6de Straattentoonstelling Mortselsesteenweg rond ‘Water” van 24 januari tot 8 februari 2015 in het smalle stuk van de Mortselsesteenweg

Achter Glas vzw opent de zesde editie van de tweejaarlijkse straattentoonstelling, nu al sinds tien jaar georganiseerd door de buren van het smalle gedeelte van de Mortselsesteenweg. Zij zijn dan ook de fiere winnaars van de Hovese Cultuurprijs 2010. Het concept is even eenvoudig als uniek : een straatmuseum creëren gedurende veertien donkere winterdagen. De ramen van de huizen in het smalle gedeelte van de straat worden vanaf valavond omgetoverd tot verlichte uitstalramen voor een veertigtal kunstenaars, geïnspireerd door een bepaald thema. Dankzij de zeer actieve deelname van de Gemeentelijke Kunstacademie wordt de straattentoonstelling nu uitgebreid met een deel van de ramen van De Markgraaf en de kinderkerk (met werken van de kinderacademie).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uiteraard ook verlicht !

De vorige editie in 2013, ‘De wereld kleurt het dorp kleurt de wereld’, stond op een positieve manier in het teken van het dorp volgens het werk van Paul van Ostaijen, die in de jaren 20 in Hove woonde. In 2015 vind je het nieuwe thema : ‘Water’. In de eerste plaats is het een warme herinnering aan de geliefde secretaris van Achter Glas, Hilde Berger, die hen vorige zomer ontvallen is na een slepende ziekte. Het waterproject en het schooltje van Sikiliza Leo in Oeganda was haar geliefkoosde project.

Zuiver water is een essentieel recht voor iedereen. Alleen is het volstrekt ongelijk verdeeld. Het leven op aarde is een wonder van water en lucht. Water is letterlijk de bron van alle leven. Maar water kan ook zeer destructief zijn. Denken we maar aan de recente tsunami in Japan, jaarlijkse overstromingen in Indië en Bangladesh. Overvloed en schaarste zijn van alle tijden. Traditiegetrouw kan het thema breed worden geïnterpreteerd. Aan de kunstenaar om er een eigen invulling aan te geven, die door een apart creatief team wordt gecheckt op kwaliteit. De resultaten vind je in een boeiende straattentoonstelling met alle mogelijke kunstvormen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Openingsavond en vernissage op zaterdag 24 januari in en rond Podiumcafé De Pomp. Iedereen welkom vanaf 20 uur in een verkeersvrije straat voor de openingswandeling en vanaf 20.30 uur voor de opening in De Pomp. Optreden van jong talent om 21 uur. De straattentoonstelling blijft elke dag open tot en met 7 februari om 22 uur. Vanaf valavond worden de ramen verlicht, wat een heel eigen sfeer doet ontstaan voor de bezoeker. Er wordt een programmaboekje verspreid met enkele woorden uitleg over hoe de kunstenaar zijn werk ziet aansluiten bij het thema. En zoals vorige keer worden op woensdagavond een aantal begeleide wandelingen met de aanwezige kunstenaars gepland. Een speciale wandeling voor het dienstencentrum wordt op dit moment gepland op dinsdag 27 januari 2015 om 14 uur. Traditiegetrouw zal er in het middenweekend een activiteit komen voor kinderen in samenwerking met de gemeentelijke jeugddienst en hopen de organisatoren dat de Hovese scholen ook dit keer een interessant project zullen delen met de leerlingen. Een vakkundige jury zal op 8 februari het beste werk van deze editie bekronen. Kom genieten van deze straattentoonstelling met familie, vrienden, buren en waarom niet met je vereniging in dit unieke kader en praat na in De Pomp, een mooie afsluiter. ‘Achter Glas’ is een straat vol kunst en wil een etalage zijn voor creatieve krachten en naar buiten komen op een positieve manier in een sfeer van samenhorigheid.

Meer info via e-mail: achterglas@live.be – _ www.achterglas.be .

Foto’s (c) Gazet van Hove.