Zaterdagmorgen 22 november rond 9.00u. was het reeds het begin van een drukke werkdag rond het spoorwegstation van Hove. Reden :  de geplande aankomst van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten in het spoorwegstation van Hove. Er was voldoende politie aanwezig om eventuele kritikasters van Zwarte Piet snel het zwijgen op te leggen. Gelukkig moest het nooit zo ver komen.

Sinterklaas en zijn gevolg werden verwacht met de trein van 10.04u. om precies te zijn. Bij de NMBS mag men er steeds enkele minuten vertraging bij voegen.

Het was een traditie in Hove dat Sinterklaas steeds met de trein aankwam in de gemeente. Enkele jaren geleden kwam daar een einde aan door de heraanleg van de Hovese dorpskern. Toen werd het Sinterklaasfeest door de organiserende Gezinsbond enkele jaren op het kerkplein georganiseerd.

Ondertussen is het spoorwegstation van Hove grondig vernieuwd en is het gemeentecentrum ook heraangelegd. Sinterklaas en zijn gevolg kunnen terug via het spoor worden ontvangen.

In het spoorwegstation is er meer plaats voor de ouders en hun kinderen. Iedereen staat hoger en kan ook beter kijken. Gastheer Stefaan Beeldens – een Hovenaar actief in de Gezinsbond en correspondent voor Het Nieuwsblad – leidde het geheel letterlijk en figuurlijk in goede banen. Rond 10.00u. waren er zeker een driehonderdtal kinderen en hun ouders verzameld in het Hovese spoorwegstation, wachtend op de komt van de Heilige man en zijn zwarte Pieten. Rond 10.10u. kwam de trein dan vanuit het zuiden aangereden en bij aankomst in Hove stapten Sinterklaas en vier zwarte Pieten van de trein. De massa kinderen en hun ouders waren uitzinnig. Na een korte verwelkoming door Stefaan Beeldens zette de stoet zich met een praalwagen op gang naar het gemeentecentrum. De Kapelstraat werd tijdelijk voor alle gemotoriseerde verkeer door de politie afgesloten.

Eens aangekomen op het kerkplein was er de grote snoepworp. Nadien trok Sinterklaas zich terug in zijn tijdelijke woonst in het Kostershuisje. Vele kinderen konden de Sint er een handje komen geven en kregen de nodige snoepjes. Sinterklaas deelde ons mede dat er dit jaar in Hove geen stoute kinderen zijn. Dus alle brave kinderen kregen het gevraagde snoep- en speelgoed.

Of de Hovese volwassenen afgelopen jaar ook braaf waren, durven we te betwijfelen. Goed voor een volgende bijdrage !

Het was een zeer geslaagde Sinterklaas aankomst in Hove met erg veel lachende kinderen en een grote proficiat aan de inrichters van dit kinderfeest in Hove. Dit zijn : presentator Stefaan Beeldens, de Gezinsbond Hove, Immo Casco, Brandfood, drukkerij Ouderits, de lokale politiediensten en Tom Bellens van het Rode Kruis Vlaanderen. Radio Frekwent was erbij en had een gesprek met de voorzitter van de Gezinsbond Hove, Jaak Van Baelen.

Radio Frekwent, FM 105.1, de vrije radio van Hove en omgeving.

Foto’s (c) Gazet van Hove.