mannen als vrouwen : kweken van diverse groenten, opzetten van een eenvoudige boekhoudingsysteem en vorming rond commercialisering.

 

Alma Van Genechten : bouw van een internaat voor meisjesstudenten in Burkina Faso

Het internaat wordt gebouwd op vraag van de bisschop en de lokale autoriteit, die ook de grond ter beschikking stelt. De bouw van een internaat bevat een slaapzaal, studeer- en eetzaal en keuken. Meisjesstudenten van 10 tot 18 jaar kunnen er verblijven. Pater Maurice Van Genechten is ter plaatse en volgt de bouwwerkzaamheden op.

 

Ondernemers zonder grenzen : herbebossing van de Sahel in Lilmengo in Burkina Faso – www.ondernemerszondergrenzen.be .

De bevolking van Gorom-Gorom  wordt betrokken bij de voorbereiding van de sites, het zaaien en onderhouden. Het bewerken van de grond maakt niet alleen het aanplanten van bomen mogelijk, maar ook de natuurlijke grasgroei (voor veeteelt) komt terug op gang. De bevolking stemt er mee in dat de bomen niet gekapt mogen worden als brandhout (koken). De opbrengsten van de bomen worden gebruikt om de schooltjes meer middelen te geven.

huisartsen

Artsen zonder vakantie : moeder- en kindzorg in Burkina Faso – www.artsenzondervakantie.be .

Het project omvat verschillende missies naar de partnerziekenhuizen in Orodara, Houndé en Do. De moeder- en kindzorg staat op de voorgrond bij alle activiteiten in deze ziekenhuizen. Drie specifieke doelen voor elke missie gynaecologie : 1. Vorming geven aan de lokale artsen op gebied van echografie voor een goede opvolging van de zwangerschap, 2. Herstellen van vesico- vaginale fistels, 3. Sensibiliseren van artsen en bevolking voor het belang van een goede prenatale opvolging van de zwangere vrouw om zo verwikkelingen te voorkomen.

 

Jappele Senegal : renovatieproject van een dorpsschooltje van Toundoum Djeri in Senegal – www.jappelesenegal.com .

Er dienen nog drie klassen te worden vernieuwd (dak en muren). Het project kan rekenen op leraars en schooldirectie. Momenteel worden de taken verdeeld om het onderhoud van de school te garanderen. De dorpsbewoners hebben een beurtrol om water te brengen, de leraars verblijven tijdens de week in het lerarenlokaal. Jappele heeft rechtstreekse contacten met de lokale autoriteit en met de schooldirectie en –leraars.

jappelesenegal.com

Nkoaranga – Watoto : opleiding van een vrouwelijke arts tot pediater in Tanzania – www.nkoaranga-watoto.com .

Sinds de opening van de pediatrische afdeling van het ziekenhuis in Tanzania (in 2011) is het project op zoek naar een pediater. De vrouwelijke arts die sinds 2013 in het hospitaal werkt, wil men verder helpen bij het voortzetten van de opleiding tot pediater aan de universiteit van Kampala (Uganda) of Nairobi (Kenia). De arts-kandidaat werd voorgesteld door de hoofdarts. Een eigen pediater in de gebouwde pediatrische afdeling van het ziekenhuis zou een enorme verrijking zijn. Zij kent de gewoontes en gebruiken van de bevolking, spreekt de taal en zal na haar opleiding meer gespecialiseerde zorg kunnen aanbieden aan de kinderen en hun ouders.

 

Sevapur, Sawes : waterhuishouding in de velden rond de biodynamische landbouwschool in Vinobajipuram, India – www.sevapur.be .

Er werden 4.000 bomen geplant als beschermingsgordel tegen hitte en om het wegspoelen van de grond tegen te gaan tijdens de moessonregens. Door dammen aan te leggen kan de moessonregen opgeslagen worden en door middel van een dompelpomp worden gebruikt voor de bevloeiing tijdens droge periodes. De studenten van de biodynamische landbouwschool werden geïnformeerd over het belang ervan. Deze aanplanting en aanpak zal als model dienen voor de omwonende landbouwers om hun verwaarloosde gronden te benutten om bomen aan te planten; snelgroeiende bomen voor hout en fruitbomen en olie gevende bomen voor waardevol timmerhout.

 

Sikiliza Leo : project voor de bouw van een nieuwe kleuterschool van Mwello in Uganda – www.sikilizaleo.com .

