Het aantal Nederlandse scholieren, studenten en cursisten in Vlaanderen stijgt jaar na jaar. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Koen Daniëls (N-VA) opvroeg bij het departement Onderwijs.

“De cijfers tonen op vrijwel alle niveaus een aangroei. Alleen in het volwassenonderwijs blijft het aantal cursisten vrij constant”, aldus Daniëls. “In het hoger onderwijs is de stijging zelfs nog frappanter. Daar is het aantal studenten op tien jaar tijd meer dan verdrievoudigd. Cijfers voor vorig academiejaar zijn nog niet bekend, maar we kunnen vermoeden dat de tendens zich zal voortzetten.”

’t Groen Schooltje Hove
’t Groen Schooltje Hove

Motieven

Wat het basis- en het secundair onderwijs betreft, zijn het vooral Vlaamse grensgemeenten die een hogere instroom van Nederlandse leerlingen optekenen. Om uiteenlopende redenen. Zo kan je in Vlaanderen op een jongere leeftijd naar school en is er de maximumfactuur in het basisonderwijs. In Nederland is er ook het verzet tegen bepaalde onderwijshervormingen. Daarnaast plukt het Vlaams onderwijs uiteraard de vruchten van zijn topkwaliteit.

In het hoger onderwijs zijn de motieven om uit te wijken naar Vlaanderen nog duidelijker: in Nederland betaal je immers 1.906 euro inschrijvingsgeld per academiejaar en een veelvoud indien je een extra diploma wilt behalen. De loting die er van toepassing is voor de opleiding geneeskunde drijft ook heel wat studenten naar Vlaanderen.

 

Prijskaartje

Aan dat succes hangt natuurlijk ook een prijskaartje. “Als we ons baseren op de cijfers voor de kostprijs per leerling die de OESO hanteert, betalen we voor alle niveaus samen jaarlijks ongeveer 134 miljoen euro voor Nederlandse leerlingen, studenten en cursisten die hier niet gedomicilieerd zijn. Dat bedrag is netto want de Belgen die in Nederland naar school gaan, zijn daarvan al in mindering gebracht.”

Geld euro's

Een samenwerking met Nederland vinden wij een meerwaarde voor beide regio’s. De wederkerigheid moet daarbij wel bewaakt worden en voorwerp uitmaken van overleg. Als we vernemen dat Nederland wil besparen op Open Universiteit, de Nederlandse Taalunie en Nederlandstalige scholen in het buitenland, moeten we daar het gesprek over aangaan”, besluit Daniëls.

 

Foto’s (c) Gazet van Hove.