Een verkeersongeval …

… overkomt je niet, tot het je wel overkomt

Zet je leven op zijn kop

Confronteert je met verlies, met grote en

Kleine zorgen

Brengt je in een wereld van onzekerheid

Geeft je een drive om nieuwe

Verkeersongevallen te voorkomen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rondpunt vzw                

30.000 mensen raken elk jaar gewond of sterven in een verkeersongeval. Deze direct betrokkenen, hun families en hun vrienden, hebben nood aan goede opvang en begeleiding. Rondpunt is hun bondgenoot.

Rondpunt ijvert ervoor dat zij kunnen rekenen op de warme steun van iedereen die hun pad kruist.

We versterken de stem van slachtoffers, nabestaanden, naasten en veroorzakers en brengen de langdurige en ingrijpende gevolgen van verkeersongevallen blijvend onder de aandacht.

Rondpunt is een netwerkorganisatie en bouwt aan een community rond alle betrokkenen bij een verkeersongeval die uiteindelijk de hele samenleving omvat.

Rondpunt is een dynamische organisatie die in al haar activiteiten vertrekt vanuit de ervaringen van betrokkenen bij een verkeersongeval. We engageren ons ertoe onze doelstellingen en acties met hen af te stemmen.

Rondpunt richt zich met haar activiteiten tot alle direct en indirect betrokkenen bij verkeersongevallen : slachtoffers, veroorzakers, naasten, nabestaanden, hulpverleners, werkgevers, …

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat doet Rondpunt ?

Rondpunt informeert

Via de websites www.rondpunt.be , www.watnaeenverkeersongeval.be en de praktische gids “Als het verkeer je raakt” verspreiden we toegankelijke informatie.

Rondpunt verdedigt de rechten van alle betrokkenen

We vervullen een ombudsfunctie. We gaan in op klachten en complexe juridische en verzekeringstechnische vragen. We kaarten onrecht aan en organiseren respectvolle ontmoetingen tussen alle betrokken partijen om tot een positieve oplossing te komen.

Rondpunt creëert en innoveert

We pikken ideeën op om samen met partners uit het werkveld creatieve vormen van ondersteuning te ontwikkelen. Engagement van hulpverleners, begeleiders, scholen, werkgevers en mantelzorgers is daarbij het sleutelwoord. We beogen een duurzaam effect door inbedding van de projectresultaten.

Daarmee creëren we ook profit voor andere doelgroepen.

Rondpunt ondersteunt

We geven advies en vorming aan de betrokken hulpverleners, begeleiders, scholen, werkgevers en mantelzorgers. We ondersteunen hen ook met praktische materialen, zoals educatieve pakketten, werkschriften en flyers. In deze ondersteuning ligt de nadruk op onderlinge samenwerking.

Rondpunt beïnvloedt het beleid

We nemen deel aan overleg en brengen de noden van direct betrokkenen en hun ondersteuners onder de aandacht. We stellen beleidsadviezen en memoranda op en spreken daarmee de bevoegde instanties aan.

Rondpunt stimuleert verkeersveilig gedrag

Vanuit verhalen van verkeersslachtoffers brengen we een preventieve boodschap. We organiseren getuigenissen door betrokkenen in scholen, verenigingen en bedrijven en bieden hen een veilig kader, coaching en ondersteuning. Hun gedrevenheid om nieuwe ongevallen te voorkomen kan anderen motiveren tot verkeersveilig gedrag.

Rondpunt roept op tot solidariteit

We organiseren een publiekscampagne op de internationale herdenkingsdag in november en in de week van de mobiliteit. We versterken de stem van alle betrokkenen bij een verkeersongeval in kranten, op televisie en radio en via de sociale media.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Onze waarden

In ons doen en laten werken we versterkend. We luisteren naar het verhaal van direct betrokkenen en hun ondersteuners en zoeken daarin naar krachten en talenten. We verwachten dat onze samenwerkingspartners deze versterkende visie delen. We laten op het juiste moment los, zodat de direct betrokkenen en hun ondersteuners hun eigen weg kunnen gaan.

Verbindend werken is ons handelsmerk. We gaan met direct betrokkenen en hun ondersteuners in dialoog om onze doelstellingen gezamenlijk te bereiken. We verbinden hen met elkaar en doen eens tap terug op het moment dat er een bondgenootschap is gecreëerd. Samenwerking kan ook zonder ons.

Onze houding is geëngageerd. Dat vertaalt zich in doorzettingsvermogen in ons bondgenoot zijn van alle betrokkenen bij een verkeersongeval. We gaan in onze activiteiten door totdat we ons doel bereikt hebben. We voeden dit engagement voortdurend door te luisteren naar de signalen van de direct betrokkenen en hun ondersteuners.

We schenken vertrouwen aan de mensen voor wie en met wie we werken. We beschouwen hen als onze bondgenoten. We vertrekken vanuit een positief mensbeeld. We gaan ervan uit dat afspraken nagekomen worden en komen ook zelf onze afspraken na. Op die manier zijn wij een betrouwbare partner.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
384 verkeersdoden in 2013 in Vlaanderen

Meer weten ?

Neem contact op met Gerdine Westland, Algemeen coördinator vzw Rondpunt, gerdine.westland@rondpunt.be , tel. 0488 / 83.68.15.

 

RONDPUNT vzw

President Building

Franklin Rooseveltplaats,  12

2060         Antwerpen

Tel. 03 / 205.74.80.

info@rondpunt.be

www.rondpunt.be .