Museum aan de IJzer – Diksmuide

Expo ‘De IJzer, onze laatste hoop’

Op 10 oktober jl. opende op de gelijkvloerse verdieping van het Museum aan de IJzer een gloednieuwe tijdelijke tentoonstelling n.a.v. de herdenking van ‘100 Jaar Slag aan de IJzer’. De gevechten in en om Diksmuide zorgden in oktober 1914 voor een definitieve ommekeer in WO I. De bewegingsoorlog werd definitief gestuit. Meteen het begin van een vier jaar lang durende loopgravenoorlog. Deze thematentoonstelling vertelt het verhaal van de aanloop naar de IJzerslag, de omstandigheden en gevolgen ervan voor de rest van de oorlog.

Foto IJzerbedevaartkomitee Diksmuide
Foto IJzerbedevaartkomitee Diksmuide

Internationaal bezoek

Naar aanleiding van de opening van deze tentoonstelling alsook in het kader van het Lichtfront mochten wij heel wat internationale bezoekers verwelkomen waaronder de heer Eckart Cuntz, ambassadeur van Duitsland, de heer Bernard Valero, ambassadeur van Frankrijk, de heer Amadou Diop, ambassadeur van Senegal en de heer Matjaž Šinkovec, ambassadeur van Slovenië. Deze laatste bracht, samen met de Diksmuidse burgemeester Lies Laridon, ook hulde aan de Sloveense kanonnier Rudolf Redek, rustend op de begraafplaats van het Praetbos in Vladslo.

 

Dubbel zoveel bezoekers ?!

Bij de heropening eind februari 2014 hoopten we, heel ambitieus overigens, om n.a.v. de herdenking van ‘100 jaar WO I’ dit jaar die kaap van 100.000 te kunnen ronden, maar daar zullen we ruimschoots boven gaan. Het Museum aan de IJzer verwelkomde immers op 17 september jl. zijn 100.000ste bezoeker. De voorbije jaren haalden we ongeveer 70.000 bezoekers. Halen wij eind december 2014 dan toch een verdubbeling van het aantal bezoekers en kunnen we voor het eerst in onze geschiedenis meer dan 140.000 mensen verwelkomen ?

Museum aan de IJzer

Het Museum aan de IJzer vertelt het verhaal van het Belgisch-Duitse front tijdens de Eerste Wereldoorlog en van de Vlaamse ontvoogding. Als leidraad geldt het motto ‘Wat rest van het leven ? Wat blijft van het land ?’ De vredesgedachte loopt als rode draad doorheen het 22 verdiepingen tellende museum. Vanop het dakterras krijgt de bezoeker een adembenemend en uniek zicht over de ‘Vlaamse Velden’, over de hele frontstreek van Nieuwpoort tot Ploegsteert.

Museum Ijzer 2

Praktika

Geïnteresseerden die het Museum aan de IJzer met o.a. de nieuwe expo ‘De IJzer, onze laatste hoop’ willen bezoeken, vinden de gedetailleerde praktische info op www.aandeijzer.be of kunnen vrijblijvend contact opnemen met de infodienst van het museum op telefoon 051 /50 02 86. Voor groepen en scholen is reserveren wel een must !

Sedert 11 november kan ook de nieuwe museumgids – € 6,00 – aangekocht worden. Deze bevat een gedetailleerd overzicht van de 22 museaal ingerichte verdiepingen.

Het museum blijft open tijdens de kerstvakantie ! Wel volgt er een sluitingsperiode vanaf maandag 5 januari t.e.m. zondag 25 januari 2015. Ook blijven wij dicht op 24/ 25/ 26 en 31 december en op 1 en 2 januari 2015.

Ijzerwake

Museum aan de IJzer

IJzerdijk,    49

8600     Diksmuide

tel. 051 / 50 02 86

info@aandeijzer.be – @madijzer#tenvrede

www.aandeijzer.bewww.tenvrede.be