Persbericht Hove Beweegt

De OCMW-raad van Hove van 18 november 2014 begon met een toelichting door Hélène Ariën, Monique Slaets en Piet Vernimmen (alle drie ex-OCMW-voorzitters, respectievelijk van Open VLD- en CD&V-signatuur) over het advies van de Ouderenraad met betrekking tot het Dienstencentrum ’ten Hove’, dat door het OCMW wordt beheerd. De Ouderenadviesraad stelt vast dat een “toekomstgerichte vernieuwing en uitbreiding” nodig is om het Dienstencentrum zijn opdrachten te laten vervullen – in eerste instantie de rol van ‘aantrekkelijk ontmoetingscentrum’. Het advies is duidelijk overdacht en gemotiveerd.

Nauwelijks hebben de drie ex-OCMW-voorzitters het lokaal verlaten of de CD&V/Open VLD-fractie vindt een uitbreiding niet aan de orde ‘omdat de behoeften niet duidelijk zijn en er geen budget beschikbaar is’ (overigens is er geen concreet plan, noch een raming). De NVA sluit zich daarbij aan.

Hove Beweegt pleit nog voor het verder zetten van de OCMW-werkgroep, met de bedoeling toch tot een concreet voorstel te komen dat als basis kan dienen voor een correcte raming van de kosten van een dergelijke vernieuwing en uitbreiding. Er volgt echter geen duidelijke beslissing.

Dan komt het budget 2015 en de aangepaste meerjarenplanning op tafel: het budget gaat uit van een gemeentelijke bijdrage van 850.000 €, een verhoging met 20.000 € ten opzichte van dit jaar.

De CD&V/Open VLD-fractie onthoudt zich, omdat zij geen weerspiegeling zien van de integratie van OCMW en gemeente.

Hove Beweegt onthoudt zich omdat het budget onvoldoende rekening houdt met 3 evoluties : manifest toenemende behoeften, stijgende prijzen voor energie en huisvesting en de effecten van regeringsbeslissingen (ook al zijn de gevolgen van de Vlaamse en federale regeerakkoorden vooralsnog moeilijk becijferbaar, maar ook dat dient aan te zetten tot voorzichtigheid).

De fractie PH7 staat achter het voorgelegde budget.

Geld dollars
om de poen is het te doen …

Tot ieders verbazing onthoudt ook de enige aanwezige NVA-vertegenwoordiger zich omdat zij “daartoe instructies had gekregen”. Zij wil deze afkeuring van het voorgestelde budget niet motiveren. In de wandelgangen wordt gezegd dat de NVA geen verhoging wil van de gemeentelijke bijdrage. Formeel is het budget – met 5 onthoudingen en 3 stemmen voor – wel goedgekeurd.

 

Quote Gie Goyvaerts, OCMW-raadslid Hove Beweegt: “CD&V/Open VLD hebben het nog steeds moeilijk met het feit niet meer de bepalende factor te zijn in het gemeentelijk beleid, net zoals de NVA nog niet geleerd heeft dat wel te zijn.”

DC Ten Hove OCMW logo

Voor bijkomende info kunt u contact opnemen met Diederik Vandendriessche, persverantwoordelijke Hove Beweegt (diederik.vandendriessche@telenet.be of 0475 / 22.08.16.