UNIZO voert vandaag positieve sociale dialoog in Provincie Antwerpen

Ondernemers bedanken hun werknemers

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vandaag heeft UNIZO in de getroffen provincies het initiatief genomen tot een positieve sociale dialoog in een aantal bedrijven.

De vaststelling dat de syndicale acties van vandaag enkel gericht zijn tegen de regeringsmaatregelen en níet tegen de getroffen bedrijven spoorde UNIZO aan om aan al hun ondernemers te vragen hun werknemers te bedanken voor hun inzet.

Daarnaast begeleidden UNIZO-medewerkers die ervaren zijn in het begeleiden van Vlaamse KMO’s in iedere provincie een bedrijf in een positieve sociale dialoog.

In de provincie Antwerpen begeleidde UNIZO zo de medewerkers van het bedrijf Syneton.

De medewerkers van Syneton steunen de vakbonden in hun sociale doelstellingen maar vinden wel dat altijd eerst de weg van de dialoog moet gevolgd worden vooraleer over te gaan tot hardere acties.  Zij vragen dat alle werkgevers en werknemers op dezelfde manier als bij Syneton een dialoog zouden voeren;  Dit kan alleen maar de werksfeer en de groepsgeest ten goede komen.  De profilering van deze actiedag in de media wordt wel teveel als zwart-wit bekeken.

De jongere medewerkers van Syneton zijn oprecht bezorgd over hun financiële toekomst maar zijn niet zo bezorgd over het langer werken.  Besparingen worden echter wel bekeken als een investering in de toekomst.

Lage stakingsbereidheid

De stakingsbereidheid in de Antwerpse KMO’s ligt op deze provinciale stakingsdag bijzonder laag : uit een rondvraag van ondernemersorganisatie UNIZO blijkt dat er slechts in 4,5 % van de Antwerpse KMO’s gestaakt wordt door werknemers.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ondanks deze lage stakingsbereidheid in de bedrijven zelf, veroorzaken de vakbondsacties wel heel wat overlast voor de ondernemingen. 1 op 5 werknemers kwamen vandaag te laat op hun werk en 4 op 10 van de leveringen aan klanten en van de bestellingen van klanten kwamen vandaag niet aan.

Gelet op de vaststellingen tijdens onze positieve sociale dialogen, de impact die vele malen hoger ligt dan het effectieve aantal stakers,…. vraagt UNIZO Provincie Antwerpen dat de vakbonden deze eindejaarsperiode ook zouden gebruiken voor de nodige reflectie.

Werknemers zijn het wij/zij-verhaal beu en willen, vanuit hun bedrijf, samen met werknemers – en werkgeversverenigingen aan de slag om onze economische belangen gezamenlijk veilig te stellen.

Verdere info bij :

Kristof Thijssens, directeur belangenbehartiging, 0487 / 526.126

Johan Van Loon, provinciaal woordvoerder, 0479  /691.483