Een vroege bescherming voor je baby

Ben je zwanger ? Praat dan met je arts over vaccinaties.

Ben je zwanger, laat je dan vaccineren tegen kinkhoest en griep. Die vaccinaties beschermen niet alleen jezelf, maar ook je baby, zelfs al voor de geboorte. De griep- en kinkhoestvaccinatie kunnen veilig toegediend worden tijdens de zwangerschap. Deze vaccinaties beschermen je baby bovendien ook tijdens de eerste maanden na de geboorte. Sommige andere vaccins – zoals tegen mazelen, bof en rubella – worden niet tijdens, maar wel voor of na de zwangerschap toegediend.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

VACCINATIES TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

Kinkhoestvaccinatie

Wat is kinkhoest ?

Kinkhoest of pertussis is een ernstige, besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral voor baby’s gevaarlijk is, en zelfs dedelijk kan zijn. Baby’s en jonge kinderen met kinkhoest hebben hevige hoestbuien, een gierende ademhaling en kunnen blauw aanlopen. Te vroeg geboren of pas geboren baby’s hoesten minder of niet, maar lopen meer risico op een ademhalingsstilstand. Kinkhoest tijdens de zwangerschap kan leiden tot vroeggeboorte of een miskraam als gevolg van de hevige hoestbuien.

Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Kinkhoestvaccinatie wordt aangeraden tussen week 24 en 32 van de zwangerschap. Dat gebeurt met een combinatievaccin dat ook beschermt tegen difterie en tetanus. Zo maak je extra antistoffen aan die je via de navelstreng ook aan je baby doorgeeft, vooral vanaf week 30 van de zwangerschap. Bij vaccinatie voor de zwangerschap gaan er minder antistoffen naar je baby. Kinkhoestvaccinatie wordt daarom aangeraden tijdens de zwangerschap, ook als je als volwassene al eerder een kinkhoestvaccin kreeg.

Kinkhoestvaccinatie voor de omgeving : coonvaccinatie

Omdat kinkhoest bij volwassenen vaak alleen een aanslepende hoest veroorzaakt, wordt niet altijd aan kinkhoest gedacht. Maar volwassenen kunnen wel baby’s besmetten. Om dat te voorkomen is het belangrijk dat alle gezinsleden (ook grootouders) en personen die voor baby’s zorgen, goed gevaccineerd zijn. Hiervoor wordt een eenmalige herhalingsinenting voor volwassenen aangeraden. Kijk zeker na of de andere kinderen in huis ook volledig gevaccineerd zijn.

 

Gratis kinkhoestvaccins in Vlaanderen

Vanaf 1 juli 2014 stelt de Vlaamse overheid combinatievaccins tegen tetanus, difterie en kinkhoest gratis ter beschikking van de vaccinatoren in Vlaanderen om zwangere vrouwen te vaccineren en om een herhalingsinenting toe te dienen aan volwassenen.

 

Griepvaccinatie

Griepvaccinatie voor zwangere vrouwen

Griep kan gevaarlijk zijn, zowel voor een zwangere vrouw als voor haar ongeboren kind. Als zwangere vrouw loop je meer risico dat je in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Ook is er kans op een laag geboortegewicht van de baby, vroeggeboorte of zelfs een miskraam.

Als je zwanger bent tijdens het griepseizoen, kun je je het best laten vaccineren tegen seizoensgriep. Dat kan vanaf het tweede trimester van de zwangerschap (14 weken). Griepvaccinatie tijdens de zwangerschap beschermt ook je baby tijdens de eerste maanden na de geboorte.

Griepvaccins voor zwangere vrouwen zijn niet gratis, maar ze worden wel gedeeltelijk terugbetaald door het ziekenfonds. De arts vermeldt in dat geval ‘derde-betalingsregeling van toepassing’ op het voorschrift, waardoor je bij de apotheek minder moet betalen voor het griepvaccin.

 

Reisvaccinatie

Plan je een verre reis tijdens je zwangerschap ? Vraag aan je arts of reisvaccinaties nodig zijn. Ook als je zwanger bent, kunnen sommige vaccins veilig toegediend worden, andere beter niet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

VACCINATIE VAN JE BABY

Basisvaccinatie

De bescherming die je als moeder aan je baby doorgeeft, duurt maar enkele maanden. Het is daarom belangrijk tijdig met de aanbevolen vaccinaties voor je baby te starten en zo voor een optimale bescherming te zorgen. Het basisvaccinatieschema vind je hieronder. Ook bij premature baby’s wordt vaccinatie gestart acht weken na de geboorte. Voor hen is er een licht aangepast vaccinatieschema.

 

Algemeen basisvaccinatieschema

 

leeftijd 8 weken 12 weken 16 weken 12 maand 15 maand
hexavalent vaccin (*) v v v   v
pneumokokken v   v v  
mazelen, bof en rubella       v  
meningokokken C         v

 

(*) vaccin tegen polio, difterie, tetanus, kinkhoest, hepatitis B en Hib (Haemophilus influenzae type b)

 

 

Hepatitis B

Als je tijdens de zwangerschap draagster bent van het hepatitis B-virus, is het belangrijk dat je baby daar zo snel mogelijk tegen beschermd wordt. In dit geval wordt je baby binnen 12 uur na de geboorte tegen hepatitis B gevaccineerd. Terzelfertijd worden ook immuunglobulines tegen hepatitis B toegediend. Vanaf dan wordt het basisvaccinatieschema verder gevolgd.

 

Meer weten ?

www.zorg-en-gezondheid.be/vaccinatie-en-zwangerschap

Stel uw vraag aan de overheid Bel gratis 1700

www.zorg-en-gezondheid.be

 

Agentschap Kind en Gezin – www.kindengezin.be .