Het is in Vlaanderen gelukkig nog niet zo erg gesteld met de discussie rond “zwarte Piet “ en Sinterklaas zoals in Nederland, waar er in Gouda een echte veldslag aan vooraf ging met tientallen aanhoudingen.

Hier bij ons wil Movement X, de burgerrechtenbeweging van de Libanees Dyab Abou Jahjah, vanaf 2015 een neutrale en niet-racistische intocht van Sinterklaas in Antwerpen. De beweging wil de huidige ‘Zwarte Piet’ vervangen zien door een ‘neutrale Piet’, zonder racistische elementen aldus Movement X.

Een delegatie van Movement X ging enkele uren voor de boot van Sinterklaas aanmeert in de Scheldestad, op een ludieke manier, een ingebrekestelling overhandigen aan een bode op het Antwerpse stadhuis. Daarin vragen ze om uiterlijk tegen 15 januari 2015 een overleg daarover op te starten. De ingebrekestelling gaat uit van Movement X en nog drie andere verzoekende partijen.

Voorpost in actie tegen Abou Jahjah

Niet iedereen zit op de komst van Dyab Abu Jahjah te wachten. Een delegatie van de Nationalistische Actie Groepen Voorpost organiseerde een blitsactie met een tiental militanten rond het Antwerpse stadhuis.

“Gewapend met borden, Leeuwenvlag, megafoon en natuurlijk een pekzwarte Piet namen we plaats aan de overzijde van het stadhuis om de ‘burgerbeweging’ van Jahjah op te wachten.
Abou stuurde zijn kat, een witte dokwerker en een viertal medestanders waaronder een witte en gele Piet (een gele Piet, is dat niet discriminerend voor de Chinese bevolking ?) moesten de klus klaren. Hun memorandum konden ze afgeven aan een bode in de hal van het stadhuis en dat terwijl we met Voorpost luid manifesteerden voor het behoud van onze tradities.
Abou had bij ons moeten staan dan had hij even kunnen vaststellen wie de burgers hier vertegenwoordigde, zijn burgerbeweging of wij de militanten van Voorpost.
Honderden voorbijgangers toonden ons hun sympathie en kwamen ons feliciteren ! Heel wat burgers kwamen zelfs vragen hen te verwittigen wanneer we een volgende actie op touw zouden zetten. Bijzonder opvallend was dat de talrijke Nederlandse toeristen ons kwamen zeggen dat we moesten volhouden want dat we hier anders toestanden zouden krijgen zoals in Nederland.
Voor Voorpost is het klaar en duidelijk, aan Abou Jahjah en aan heel zijn burgerbeweging zeggen we klaar en duidelijk : hou je poten van onze tradities ! Kan je er niet mee leven, pak dan je valies en vertrek, naar het schijnt is het goed weer in Libanon. Met Voorpost blijven we dit op de voet volgen”
aldus Luc Vermeulen van Voorpost.

Coverfoto : Sinterklaas en zwarte Pieten in Hove 2013.