Het kleuterschooltje is het platform waaruit de werking van Sikiliza opereert. Het Village Health Team organiseert er vormingen tijdens de vakantieweken. Een gelijkaardig schooltje zoals in Mulanda wordt opgericht. Kleuteronderwijs wordt door de Oegandese overheid niet georganiseerd maar met de overheid is afgesproken dat na 5 jaar er een budget komt voor de kleuterleerkrachten. De belangrijkste doelstelling van Sikiliza is de lokale gemeenschap in het district Tororo te helpen zorg te dragen voor hun eigen welzijn en gezondheid.

 

Plan België : Strijd tegen kinderarbeid in Bolivia – www.planbelgie.be .

Plan België werkt samen met Plan Bolivia en de Boliviaanse NGO SEPA op basis van het kinderrechtenverdrag. Doelstelling : werkende kinderen en jongeren een kans bieden om zich te kunnen ontwikkelen in plaats van zware arbeid te verrichten. Het project richt zich onder meer op de 600 kinderen van Santa Cruz en El Torno, straatkinderen die gedeeltelijk aan hun lot zijn overgelaten en waarvan de ouders hen deels de verantwoordelijkheid geven om in hun levensonderhoud te voorzien. Er wordt gewerkt vanuit hun thuis en niet vanuit de werkplaats; zo kan je ook met ouders samenwerken. Er worden ook samen met de verantwoordelijken van het onderwijs acties uitgewerkt, zodat zij weten welk kind een naschoolse job heeft. In overleg met de ouders kan Plan hulp aanbieden onder de vorm van schoolboeken, -materiaal, … om zo de financiële last mee te helpen dragen.

aros

Brandtfood : Ugandaproject – www.ugandaproject.be .

Het ministerie van onderwijs in Uganda heft de school goedgekeurd en geregistreerd. Om subsidie te krijgen vanuit Uganda moet de school omheind worden en voorzien worden van een keuken. Met de subsidie zal een omheining gebouwd worden rond de school. Het is belangrijk dat een kind zo vroeg mogelijk aan de kleuterschool begint.

Oeganda ligt in Centraal-Afrika
Oeganda ligt in Centraal-Afrika

NIEUW !

Verenigingen of personen die een sensibiliserende Noord-Zuidactiviteit organiseren kunnen hiervoor een subsidie aanvragen bij de gemeente Hove.

Per project wordt er maximum 300 euro gesubsidieerd.

Het gaat om activiteiten rond thema’s zoals ontwikkelingssamenwerking, eerlijke handel, klimaatproblematiek, … Het louter organiseren van een geldinzameling is niet voldoende. Het kan gaan over activiteiten die worden georganiseerd voor een ruim publiek uit Hove of een activiteit die wordt georganiseerd voor het eigen doelpubliek (leerlingen, leden vereniging, …).

Kom je met een activiteit in aanmerking ? Vul dan het aanvraagformulier op de gemeentelijke webstek in www.hove.be (de pagina van ontwikkelingssamenwerking).

Met vragen hierover kan je terecht bij Els Lauwers, tel. 03 / 460.33.26. of e-post : ontwikkelingssamenwerking@hove.be .

AROS logo

Wat is AROS ?

Een gemeentelijke adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking of internationale samenwerking, in sommige gemeenten ook GROS genoemd (Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking).

Geeft advies aan het gemeentebestuur inzake ontwikkelingssamenwerking en de gesubsidieerde projecten en maakt werk van een actieve Noord-Zuidwerking in Hove.

Informeert de Hovenaars over projecten die een gemeentelijke toelage kregen (tijdens de jaarlijkse infoavond).

Sensibiliseert ook over duurzame ontwikkeling en fairtrade; in Hove is er een fairtradetrekkersgroep met leden vanuit AROS en Milieuraad.

Wens je mee te werken aan een van de volgende activiteiten, geef dan een seintje aan Lucas Jansen, voorzitter AROS, e-post : lucasjansen@telenet.be of Frans Sermeus, secretaris AROS, e-post : frans.sermeus@telenet.be . Aros-avond, Aros op de zomerendfeesten, 11.11.11.-omhaling op 8 november 2014, …

Aros draagt duurzame ontwikkeling en fairtrade een warm hart toe. Heb je een voorstel of idee, contacteer dan Linda Raes of Els Lauwers via e-post : ontwikkelingssamenwerking@hove.be – of kom langs in het Gemeentehuis, Geelhandlaan 1 Hove – of Bart Van Couwenberghe, schepen van Economie en Middenstand, Leefmilieu, Ontwikkelingssamenwerking en ICT.