Gemeenteraad Hove 17.11.2014

Tussenkomst agendapunt 12 gemeentelijke saneringsbijdrage vanaf 1 januari 2015

Graag wil ik verwijzen naar mijn tussenkomst in Gemeenteraad van november vorig jaar, waarin eveneens een besluit rond de saneringsbijdrage voorlag. Helaas is het College van Burgemeester en Schepenen opnieuw aan het merendeel van onze opmerkingen voorbij gegaan.

Maar ik zal toch met het positieve beginnen, geen voorstel meer met terugwerkende kracht vanaf 1 november, wel met ingang van 1 januari 2015. Maar dat is dan ook wel degelijk het enige.

Mogelijk denkt het college enig antwoord te bieden met de overwegingen in de laatste alinea van de motivering , maar dit is voor ons ruimschoots onvoldoende.

Net als vorig jaar stuurt  men aan op besluitvorming op een drafje :

  • zonder enige voorafgaandelijke informatie of consultatie van de Hovenaar, zonder initiatieven rond bewustmaking van diezelfde Hovenaar rond waterverbruik en saneringskost;
  • met een totaal ontbreken van enige onderbouw van het dossier: het door de gemeenteraadsleden in te kijken dossier was gewoon leeg :

o   geen duidelijkheid over een investeringsplan rioleringen;

o   geen enkele becijfering (niet vanwege het bestuur, niet vanwege Rio-link), geen enkel inzicht in inkomsten en uitgaven

  • opnieuw vraagt het bestuur een blanco cheque, met name het goedkeuren van het maximum bedrag en de jaarlijkse indexering en dit voor onbepaalde duur.

Het belang van het voorzien van de nodige middelen voor rioleringswerken en het onderhoud er van is voor ons zondermeer duidelijk.  Wij waren in het verleden (vanaf 2005) één van de eersten om vooruitziend een gemeentelijke saneringsbijdrage te voorzien, ondermeer om de financiering van de werken dorpskern mee te onderbouwen. Het was de oppositiefractie pH7 die er  in de periode 2006 tot 2012 er alles aan deed  om deze benadering te ridiculiseren,  te bekijken als een onmogelijk te verantwoorden  fiscale aanslag op iedere Hovenaar. Het is diezelfde pH7 fractie die vorig  jaar in alle stilte, geruisloos, een verhoging van de saneringsbijdrage met liefst 35% goedkeurde en dit jaar opnieuw een verhoging en een automatische jaarlijkse indexaanpassing ondersteunt.

Geld 100 dollar

Het mag duidelijk zijn dan wij het voorliggende besluit niet wensen goed te keuren. Dit wordt ons niet ingegeven door de politieke inconsequenties van de pH7  fractie, wel door onze inhoudelijke argumentatie: geen enkele vorm van sensibiliseren, geen dossier, geen becijfering en bovenop de nieuwe poging om ons een blanco cheque te laten ondertekenen.

En als uitsmijter : het is niet onze bedoeling om als antwoord hier nogmaals een reeds herhaaldelijk opgewarmd verhaal te krijgen rond de invulling van de transportovereenkomst. U weet onderhand dat dit een correct en transparant in de gemeenteraad beslist gegeven is. Dit door sommigen in het college erg geliefkoosde lijk dient vanavond dus echt niet meer voor de zoveelste maal, opnieuw uit jullie kast te vallen.

Jos Peeters, gemeenteraadslid Fan van Hove (CD&V)

*****************

We vroegen ook een reactie van schepen Dave Van den Berghe (PH7), maar deze bleef tot nut toe uit.

 

Coverfoto : Jos Peeters voor het Kostershuisje in de Kapelstraat.